İşte 2007'ye damgasını vuran olaylar | " /> İşte 2007'ye damgasını vuran olaylar | "/>

En Sıcak Konular

İşte 2007'ye damgasını vuran olaylar

31 Aralık 2007 21:25 tsi
İşte 2007'ye damgasını vuran olaylar 
Türkiye'de geçen yıla en büyük damgasını Genelkurmay'ın 27 Nisan'daki e-bildirgesi, buna karşın AK Parti'nin 22 Temmuz seçimlerinde her iki kişiden birinin oyunu alarak tekrar iktidara gelişi ve Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı damgasını vurdu... İşt

İşte 2007'ye damgasını vuran önemli olaylar....

Türkiye'de geçen yıla en büyük damgasını Genelkurmay'ın 27 Nisan'daki e-bildirgesi, buna karşın AK Parti'nin 22 Temmuz seçimlerinde her iki kişiden birinin oyunu alarak tekrar iktidara gelişi ve Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı damgasını vurdu.

Yine seçimlerden önce ulusalcı kesim tarafından yapılan 'Cumhuriyet miting'leri, Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde askeri birliğe yapılan terör saldırısı, 8 askerin kaçırılması ve sınır ötesi hava operasyonları yine ülke gündemine damgasını vuran önemli olaylar arasında yer aldı.

Türkiye için 2007 yılı siyasi havanın daha ağır bastığı bir dönem oldu. 22 Temmuz seçimleri ve cumhurbaşkanın halktan tarafından seçilmesi için yapılan referandum süresine kadar Türkiye yaklaşık 5 ayı seçim gündemi ile geçirdi.

AK Parti'ye cumhurbaşkanını seçtirilmemesi için gösterilen çabalar yine ülkeyi uzun süre meşgul etti.

İŞTE ÜLKE GÜNDEMİNİ ETKİLEYEN ÖNEMLİ OLAYLAR

Hrant Dink suikaste kurban gitti

İstanbul'da Ermenice-Türkçe yayımlanan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak tarihinde gazetesinin önünde suikaste kurban gitti.

Dink'in katil zanlısı Ogün Samast, azmettiricisi Yasin Hayal ile suça karışan Erhan Tuncel, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolçu, Ahmet İskender, Tuncay Uzundal ve Salih Hacısalihoğlu tutuklanarak cezaevine konuldu. Cinayet soruşturmasındaki aksaklıklar ise halen gündeme gelmeye devam ediyor.

Nokta Dergi'sine 'Nokta' konuldu

Andıç, darbe planları ve Genelkurmay'ın 'sivil toplum örgütleri'yle ilişkisini haber yapan Nokta Dergisi, 13 Nisan'da Ankara Askeri Savcılığı'nın talimatıyla polis tarafından basıldı. Baskından sonra 2 sayı çıkan derginin yayın hayatına, derginin sahibi Ayhan Durgun'un tarafından son verildi.

Genelkurmay'dan e-bildirge

27 Nisan 2007 gecesinde Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, son günlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorunun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumda olduğu belirtilerek, ''Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki, Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur'' açıklaması TSK'nın Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı olarak istemediği olarak yorumlandı. AK Parti cephesinden bu açıklamadan daha sert açıklama yapılarak 'Genelkurmay Başkanlığı'nın başbakanlığa bağlı bir kurum olduğunun altı çizilirken, diğer siyasi partiler e-muhtıra olarak algılanan bu açıklamaya karşı bir demokratik duruş sergileyemedi.

Malatya Zirve Yayınevi katliamı

Malatya'da Protestan cemaat ile yakın ilişkileri olduğu öne sürülen Zirve Yayınevi bürosu, 18 Nisan 2007 tarihinde basıldı. Baskında Alman uyruklu Tilmann Ekkhart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel öldürüldü. Emre Günaydın'la birlikte yayınevi baskınına katıldıkları belirlenen 4 kişi, olayın hemen ardından yakalanmış ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Olayla ilgili yapılan soruşturmadaki skandallar hala ülke gündemini yer almaya devam ediyor.

Anafartalar'da canlı bomba patladı, 9 kişi öldü

Ankara'da kentin işlek merkezlerinden Ulus'taki Anafartalar Çarşısı önünde 22 Mayıs tarihinde terör olayında 9 kişi öldü, 88 kişi yaralandı. Ölenlerin arasında daha önce örgüt üyeliği suçundan yargılanan Güven Akkuş'un da olması patlamanın canlı bombadan kaynaklandığını ortaya çıkardı. Daha önce Kadıköy'de yapılan 1 Mayıs gösterilerinde bir polis memurunu öldüresiye döverken görüntülenen canlı bomba Güven Akkuş'un 2 yıldır ailesinden uzak yaşadığı belirtildi.

