En Sıcak Konular

Türklere vizesiz Avrupa müjdesi!

31 Aralık 2007 23:27 tsi
Türklere vizesiz Avrupa müjdesi!
Almanya'dan yeşil ışık! Türklere 'vizesiz' Avrupa yolu açılıyor. Peki bu nasıl oluyor? Cevabı Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Almanya'nın Offenbach şehrinde düzenlediği basın toplant

Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Almanya'nın Offenbach şehrinde düzenlediği basın toplantısında Alman hükümetinin, Hür Demokrat Parti'nin (FDP) soru önergesine verdiği cevapla Türklere vizesiz Avrupa'nın yolunu açtığını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Alman hükümetinin bir soru önergesine verdiği cevapla, Avrupa Birliği (AB) içinde Türklere yönelik vizesiz seyahatin yolunu açtığını ileri sürdü. Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu'nun (TİDAF) Frankfurt yakınlarındaki Offenbach şehrinde düzenlediği bir basın toplantısını katılan Prof. Gümrükçü, Türklerin yaklaşık yüzde 48'ini kapsayacak "vizesiz Avrupa" konusunda son yaşanan gelişmeyi şöyle anlattı: "Alman Hür Demokrat Partisi'nin 26 Kasım tarihinde Federal Hükümeti on maddelik bir soru önergesi verdi. Önergede Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın (ATAD) 20 Eylül 2007 tarihinde Türkiye ve Avrupa'da yaşayan Türklerin lehine verdiği mahkeme kararını hatırlatılarak, Federal Hükümetin bundan sonra Türklere uygulanan vize konusunda ne tür bir düzenlemeye gidileceği soruldu. Alman hükümetinin soru önergesine verdiği 5 sayfalık cevapta vize konusundaki yeni düzenlemelerin Avrupa Konseyi'nin tasarrufunda olduğu belirtiliyor ve hükümetin oradan gelecek bir karara göre hareket edeceği vurgulanıyor."

Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Federal Hükümetin bu cevabının Türkler açısından son derece önemli olduğunu hatırlatarak, "Türklerin zaten Avrupa Birliği'yle önceki anlaşmalardan doğan hakları var. Başta 1963 tarihli Tam Üyeliğe Dönük Ön Üyelik Anlaşması (Ankara anlaşması) olmak üzere bu anlaşmalara göre AB, çıkardığı kanunlarda Türklere yönelik kötüleşmelere gidemez, tam tersine iyileştirmelere gitmek zorundadır. Türkiye'nin AB ile imzaladığı bütün anlaşmalar Türklerin bu konudaki haklarını muhafaza ediyor. Dolayısıyla eğer Avrupa Birliği, bu konuda ortak bir standarda giderse yeni düzenlemeler Türklerin lehine olmak zorundadır. Aksi takdirde AB kendi hukukuyla çelişmiş ve hukukun üstünlüğü zedelenmiş olur. Açıkçası böyle bir hataya da düşeceğini sanmıyorum," ifadelerine yer verdi.

Harun Gümrükçü, çok yakın bir gelecekte Türklere vizenin kalkacağı müjdesini vererek, "Hukuki olarak artık vize kalkmıştır, bunun fiili olarak da kaldırılması için girişimde bulunmalıyız" dedi. Prof. Gümrükçü, böylelikle AB ülkelerine hizmet sunumu ya da edinimi için giden iş adamı, esnaf, öğrenci, sporcu, gazeteci, avukat, doktor, şoför ve diğer meslek gruplarının vizesiz seyahat edebileceğini belirtti.

Almanya'nın Ağustos ayında yürürlüğe koyduğu göç yasasının son yaşanan gelişmeler ışığında Türklere uygulanamayacağını da kaydeden Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Türklerin bu konuda haklarını aramaları gerektiğini söyledi. Gümrükçü, "Vatandaşlarımız Avrupa Hukuku'ndan doğan haklarını talep etsinler. Gerekirse mahkemeye başvursunlar. Bu konuda kararlı olurlarsa mutlaka pozitif cevap alacaklardır" diye konuştu.

Avrupa Birliği ülkeleri tarafından Türklerden alınan vize paralarının haksız olduğunu söyleyen Prof. Dr. Harun Gümrükçü, bu paraların AB Komisyonu kararını verene kadar bir fonda toplanması ve daha sonra da Türklere iade edilmesini istedi. Türk sivil toplum örgütleri olarak diğer AB ülkelerinde girişimlerin yoğunlaştırılması tavsiyesinde bulunan Prof. Gümrükçü, Türk resmi makamlarından da benzeri yönde bir adım beklediklerini vurguladı. Gümrükçü, kendilerinin de girişimlerini yoğunlaştıracaklarını ifade etti.

hurhaber




Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,715 µs