En Sıcak Konular

Gazze'de ölü sayısı artıyor

31 Aralık 2007 22:48 tsi
El Fetih'in 43. kuruluş yıl dönümü kutlamaları, Gazze'de El Fetih ile Hamas'ı karşı karşıya getirdi. Ölü sayısı 5'e yükseldi.

Gazze Şeridi'nin güneyi ile Gazze kentinde El Fetih'in güçlü olduğu bazı mahallelerde El Fetihliler, Hamasın kutlamaları yasaklamasına rağmen, sokaklara döküldü. Çıkan çatışmalarda, 5 kişi öldü, 70'ten fazla kişi yaralandı. Ramallah'ta ise Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fetih'in 43. kuruluş yıl dönümü meşalesini yakarken, "Hamas'la yeni bir sayfa açılmasını" istedi.

GAZZE SOKAKLARI KARIŞTI

 2007'nin son günü ve El Fetih'in kuruluş yıl dönümü kutlamalarının ilk gününde, gündüz sakin olan Gazze, akşam saatlerinde karıştı. Gazze'nin, Secaiye, Sabrah, Tuffah gibi El Fetih'in güçlü olduğu mahallelerinde küçük çocuklar ve gençler ellerinde Hamas'ın yasakladığı ve bazı evlerden indirdiği sarı El Fetih bayraklarıyla sokaklara döküldü.

Çocuklar, Hamas'a İran benzetmesi yaptılar ve "Şia Şia" diye bağırarak Hamas'ı protesto ettiler. Bazı küçükler, bir araya gelerek mum yaktı ve kutlamalara katıldı. Secaiye'de, Sabra'da, Han Yunus ve Refah'ta yüzlerce havai fişek fırlatıldı. Havaya binlerce kurşun sıkıldı. Secaiye'de bir El Fetihli genç, "Hamas buraya giremez, girerse ölür" dedi.

Hamas ise, Gazze Şeridi'nin güneyinde ve Gazze'de bazı yerlerde göstericilere müdahale etti. Akşam saat 21.00 itibarıyla, çıkan çatışmalarda Gazze'de 1, Han Yunus'ta 1'i çocuk 3, Refah'ta 1 kişinin öldüğü bildirildi.

Ölenlerden birinin Hamaslı polis olduğu belirtildi. 70'den fazla kişinin de yaralandığı kaydedildi. Gazze'deki Hamas polis sözcüsü İslam Şahvan, olaylarla ilgili El Fetih'i suçlayarak, polis karakollarıyla Gazze'deki belediye binalarına ateş açtıklarını öne sürdü. Şahvan, Gazze sokaklarında da, El Fetihlilerin Hamaslı polislere taşlarla saldırdıklarını belirtti. Hamas polisinin, havaya ateş açanlarla, sarı bayraklarla dolaşan bazı kişileri tutukladığı bildiriliyor.

ABBAS, DİYALOG ÖNERDİ

 Ramallah'ta ise Filistin yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mukata karargahında düzenlenen törenlerde El Fetih'in 43. kuruluş yıl dönümü meşalesini yaktı. Abbas yaptığı konuşmada, Hamas'ın Gazze Şeridi'nde yaptığı darbeden geri adım atmasını, Arap Barış Anlaşmasını kabul etmesini istedi.

Hamas'ın Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik güç kullanmasını da kınayan Abbas, Hamas'a diyalog için yeni bir sayfa açması çağrısında bulundu. Abbas, "Gazze Şeridi'nde direnişte bulunduklarını iddia edenler, Gazze Şeridi'ni paramparça etti, tehlikeye soktu" dedi. Abbas ayrıca, Filistin'de tüm partilere, içinde bulunulan zor durumdan bir an önce çıkılması amacıyla, muhtemel bir seçim için hazırlık yapmaları çağrısında bulundu.

haber7



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,480 µs