10 soruda organik | " /> 10 soruda organik | "/>

En Sıcak Konular

10 soruda organik

31 Aralık 2007 13:40 tsi
10 soruda organik
Doğal, hormonsuz, hakiki, köy ürünü ve saf... Yiyecek, içecek ve giyecekler için bu kelimeleri son zamanlarda o kadar çok duymaya başladık ki... Satın aldığımız pek çok ürün organik adı altında satılsa da aslında ‘gerçek organik’ olmayabiliyor

Organik ürün nedir?

İnsan ihtiyaçlarını karşılamak için, doğaya ve insana zarar vermeden üretilerek sertifikalandırılan tarımsal ürünlere organik ya da ekolojik adı veriliyor.

Hangi iller organikte lider?

Türkiye’de organik gıda üreten yaklaşık 100 firma var. Çiftçi sayısı ise 9 bin 427. Bu firmalar Organik Gıda Üreticileri Derneği’nden (ORGÜDER) Ahmet Tiryakioğlu’nun verdiği bilgiye göre Türkiye’deki organik gıda pazarının büyüklüğü 80-100 milyon dolar. En çok satılan ürünler yaş ve kurutulmuş meyve ile sebze, bakliyat ve organik ekmek. Tüketimde İstanbul, İzmir, Ankara, ve Bursa öne çıkıyor.

Neden organik gıdaları tüketmeliyim?

TÜBİTAK MAM Gıda ve Bilim Teknolojisi Araştırma Enstitüsü Danışmanı Prof. Dr. Filiz Açkurt’a kulak verdiğimizde şu bilgileri veriyor: ‘Besinlere ve içeceklere çeşitli yollarla bulaşan mikroorganizmalar, inorganik elementler, işlenmiş besinlerdeki zararlı katkı öğeleri, uygunsuz paketleme malzemeleri, radyoaktif kalıntılar, hormonlar, fabrikalardan atılan toksik kimyasallar sağlığı tehdit eden, başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa yol açabilen etkenler. İşte bu etkenler hamilelik ve emzirme yoluyla bebeğe geçiyor.

Neden organik giysiler giyinmeliyim?

Bu soruya Dermatolog Belma Bayraktar şu yanıtı veriyor: ‘Gömlekten çoraba kadar kullandığımız pek çok giysinin dokusunda ve boyasında kimyasal katkı maddesi var. Bazı kişilerin cildi bu maddelere reaksiyon gösteriyor. Alerjisi olanlar organik giysilerde katkı maddesi bulunmadığı için bu giysileri tercih edebilir.’

Organik diye satılan her ürün gerçekten organik mi?

Artık buğdaydan incire, reçelden çorbaya kadar istediğiniz her türlü yiyeceğin organik olanını üretebilirsiniz. Ama satmaya gelince ‘organik’ olduğunu kanıtlamanız için sertifika almak şart. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca yetkilendirilen 12 kontrol ve sertifikasyon kuruluşu bu konuda çalışıyor. Türkiye’de sertifika veren kuruluşa başvurduğunuzda tohumundan toprağınıza kadar incelenerek uygun görülmesi halinde o kuruluşun denetiminde organik ürün üretimi yapılabiliyor. Kontrollerin bedeli ise 100 doların üzerinde.

Organik ürünler neden pahalı?

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Proje Koordinatörü Batur Şehirlioğlu gerek organik ürün sertifikalarının gerekse talebin az olması nedeniyle üretimin düşüklüğünün fiyatları etkilediğini söylüyor. Üstelik pazarın az olması, lojistik maliyet de fiyatı artırıyor. Yiyecekte olduğu gibi organik giysilerde de ipliğinden boyasına kadar herşey organik olarak üretildiği için pahalı.

En pahalı organik sebze nedir?

Brokoli, portakal, salkım domates ve mandalinanın organik olanı konvansiyonel tarımla üretilenle aynı fiyatta. Ancak maydanoz, dereotu, patates ve soğan gibi yiyeceklerin fiyatı yüksek. Nedeni ise zor üretilmeleri.

Neleri organik satın alabilirim?

Artık jeanden bebek mamasına, güneş kreminden domatese kadar her şeyin organiği mevcut. Mavi Jeans ve Levi’s’ın organik jeanleri, Natracare’nin organik pedi, Paul Penders’ın kozmetik ürünleri, Roen’in güneş yağı, bebek mamaları, bebek giysileri, zeytinyağı, çay, her türlü bakliyat, reçel, süt gibi her şeyin organiği satılıyor.

Organik ürünleri nereden satın alabilirim?

Her hafta cumartesi günü İstanbul Şişli’de 130 tezgahtan oluşan ekolojik pazar kuruluyor. Bu pazarda sebzeden, bakliyata kadar her şeyi bulabilirsiniz. Öte yandan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde de her pazar günü ekolojik pazar var. Büyük marketlerde, internetten ya da doğal ürün dükkanlarından reçelden çaya, ekmeğe hatta bebek kıyafetlerine ve kozmetiğe kadar her türlü ürün satın alınabilir.

Bir ürünün organik olduğunu nasıl anlayacağım?

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın o ürüne sertifika verdiğine dair amblemi varsa o ürün organiktir. 
 
Star



Bu haber 357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,673 µs