En Sıcak Konular

Bitkisel ilaç: Aldanmak ya da aldanmamak

31 Aralık 2007 13:43 tsi
6 Aralık 2007 tarihli Star Gazetesi’ndeki köşe yazısında Dr. Rasim Küçükusta’nın attığı başlık ‘Bitkisel İlaçlara aldanmayın’ şeklindeydi. Şüphesiz herkes kendi düşünce ve inançlarını serbestçe ifade edebilir. Ancak bazı bilimsel d

Yazarımızın ‘Fabrikada işlenerek tablet, şurup, kapsül haline getirilip şişelenmiş bitkisel ilaç zararlı hale döner’ şeklindeki yorumu doğru olamaz. Bitkilerden sağlığımız için başlıca iki şekilde yararlanabiliriz: 1-Sağlığımız korumak için; meyve-sebzeyi pişirerek ya da pişirmeden yiyerek, yemeklerimize serperek (baharatlar) veya çay halinde (ıhlamur çayı gibi) kullanabiliriz. 2-Tedavi amacıyla; bu durumda pazardan manavdan alacağınız meyve-sebzenin kullanılması pek mümkün değil.

Çağdaş ilaç tedavisinin en önemli temel ilkesi ‘standardizasyon’dur. Yani her aldığınız ilaç birimi (bir tablet ya da bir kaşık) vücutta eşit derecede fizyolojik cevap oluşturmalıdır. Bitkinin, bir tutam veya bir avuç gibi çağdaş olmayan birimler/ölçüler yerine, toz edilip kapsül (bitkisel-esaslı) içerisine doldurulması veya laktoz gibi vücutta etkisi olmayan bir katkı maddesiyle tablet halinde basılması çağdaş bir yaklaşım gereğidir. Bu onu zararlı hale getirmez, etkinliğini artırır.

Ayrıca mide asit salgısını baskılayan ilaç kullananlar ya da midenin dolu olması nedeniyle bitkinin içeriğindeki bileşenlerin yeterince emilememesi nedeniyle kişiden kişiye farklı derecede etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi olumsuz etkenleri azaltabilmek amacıyla bitkilerden hazırlanan standardize edilmiş özütler kapsül, tablet, draje ya da şurup halinde verilerek kolay ve yeterince emilimi sağlanmaya çalışılmaktadır. Şüphesiz bu bilgiler bir uzmanlık alanıdır: Eczacılık.

İlaçların, ilaç şekilleri halinde tedaviye sunulmasının en önemli yararlarından biri de kişilerin alacağı miktarın kolaylıkla ölçülendirilebilmesi. Yani ‘Bir tablet yutulacak’ dendiğinde alınacak miktar bellidir. Bir kaşık diye tanımlandığında çorba kaşığı da olabilir, çay kaşığı da; doğru ölçü hangisi?

Şurası unutulmamalıdır ki, bitkiler de dahil dünyada her şey fazla miktarda kullanıldığında zararlı hatta zehirli olabilir. Yani tedavi için ilaç şekilleri haline getirilmiş bitkisel ürünlerin kullanılması güvenli ve etkilidir. Manavdan alınan sarmısak ya da meyve-sebze yiyerek tedavi uygulanamaz, ancak sağlığımızı koruyabilmek için beslenmemizde meyve-sebzenin önemi inkar edilemez. Tabii hormonsuzunu, genetiği ile oynanmamışını bulabilirseniz!

GERÇEK DOĞAL TEDAVİ!

Yazarımız, ninelerimizin kullandığı tavuk suyu çorba, ıhlamur, adaçayı, nane-limon veya zencefilli bal gibi basit uygulamaları ‘Gerçek doğal tedaviler’ olarak tanımlıyor. Bitkisel ilaçlara gönül vermiş biri olarak bu öneri beni şüphesiz mutlu eder! Ama bir bilim adamı olarak değerlendirdiğimde bunun mümkün olamayacağını biliyorum. Bu tip uygulamalar sadece tedavilerde yardımcı olarak yararlı olabilir.

Yazarımız balın soğuk algınlığı ve diğer bazı hastalıkların tedavisinde etkili olabileceğini vurguluyor. Üç haftadır bu köşede yazdığım yazıları takip edenler balın gerçekten etkil olabileceği durumlar hakkında bir fikir sahibi olmuştur sanırım. Ancak önemli bir ayrıntıyı atlamamak gerekir. Geçen hafta da belirttiğim gibi, gerçek balın mikroorganizmalar üzerinde antibiyotik etkisi ya da antioksidan etkisi içerdiği polenlerin polifenolik bileşiklerden ileri gelir. Dolayısıyla eğer satın aldığınız bal gerçek bir karakovan balı değilse, arıların şekerli suya talim ederek hazırladığı ‘invert şekerden’ ne gibi bir yarar beklenebilir?

 Star / Erdem Yeşilada
 



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,906 µs