En Sıcak Konular

Taşıyıcı anneler kasabası

31 Aralık 2007 13:37 tsi
Taşıyıcı anneler kasabası 
Anand'daki Kaival Hastanesi'nin küçük kliniği, ABD'den Tayvan'a farklı ülkelerden kısır çiftleri, taşıyıcı anne adaylarıyla buluşturuyor.

Hint kasabasının yoksul kadınları, kısır çiftlere 'kiralık rahim' hizmeti sunuyor. 50 kadının karnı burnunda...

Hindistan'ın sessiz batı şehri Anand'da, 15 hamile kadın balona benzeyen karınlarıyla, onlar için özel olarak hazırlanmış ferah evde hep birlikte yaşıyor. Bir kalfa, aşçı ve doktorlar grubunun bakımı altındaki kadınların hamilelik durumu bu ev dışında herhangi bir yerde çok tuhaf karşılanabilirdi. Sütüyle meşhur Anand şehrinin genç anne adayları karınlarında, tüm dünyadan onlara başvuran kısır çiftlerin çocuklarını taşıyor.
Kaival Hastanesi'nin küçük kliniği, kısır çiftlerle yerli kadınları eşleştiriyor, kadınlara hamilelik ve doğum süresince bakıyor ve doğum sonrasında da danışmanlık hizmeti veriyor. Anand'ın vekil anneleri, bugüne kadar yaklaşık 40 bebek dünyaya getirmiş. Şehirde şu anda 50'den fazla kadın karnında ABD, Tayvan, İngiltere ve pek çok ülkeden çiftlerin bebeklerini taşıyor ve bu sayede birçoğunun 15 yılda kazanabileceğinden daha fazla kazanıyor.


Ticari taşıyıcılık etik mi?
Programla ilgili, ucu ahlaka, modern bilime, sömürü ve küreselleşmeye dokunan bazı hoşnutsuzluk belirtisi sorular da dolaşıyor. Uzmanlar ticari taşıyıcılığın, diğer deyişle 'kiralık rahimlerin' Hindistan'da çok büyük bir sektör olmaya başladığı görüşünde. Bunu fakir kadınların işgücü kaybı, zorlu koşullar ve acı çekmek pahasına ucuza çalıştırılması olarak yorumlayanların sayısı az değil.
Klinikteki taşıyıcı annelerse risklerin farkında, çünkü diğer arkadaşlarını görmüşler. Birçok anne birbirini tanıyor, bir kısmı da akraba. Taşıyıcı annelere bakan Dr. Nayna Patel ise programı içtenlikle savunuyor: "Bir kadın çocuğu olmasını çok fazla istiyor ve diğer yanda kendi ailesine yardım etmeyi çok isteyen bir başka kadın var. Bunların yardımlaşmasına neden izin verilmesin? İkisi de bu dünyada yeni bir yaşama kavuşmak için uğraşıyor."

Radikal



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,608 µs