Gül, için '367' şartı getirildi

27 Nisan 2007'de TBMM Genel Kurulu'nda 11. cumhurbaşkanı seçimi için yapılan ilk tur oylamada Abdullah Gül, 357 oy olarak, Anayasa'nın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın açıkladığı ilk tur sonucuna göre oylamaya 361 milletvekili katıldı. CHP, oylamada ''toplantı yeter sayısının 367'yi bulmadığı'' iddiasıyla, ilk turun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkeme oy çokluğuyla aldığı kararda, Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci ve ikinci turunda toplantı yeter sayısının 367 olduğu kararı verdi. Mahkeme bu karara gerekçe olarak 367 oy koşulunun ''Anayasa'nın, Cumhurbaşkanı seçiminin uzlaşmaya dayanması amacına yönelik olduğu'' belirtildi.

AK Parti 22 Temmuz seçimlerinin tek galibi oldu

Bunun üzerine seçim kararı alan AK Parti, 22 Temmuz'da Türkiye genel seçiminde oyunu artırarak yüzde 47 oyla tek başına iktidar oldu.

Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı Gül oldu

Seçimlerden sonra yapılan meclis divan başkanlığı seçiminden sonra AK Parti Kayseri Milletvekili Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 339 oyla TBMM tarafından Türkiye' nin 11. cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sorun olmaktan çıktı

Türkiye, 22 Temmuz seçimlerinden 3 ay sonra Türkiye bu kez cumhurbaşkanlığının halk tarafından seçilip seçilmemesi konusunda referandum için sandık başına gitti. Katılımın düşük olduğu seçimde yüzde 69 evet oyu çıktı.

Dağlıca baskını ve 8 askerin kaçırılması

Türkiye referandum seçimi için uyandığında Hakkari-Dağlıca'da konuşlu piyade taburuna teröristlerce sabaha karşı düzenlenen saldırıda 12 asker şehit düştü, 16 asker yaralandı, 8 askerle irtibat kesildiği haberini aldı.

Saldırı sırasındaki çatışma ve ardından gerçekleştirilen operasyonlarda 34 terörist etkisiz hale getirildiği açıklandı. Kaçırılan askerler 16 gün sonra terör örgütü tarafından serbest bırakıldılar. Serbest bırakılan 8 asker Diyarbakır ve Van'da istihbarat birimleri tarafından sorgulandıktan sonra askeri savcılık tarafından sorguya alındı.

Askerler çıkarıldığı Askeri mahkeme'de askerlik disiplini zayıflatmak, emre itaatsizlikte ısrar ve yurt dışına firar suçlarından tutuklanarak askeri ceza evine gönderildiler.

Sınır ötesi operasyon için tezkere kararı alındı

Dağlıca saldırısından sonra hükümet sınır ötesi operasyon için Meclis'ten tezkere kararı aldı. Tezkere kararından sonra Başbakan Erdoğan 5 Kasım'da ABD'ye giderek Başkan Bush ile görüştü. Görüşmede PKK terör örgütü ortak düşman olarak ifade edildi. ABD yönetimi Türkiye'ye istihbarat paylaşımı yapma kararı aldı.

Türk Hava Kuvvetleri Kuzey Irak'taki PKK kamplarını bombaladı

Irak'ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgeleri ile derinlikteki Kandil Dağı'nın Irak tarafında kalan kesimlerinde tespit edilen terör örgütüne ait hedefler, 16 Aralık Türk Hava Kuvvetleri savaş uçaklarının saat 01.00'den itibaren uyguladığı geniş kapsamlı hava harekatı, ardından da Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uzun menzilli silahlarla vuruldu.

Bu saldırıdan sonra 22 Aralık'ta ikinci bir hava saldırısı yapıldı. F-16'larla PKK'lı teröristlerin gizlendikleri kampları ve mağaraları yok etti. Operasyon sonrası Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 175 yer bombalandı, yaklaşık 200 terörist etkisiz hale getirildiği açıklandı.

Şemdinli davası askeri mahkemeye alınınca sanıklar tahliye edildi

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005'te PKK hükümlüsü Seferi Yılmaz'ın iş yerine yapılan bombalı saldırının zanlıları arasında yer alan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş yargılanıyordu.

İddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından görevinden ihraç edildi. Van 3. Ağır Ceza mahkemesi her 3 sanığa 39 yıl 27 ay 10'ar gün hapis cezası verildi. Ancak Yargıtay kararı bozarak dosyayı Van Askeri Mahkeme'ye gönderdi. 14 Aralık'ta Askeri Mahkeme'de yapılan ilk duruşmada sivil mahkeme tarafından 40 yıla yakın hapis alan sanıklar tahliye edilmiş oldu.

Türkiye'nin en kurak yılı

Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası 2007 yılında tüm yurtta etkili oldu. Türkiye en sıcak ve kurak yıllarından birini geçirdi. Küresel ısınmanın da etkisiyle bir çok su kaynağı kurudu. Barajlarda yaşanan su kaybı ve yağışların azalması nedeniyle birçok il ve ilçede su kesintisine gidildi

Mevlana Yılı

2007 yılına hem Türkiye hem dünyada Mevlana damgasını vurdu. UNESCO, Mevlana'nın doğumunun 800'üncü yılı nedeniyle 2007'yi "Mevlana Yılı" ilan etti.Bu sebeple bir çok yerde Mevlana ile ilgili etkinlik düzenlendi.


samanyoluhaber



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,552 µs