En Sıcak Konular

Hacca giden Türkler, sigarayı bırakıyor

31 Aralık 2007 14:22 tsi
Hacca giden Türkler, sigarayı bırakıyor  
 
Medine'de 2000'de okul çevreleri ve mescit kenarları için başlayan yasağa kamuoyu destek verdi. Yasak, şehir geneline yayıldı.

Medine, dünyada sigara satışının yasak olduğu şehirlerin başında geliyor. Kentte, sigara satış yasağı yedi yıl önce Harem çevresinde başladı.   
 
Zamanla okul çevreleri ve mescit kenarlarındaki dükkânlarda uygulanan yasak, yedi aydır da bütün şehir geneline yayıldı. Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Dr. Halit es-Sibeyti, hacılara, "Bu sadece halkımız için değil hacılarımız için de sigarayı bırakmaları bakımından da bir fırsat. Arafat'ta manevi günahlardan arındığınız gibi Medine'de de kötü alışkanlıklarınızdan arınarak gidin." çağrısı yapıyor. Sibeyti, çalışmalarının hacılara da yönelik olduğunun altını çiziyor. Mescid-i Nebevi civarında açtıkları resim sergileri ile sigara karşıtı kampanya yürüten dernek yetkilileri en olumlu cevabı Türk hacılardan almış. Dernek, Arafat'ta vakfe gününde 500 bin hacıya broşür dağıtarak o günü değerlendiriyor. "Türkler, Peygamberimiz'i çok seviyor. O'nun huzurunda bulunmanın getirdiği güçle kötü alışkanlıklarından çok kolay kurtuluyor. Hacca gelip sigarayı terk eden binlerce Türk kardeşimiz var." diyen Dr. Halit es-Sibeyti, "Arafat'ta manevi kirlerinizden arındınız, Medine'de de maddi kirlerinizden arının." çağrısında bulunuyor. Suudi Arabistan devleti, dünya genelinde en çok sigara içilen ülkeler arasında 25. sırada yer almasından yola çıkarak sigaraya karşı savaş açtı. Hac döneminde en işlek caddelere ve Harem civarındaki billboardlara sigaranın yol açtığı hastalıkları fotoğraflar eşliğinde asan yetkililer, ayetler eşliğinde sigara içenlerin kendi sağlıklarını tehlikeye attıklarına dikkat çekiyor.

Medine'de sigaraya yasak getirilmesi Dünya Sağlık Örgütü'nün de dikkatinden kaçmadı ve Suudi Arabistan Krallığı ödüle değer görüldü. İnternet ortamında 'Hangi özel yerlerde sigara içmek yakışmaz?' yönünde bir anket yapıldığını anlatan Dr. Halit Es- Sibeyti, Mekke ve Medine'nin bu ankette büyük bir farkla önde gittiğinin altını çiziyor. Dr. es-Sibeyti, vatandaşın bu kutsal iki şehirde sigara içilmesini hoş karşılamadığına dikkat çekiyor. Yasaklamaya bakkal ve marketlerden de destek geldi. Yasağın uygulanmasından bu yana satışlarında eksilme olduğunu dile getiren Medineli bakkal Muhammet Havari, "Kazancımız düşse de insanların sağlığı için sigara yasağının tatbik edilmesi taraftarıyız." diyerek uygulamaya destek verdiğini belirtiyor.


35 bin hacı, Türkiye'ye döndü

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Medine'deki Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu'ndan alınan bilgiye göre, bayramdan bu yana Mekke ve Medine'den toplam 138 kafile halinde 35 bin Tük hacı ülkeye döndü. Yetkililer, Medine'de 16 bin hacının bulunduğunu ve yaklaşık 50 bin hacının da Mekke'de olduğunu belirterek, "Hacılarımızın tamamı 24 Ocak 2008 tarihine kadar kutsal topraklardan ayrılarak Türkiye'ye dönüşleri sağlanacak.'' dediler. Öte yandan Mekke ve Medine'de vefat eden Türk hacı sayısı 64'e yükseldi. Kutsal topraklarda 7 Türk hacısı daha hayatını kaybetti. Ölen Türk hacıları, Kâbe'de kılınan namazdan sonra Cennetü'l Mualla'da defnedildi. Daha önce Mekke'de 48, Medine'de ise 9 olmak üzere toplam 57 kişi vefat etmişti. Son iki gün içinde Mekke'de ölen 7 hacı ile birlikte ölen hacıların sayısı 64'e yükseldi.
 
Zaman



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,862 µs