En Sıcak Konular

Bush Ortadoğu'dan umduğunu bulamadı

12 Ocak 2008 14:18 tsi
Bush Ortadoğu'dan umduğunu bulamadı İran karşısında blok oluşturma amacıyla Ortadoğu turuna çıkan Bush'a Körfez ülkeleri temkinli yaklaştı. Genel yaklaşım, Arap-İsrail savaşının Arap-İran savaşına çevrilme ihtimaline karşı tepkili.

Ortadoğu turunun ilk ayağı kutsal topraklara, Galile'de İsa'nın ayak izlerini takip edip, gözü yaşlı olarak Yahudi soykırımı müzesi Yad Vaşem'i gezerek veda eden ABD Başkanı George W. Bush, İran'ı tecrit gündemli Körfez ziyaretine dün Kuveyt'le başladı. Dün "En gözde filozofum" diyerek bağlandığı İsa'nın "Mübarek olan barışı getirenlerdir: Onlar Tanrı'nın çocukları olarak anılmalı" vaazını verdiği ve inanç o ki '5 bin kişiyi beş somun ekmek ve iki balıkla doyurduğu' Galile sahilindeki Nahum (Talhum) köyünü gezen Bush, yüzünü Körfez'e dö-nünce "İran dünya barışına tehdittir" söylemini kuşandı.

Kuveyt'in ardından Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek Bush, 'amacının Tahran'ın saldırgan arzularına gem vurmak olduğunu' kaydetti. Ama ABD müttefiki olsalar da Arapların bu siyasete desteği meçhul. ABD'nin 1991'de devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'den kurtardığı ve 2003'teki Irak işgalininin ana üssü Kuveyt bile Bush'u 'dost' olarak kucaklasa da İran'a saldırıda sıçrama tahtası olmaya razı görünmüyor.

'Arap-İran savaşı çabası'
Dün Bush, Kuveyt Emiri Şeyh Ahmed el Sabah ile görüşürken ülkenin önde gelen gazetesi El Rai manşetten şöyle seslendi: 'Bay Başkan, bölgenin akıllı girişimlere ihtiyacı var, akıllı bombalara değil.' BAE gazetesi El Halic, "Bush Arap-İsrail savaşını Arap-İran savaşına dönüştürme çabasında" derken, Dubai'nin Gulf News gazetesi şu notu düştü: "Bölge turuna çıkarken İran'ı frenleme, daha fazla silah satma ve ucuz petrolü garantilemenin kafandaki temel konular olduğunun farkındayız."
Sünni azınlığın Şii çoğunluğu yönettiği Bayreyn'deki İslami Ulema Konseyi "Ziyaret bölgede zorba ve küstah egemenlik gerçeğini sürdürmekten başka şeye hizmet etmez. Yetkililerin ilgisi halkın hissiyatını yansıtmıyor" diye çıkıştı. Suudi Dışişleri Bakanı Saud el Faysal da, "Başkanı dinleyeceğiz. İstediği konuları gündeme getirebilir. Ama İran komşumuz. Bölge ülkeleri arasında uyum ve barış istiyoruz" demişti. Dün İran'ın etkili din adamlarından Ahmed Hatemi ise Tahran'daki cuma hutbesinde Arapları 'İranfobi' projesinden uzak durmaya çağırdı: "Akıllı olun ve kaderinizi bir yıl sonra bitecek müflis ve acınası bir başkana düğümlemeyin."

Baradey de İran turunda
Bush'un temaslarında ABD istihbaratının son raporuyla adeta 'akladığı' İran'ın nükleer programı baş konu olurken, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed el Baradey dün kritik Tahran ziyaretine başladı. İran, 18 ay sonra gelen bu ilk ziyareti 'İşbirliğinde yeni aşama' olarak sunuyor. Ziyaret Baradey'in martta açıklayacağı raporun temelini oluşturacakken, Tahran'ın hedefi nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'nden çıkıp tekrar UAEK'ya dönmesi. UAEK son raporunda İran'ın işbirliği yaptığını ama uranyum zenginleştirmeyi sürdürdüğünü kaydetmişti.

Hürmüz'ün suyu çıktı
Bush'un turuna paralel olarak Hürmüz Boğazı'nda yaşanan krizin de 'suyu çıktı'. Pentagon'un pazar sabahı İranlı beş sürat teknesinin üç ABD savaş gemisini taciz ettiği iddiasının ardından ABD Dışişleri, İsviçre aracılığıyla Tahran'a nota verirken, suçlamaya dayanak yapılan ses kaydına gölge düştü. İngilizce'yle "Üzerinize geliyoruz, birkaç dakika içinde havaya uçacaksınız" sözleri duyulan ABD kaydı için dün Bahreyn'deki 5. Filo'nun sözcüsü Yüzbaşı John Gay, "Telsizle gelen bu tehditlerin kaynağı teyit edilemez. Kıyıdan da bölgedeki başka bir tekneden de gelebilir" dedi. İran'ın kaydında ise sadece Amerikan gemisinden kendilerini tanıtmaları isteniyordu. Ancak Gay, İran teknelerinin 200 metre yaklaşıp kışkırtıcı manevralar yaptıkları suçlamasını yineledi. Pentagon yetkilileri daha önce görüntü ve seslerin ayrı ayrı kaydedilip sonradan birleştirildiğini itiraf etmişti. New York Times'a göre de Amerikan ses kaydında motor, dalga, rüzgâr yahut sürat teknelerinden kaynaklanan görültü bulunmaması soru işareti yaratıyor.

radikal



Bu haber 212 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs