En Sıcak Konular

'İnsanlık namına' beraat kararı

31 Aralık 2007 14:17 tsi
Başsavcı, mal bildirimi yapmadığı için cezaevine yollanan kanser hastasını, cezayı ertesi gün ödemek şartıyla bıraktı. Başsavcıya bu yüzden dava açıldı, Yargıtay 'insanlığı hatırlatıp' beraat verdi

Mal beyanında bulunmadığı için hapse yollanan kanser hastasını, cezayı ertesi gün ödemek şartıyla cezaevinden kurtaran ve bu yüzden hakkında dava açılan savcı, beraat etti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi,
'Görevde yetkiyi kötüye kullanma' davasında savcıya beraat kararı verirken "Durumun tamamen insani duygulardan kaynaklandığı anlaşılmıştır" dedi.
Antalya Manavgat'ta geçen olayda kanser hastası olan Mehmet Nejat İnci, veznenin kapanması nedeniyle para cezasını yatıramadığı için hakkında düzenlenen müddetnameyle cezaevine konulmak üzere Jandarma görevlisine teslim edildi. İnci'nin borcu yıllar önce sattığı işyerlerinin elektrik aboneliğinin kendi üzerinde kalmasından kaynaklanmıştı. Bir yıl kanser tedavisi görmüş ve hastanede yapılacak bir şey kalmadığı için evine gönderilmişti. Tüm tebligatlar sattığı işyerine yapılmış, işyerinin kapalı olması sebebiyle açılan davadan ve yapılan tebligatlardan haberi olmamıştı.
O dönem Manavgat Başsavcısı olan Ahmet Soytürk, Manavgat Belediye Başkanı Mustafa Erkan Ersoy'un sanığa kefil olduğunu ve ertesi gün 4 bin 732 YTL'lik borcunu ödeyeceğini taahhüt etmesinin ardından Jandarma görevlilerine talimat vererek sanığı belediye başkanına teslim etmelerini istedi. İnci, belediye başkanına teslim edildikten bir gün sonra para cezasını ödedi.
Üç ay sonra ölen İnci bu sayede ömrünün geri kalanını cezaevinde geçirmemiş oldu. Ancak, başsavcının bu insanlığı başına dert açtı. Adalet Bakanlığı müfettişleri Başsavcı Soytürk'ün 'Görevde yetkiyi kötüye kullanmak' suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma başlattı ve dava açıldı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, oybirliğiyle görevde yetkiyi kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanmaya başlayan başsavcının beraatine karar verdi.
Başsavcı Soytürk, amacının paranın tahsil edilmesi olduğunu, para tahsil edildiği takdirde cezanın düşeceğini, bu nedenle suç işleme kastı olmadığını belirtti. Savcının beraatine karar veren Yargıtay 4. Ceza Dairesi, "Durumun tamamen insani duygulardan kaynaklandığı anlaşılmıştır" derken, gerekçede şu görüşlere yer verdi:
"Amansız bir hastalığı bulunan ve ancak yakalama sonucunda hakkındaki cezadan haberdar olan ilgilinin, olay anında mesainin bitmesi ve alacaklı vekiline ulaşamaması nedeniyle borcun ödenmesine olanak verilerek İcra İflas Kanunu ile öngörülen cezadan beklenen faydanın sağlandığı kanaatine varılmıştır. Bir an için görevin gereklerine aykırı davranıldığı kabul edilse bile, sanığın üzerine atılı görevi kötüye kullanma suçu, bir zarar suçu haline getirilmiş olduğundan mağduriyet, kamu zararı ya da kişilere haksız kazanç sağlanması öğelerinden hiçbirisi gerçekleşmemiştir. Hükümlünün cezaevine alınma yerine, insani duygularla borcun ödenmesi koşuluyla belediye başkanına teslim edilmesi ve ertesi gün borcun ödenerek cezanın bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilmesi şeklinde gelişen olayda, suçun maddi ve manevi öğeleri gerçekleşmediği gibi, haksız kazanç sağlama da oluşmamıştır."
Beraat kararına Yargıtay Başsavcılığı itiraz etmezse karar kesinleşecek.

Radikal



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,531 µs