Sarıkamış faciasının ardındaki gerçek! | " /> Sarıkamış faciasının ardındaki gerçek! | "/>

En Sıcak Konular

Sarıkamış faciasının ardındaki gerçek!

7 Ocak 2008 21:44 tsi
Sarıkamış faciasının ardındaki gerçek!

''Yıllarca Sarıkamış denildiğinde ‘Tek bir kurşun atmadan bir gecede donan 90.000 şehitten’ bahsedildi. Sanki Türk askeri göz göre göre uçuruma sürüklenmiş ve orada bir gecede tamamı şehit düşmüştü...'' İşte Sarıkamış faciasının ardındaki

Çoğu Donarak Değil Düşman Kurşunuyla Şehit Oldu

PKK’ya karşı sınır ötesi harekâtın yapıldığı bu günlerde aynı zamanda tarihimizin en hazin sayfalarından biri olan Sarıkamış Harekâtı’nın da 93. yıl dönümünü yaşıyoruz.

93 sene evvel yine böyle çetin bir kışta Mehmetçikler Ruslarla savaşmak için Sarıkamış yollarına düşmüşlerdi.

Yitik Hazine Yayınları, Çanakkale’nin ardından ikinci kitap dergisini Sarıkamış’a ayırdı.

Salih Gülen tarafından hazırlanan kitap derginin danışmanlığını Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ yapmış. “Kara Düşen Kan, Sarıkamış” ismindeki vurguyu Salih Gülen şöyle açıklıyor. “Yıllarca Sarıkamış denildiğinde ‘Tek bir kurşun atmadan bir gecede donan 90.000 şehitten’ bahsedildi. Sanki Türk askeri göz göre göre uçuruma sürüklemiş ve orada bir gecede tamamı şehit düşmüştü. Artık bu yanlışlığın düzeltilmesi gerekiyor. Sarıkamış önlerine gelinceye kadar Ruslarla üç meydan savaşında karşılaşan, büyük kayıplar vermesine rağmen Rusların elindeki Sarıkamış’a girmeyi başaran Türk askerinin tamamının bir gecede donduğu nasıl iddia edilir anlamak mümkün değil. Emin olunuz bu cephede verilen şehitlerin mühim bir kısmı donarak değil Rus ve Ermeni kurşunlarıyla şehadete ulaşmıştır. Kitap derginin isminin Kara Düşen Kan Sarıkamış olmasının da sebebi budur.”

Cephede donma olaylarının da çok fazla görüldüğünü bildiren Gülen, “ Özellikle büyük bir hata sonucu Allahuekber Dağları’na çıkmak zorunda kalan 10. Kolordu, bu dağlarda yaklaşık on beş bin vatan evladını kaybetti. Sarıkamış Harekâtı’nda da en fazla donma hadisesi de burada görüldü. Ancak diğer şehitlerimiz iki defa yapılan Köprüköy Muharebelerinde ve Azap Muharebesi’nde şehit verdiler bunlar dışında çok sayıda mahalli çatışmada da ciddi kayıplar verildi. ” diyerek yıllardır yanlış bilinen bir tarihî olaya açıklık getiriyor.


 
 


Dramın İlk Defa Yayınlanan Fotoğrafları

Sarıkamış Faciası, Enver Paşa ve iktidardaki İttihat ve Terakki tarafından uzun süre sansürlenir, cephede ne yaşandığı pek bilinmez. Bu sebepten cepheye dair fotoğraf sayısı Osmanlı’nın diğer cephelerine kıyasla yok denecek seviyededir. ”Kara Düşen Kan Sarıkamış” kitap dergisinde ülkemizde konu ile ilgili şimdiye kadar yayınlanmamış çoğunluğunu Rusların çektiği pek çok fotoğrafa yer verilmiş. Eserde yer alan donmuş şehitlerin, şehitlerin toplu mezarlara taşınışının fotoğrafları yürekleri burkuyor. Rus askerlerin tam donanımlı kıyafetleri karşısında Mehmetçiğin imkânsızlığı fotoğraflarda ortaya konuyor. Fotoğrafların mühim bir kısmı Bingür Sönmez Arşivi’nden alınmış, ayrıca yayınevi de Sarıkamış ile ilgili ciddi miktarda bir fotoğraf arşivi oluşturmaya başlamış. Sayfa sınırlamasından dolayı ellerindeki fotoğrafların tamamını kullanamadıklarını belirten Salih Gülen gelecek yıllarda yapılacak yeni eserlerde bu fotoğraflara yer vereceklerini de bildirdi.

Kışın Taarruz Edilmez Diye Bir Kural Yoktur

Sarıkamış Faciası’nın yaşanmasının sebebi olarak taarruzun kışın yapılmasının gösterilmesinin çok doğru bir yaklaşım olmayacağını söyleyen Salih Gülen “Askerî stratejide kışın taarruz edilmez diye bir kural yoktur. Hatta iyi donanımlı bir ordu kışın daha kesin neticelere ulaşabilir. Karda düşman izlerinin takibi kolaydır, düşman birliklerinin yerinin tespiti daha kolaydır. Bugün ağır kış şartları altında sınır ötesinde ve sınırlarımız dâhilinde bölücü teröre karşı başarılı bir askeri mücadele veriliyor. Sarıkamış Harekâtı’nda ise kışın taarruz edilmesinden ziyade donanımsız bir ordunun cepheye sürülmesi var. Kıyafeti, silahı, cephanesi yetersiz bir ordunun sadece dilek ve temennilerle yönetilmesi Sarıkamış Faciası’nı doğurmuştur. Ölümüne itaat eden şehitlerimizin huzurunda saygıyla eğiliyoruz ruhları şad olsun.”

“Kara Düşen Kar Sarıkamış” kitap dergisi herkese ulaşması için 2 YTL fiyatla piyasaya sunuldu.

samanyoluhaber



Bu haber 4,503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,095 µs