En Sıcak Konular

Meclis'in ilginç 2007 anektodları

31 Aralık 2007 12:09 tsi
Meclis'in ilginç 2007 anektodları 2007'de yasama çalışmaları için yoğun tempoda çalışan, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanını seçen Meclis Genel Kurulu, 682 saat 56 dakika mesai yaptı. İşte çok ilginç Meclis ayrıntıları...

2007'de yasama çalışmaları için yoğun tempoda çalışan, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanını seçen Meclis Genel Kurulu, 682 saat 56 dakika mesai yaptı. Meclisin ziyaretçi yoğunluğu da 2007'de fazlaydı. Meclis, bu yıl içinde 1 milyon kişiyle, Kayseri nüfusu kadar bir nüfusu ağırladı. 2006 yılında 670 saat çalışan Genel Kurulun bu yılki mesaisi 682 saat 56 dakika oldu.

Bu çalışmalar, 30 bin 397 sayfalık tutanakla kayıtlara geçirildi. TBMM Başkanlığına 301 kanun tasarısı, 230 kanun teklifi, 3 Anayasa değişikliği teklifi sunuldu. Genel Kurul, aralarında Hakim ve Savcılar Yasa Tasarısı, Tanık Koruma Yasa Tasarısı, Tutsat (Mortgage), Asgari Geçim İndirimi Getiren Tasarı, nükleer güç santrallerinin kurulmasına ilişkin tasarı ve teklifleri yasalaştırdı. Ayrıca, seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının halk tarafından 5'er yıllığına ve iki kez seçilmesine imkan tanıyan anayasa değişikliği de bu yıl içinde kabul edildi. TBMM'ye gelen dokunulmazlık tezkeresinin sayısı 80 oldu. 14 kanun da Cumhurbaşkanınca bir kez daha görüşülmek üzere Meclise iade edildi.

-EN ÇOK SORU İÇİŞLERİ BAKANLIĞI VE BAŞBAKANLIĞA-

Milletvekilleri, denetim çalışmalarını verdikleri soru önergeleriyle de sürdürdü. TBMM Başkanlığına 4 bin 863 soru önergesi sunan milletvekilleri, bin 755'ine cevap alabildi. En çok soru, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlığa yöneltildi. Verilen 109 Meclis araştırma önergesinin 17'si birleştirilerek görüşüldü. Bu yıl içinde 5 Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. 22. Dönemde ''Küresel Isınmanın Etkileri ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi'', ''Türkçe'deki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçe'nin Korunması ve Etkin Kullanımı'' ve ''Kayısı Üreticilerinin Sorunları'' konularında Araştırma komisyonu oluşturuldu. 23. Dönemde ise küresel ısınma ve Türkçe'deki bozulmaya ilişkin yeniden Meclis araştırma komisyonu kuruldu.

-MECLİS TV'DEN BİN 604 SAATLİK YAYIN-

 Meclis Televizyonu, TBMM'nin çalışmalarını, bin 604 saat 38 dakika yayın yaparak duyurdu. Bu yayınların 553 saatini haber, bin 52 saatini Genel Kurul oturumlarının canlı yayını oluşturdu. Meclis TV, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti hakkındaki yasa tasarısının görüşmelerini, 14 saat vererek, en uzun aralıksız yayınını yaptı.

-1 MİLYON ZİYARETÇİ-

Bu yıl da ziyaretçi akınına uğrayan Meclisin, ziyaretçi sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Meclis, geçen yıl 840 bin kişiyi ağırlarken, bu yıl 1 milyon 86 bin 924 kişiye ev sahipliği yaptı. TBMM'ye en fazla ziyaretçi Kasım ayında geldi. Kasımda 115 bin 28 kişi Meclisi ziyaret ederken, bunu 101 bin 273 kişiyle Meclisin açıldığı Ekim ayı izledi. Meclisi Ocakta 65 bin 454, Şubat'ta 85 bin 117, Martta 94 bin 9, Nisanda 76 bin 272, Mayısta 89 bin 795, Haziranda 52 bin 844, Temmuzda 34 bin 813, Ağustosta 66 bin 72, Eylülde 61 bin 591 kişi ziyaret etti. 2007'de öğrenci grupları da Meclisin ziyaretçileri arasında yer aldı. 44 bin 701 kişiden oluşan 659 öğrenci grubu TBMM'ye geldi. Öğrenci gruplarının yoğunluğunun en fazla olduğu ay, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlandığı Nisan ayı oldu. Bu ayda 16 bin 699 kişiden oluşan 239 öğrenci grubu Mecliste ağırlandı.

-DENİZLİ NÜFUSUNA DENK GELEN SAYIDA KİŞİ YEMEK YEDİ-

TBMM lokantaları, yıl boyunca çok sayıda kişiye hizmet verdi. Bu lokantalarda, Denizli nüfusuna denk gelen sayıda kişi yemek yedi. 817 bin kişinin yemek yediği lokantaların yoğunluğu nedeniyle 80 kişilik bir lokanta Aralık ayında hizmete girdi. Çay ocaklarında, 5 milyon bardak çay tüketildi.

-ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ-

TBMM Kültür ve Sanat Yayın Kurulu 2007'de; İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy, TBMM Üstün Hizmet Ödülü, TBMM 87. Açılış Yıldönümü Kutlama Programı, İstiklal Marşı Anıtı Açılışı, TBMM Kupası Koşusu, 4. Dönem Öğrenci Meclisi Özel Birleşimi, 2007 TBMM Onur Ödülü, 23. Dönem 2. Yasama Yılı Açılış Töreni, Nevzad Atlığ ve Yılmaz Öztuna'ya Saygı Konseri olmak üzere 9 etkinlik düzenledi. TBMM, çeşitli kuruluşların etkinlikleri için de ev sahipliği yaptı. TBMM birimlerinin yanı sıra, Türk Kadınlar Birliği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Yasama Derneği gibi çeşitli kuruluşlarca Mecliste 104 etkinlik gerçekleştirildi. TBMM giriş kapılarında yapılan güvenlik uygulamalarında 4 kişi, üzerinde tabanca tespit edildiği için Meclise alınmadı. Milli Egemenlik Parkı içerisine bırakılan 3 adet şüpheli paket, bomba imha ekiplerince imha edildi.

2008'de tamamlanması planlanan yeni ziyaretçi kabul salonun temeli, bu yıl içinde atıldı. 1177 metrekarelik zemine sahip binada, ziyaretçi bekleme salonu, kafeterya, koruma müdürlüğü, basın ve halkla ilişkiler müdürlüğü, bodrum katlarında daha sonra yapılacak kütüphane binası, birleşen arşiv depoları ve teknik personele ait servis alanları bulunacak.

-TOPTAN'IN KABULLERİ-

TBMM Başkanlığına 9 Ağustos 2007'de seçilen Köksal Toptan, göreve seçildiği günden itibaren 3 parlamento başkanını ağırladı, 4 devlet başkanı TBMM'yi ziyaret etti. Toptan, 3 başbakan, 3 bakan, 35 büyükelçi ve 7 uluslararası sivil toplum kuruluşunu kabul etti. 883 kişinin yer aldığı 63 sivil toplum örgütüyle bir araya gelen Toptan, 151'i milletvekili, 73'ü bürokrat olmak üzere 334 kişiyle de görüştü Göreve geldiğinden bu yana iki yurt dışı ziyarette bulunan Toptan, ilk yurt dışı gezisini KKTC'ye gerçekleştirdi. Toptan, 19 yurt içi seyahatte bulundu.

 
Haber 7



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,125 µs