Fizikçinin esrarengiz kazası! | " /> Fizikçinin esrarengiz kazası! | "/>

En Sıcak Konular

Fizikçinin esrarengiz kazası!

31 Aralık 2007 19:03 tsi
Fizikçinin esrarengiz kazası!
Isparta'daki uçak kazasında ölen bilim adamları grubunda yer alan başarılı parça fiziği uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz, tatilini geçirdiği Kartalkaya’da şüpheli bir kazada ölümle burun buruna geldi. Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’nün (C

Isparta'daki uçak kazasında ölen bilim adamları grubunda yer alan 27 yaşındaki başarılı parça fiziği uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz, tatilini geçirdiği Kartalkaya’da şüpheli bir kazada ölümle burun buruna geldi. Genç kadın fizikçi, kayak pistinde kasklı bir kayakçının çarpması sonucu yaralandı. Göğüs bölümüne aldığı ağır darbeyle yere düşen Yrd.Doç.Dr. Demirköz’ün omuzunda kırık oluştu. Tanınmış fizikçiye çarpan meçhul kasklı kayakçı ortadan kayboldu. Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’nün (CERN) en başarılı bilim adamları arasında gösterilen Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz, üzerinde çalıştığı Atlas Projesi’yle İsviçre’de adından söz ettirmişti. Geçen günlerde Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof.Dr. Engin Arık’tan ‘hocam’ diye bahseden Yrd.Doç.Dr. Demirköz, CERN'e girmesine ve Atlas Projesi'nde yer almasına Prof. Dr. Engin Arık’ın ön ayak olduğunu belirterek, uçak kazasını Türkiye için büyük bir kayıp olarak nitelemişti.
     
Dünyanın en büyük fizik ve nükleer araştırma merkezi olarak bilinen İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’nde (CERN) görev yapan parçacık fiziği uzmanı Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz, tatilini geçirdiği Kartalkaya’da geçen cuma günü geçirdiği esrarengiz kazada yaralandı. Hemen İstabul'a hastaneye kaldırılan Yrd.Doç.Dr. Demirköz’ün omzunda kırık olduğu belirlendi. Kayak pistinde Yrd.Doç.Dr. Demirköz’e çarparak ağır yaralanmasına neden olan esrarengiz kayakçının ortadan kaybolması şüpheleri daha da artırdı.
     
Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz, Kartalkaya’ya İsviçre'den tatil için geldi. Geçen gün kayak yapmak için piste çıkan Yrd. Doç. Dr. Demirköz çok şaşırtıcı bir kazanın kurbanı oldu.
     
    
KASKLI KAYAKÇI ÇARPTI

     
Pistte kaymayı sürdüren Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz bir anda hızla üzerine gelen kask takmış bir kayakçının varlığını farketti, ancak önünden kaçamadı. Olanca hızıyla Yrd. Doç. Dr. Demirköz’e doğru gelen kasklı kayakçı çarpışma sırasında iddiaya göre başını öne eğdi.
     
Çarpma sırasında göğsüne isabet eden kafa darbesiyle yere yığılan genç kadın bir daha kalkamadı. Hemen hastaneye kaldırılan Yrd. Doç. Dr. Demirköz'ün kırılan omzu ameliyat edildi.
     
    
ESRARENGİZ KAYAKÇI KAYIP

     
Yrd. Doç. Dr. Demirköz’ü ölümle burun buruna getiren darbeyi vuran kayakçının ortadan kaybolması kaza üzerindeki soru işaretlerini daha da artırdı.
     
Esrarengiz kayakçının kazadan önce Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz’le tanıştığı, onu yaptığı çalışmalardan dolayı kutladığı belirtildi. Kimliği belirlenemeyen bu kişinin kazadan önce Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz’le tanışmış olması akılara “Onu hedef olarak mı seçti'' sorusunu getirdi.
     
    
PROF. DR. ENGİN ARIK’IN ÖĞRENCİSİYDİ

     
Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz, bir süre önce Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof.Dr. Engin Arık’ın öğrencisiydi. Yrd.Doç.Dr. Demirköz, CERN’e girmesi ve Atlas Projesi’nde görev almasının en büyük nedeninin Prof.Dr. Engin Arık olduğunu söylemişti. Onun ve onunla birlikte hayatını kaybeden diğer meslektaşları için “Türkiye için çok büyük kayıplar'' demişti.
     
    
GÖREV ALDIĞI PROJELER

     
Yrd.Doç.Dr. Demirköz’ün görev yaptığı merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan CERN, 36 ülke ve 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla tarihin en büyük fizik deneyini gerçekleştiriyor. Yerin 90 metre altında gerçekleştirilen deneyde Türkiye 3 ayrı ekiple yer alıyor. Bilim dünyasının 10 yıldan fazla bir süredir hazırlandığı ve yarım milyar İsviçre Frangı’na (580 milyon YTL) mal olan deneyin temel amacı maddeyi oluşturan parçacıkları inceleyerek, evrenin işleyişi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak.
     
Söz konusu projede geçen günlerde Isparta’daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık da yer alıyordu.
     
    
NASA PROJESİ: AMS

     
Yrd. Doç. Dr. Demirköz’ün görev aldığı bir başka proje de NASA’nın 19 ülkeden 200 fizikçinin üzerinde çalıştığı 400 milyon dolar değerinde bir proje olan AMS (Alpha Magnetic Spectrometre). Amerikan Enerji Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen bir parçacık fiziği projesi. Parçanın 2008’de uzaya gitmesi planlanıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 3 yıl kalıp araştırmalar yapılacak.
     
DEMİRKÖZ, KAZAYLA İLGİLİ KONUŞTU
     
Kaza ile ilgili haberin yayınlanmasının ardından milliyet.com.tr'nin telefonla görüştüğü Yrd. Doç. Dr. Demirköz, olay sonrası baygınlık geçirdiği için fazla birşey hatırlamadığını, ancak kendisine çarpan kişinini kontrolsüz olarak son sürat üzerine doğru geldiğini gördüğünü, kaçmaya fırsat bulamadığını söyledi. Demirköz, kazanın altında çeşitli komplo teorileri aramadığını, olayın bir kişinin kontrolsüzce ve kuralsızca üzerine gelmesinden kaynaklandığını, savcılığın bu kişinin bulunması için soruşturma başlattığını belirtti. Doktorların kendisine 30 günlük rapor verdiğini söyleyen Demirköz, "Bir iş kaybı da söz konusu. Bu kişi ile ilgili gerekli şikayetleri yaptık. Bulunmasını bekliyoruz" diye konuştu.
     
Bilimadamlarının Türkiye'de kazalarla ve bu tür komplo teorileriyle gündeme geldiği tespitinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Demirköz, "Yaptığımız çalışmalarla haber olmayı isterdik" dedi.
    
İsviçre'deki merkezde hiç de öyle gizli saklı işler yapılmadığını, herkese açık bilimsel projeler üretildiğini, komplo teorileri ortaya atmanın yersiz olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz, Türkiye'nin bu bilimsel örgüte üye olmamasının büyük acı verdiğini, uçak kazasında hayatını kaybeden ekibin de kendisinin de en büyük arzusunun Türkiye'yi bu örgütte gözlemci değil, üye olarak temsil edebilmek olduğunu sözlerine ekledi.

milliyet



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,975 µs