En Sıcak Konular

Başbakan ulusa seslendi

31 Aralık 2007 08:26 tsi
Başbakan ulusa seslendi

2007'nin son ''ulusa sesleniş'' konuşmasınının büyük bölümünü terörle mücadeleye ayıran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda yeni bir safhaya gelindiğini söyledi. Erdoğan, yapılan ve yapılacak olan sınır ötesi operasyonların hedefinin sadece ter

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasal düzen içinde meşru zeminlerde kalanlar için işleyen bir demokrasi bulunduğunu belirterek, "Dost, düşman herkesin kabul ettiği gibi Türkiye, son yıllarda demokratikleşme alanında devrim sayılacak reformlar gerçekleştirmiştir" dedi.
 
Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan "Ulusa Sesleniş" programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin mutlu ve müreffeh yarınlarına yapılan yolculukta bir yılın daha geride bırakmaya hazırlanıldığını belirtti.
 
2007 yılının, Türkiye'nin değişim takviminde son derece önemli merhalelerden geçilen, çok önemli kazanımlar elde edilen bir yıl olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "tesis ettiğimiz güven ve istikrarın devamı, demokrasimizin işlerliği açısından çok önemli bir seçim gerçekleştirilmiş, demokrasimiz önemli bir sınavdan daha başarıyl açıkmıştır" dedi.
 
Genel seçimlerin ardından görev süresi dolan 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yerine, TBMM tarafından Abdullah Gül'ün 11'inci Cumhurbaşkanı olarak seçildiğini anımsatan Başbakan Erdoğan, yine cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçilmesi başta olmak üzere Türkiye'nin siyasi tıkanma noktalarını açmayı hedefleyen anayasa değişikliği paketinin de referanduma sunulduğunu, büyük bir katılımla gerçekleşen referandumda milletin onayını aldığını kaydetti.
 
Erdoğan, 2007'nin, hayatın her alanında kaydettikleri gelişmelerin, içeride ve dışarıda yaşanılan zorlukların yanında bütün bu tarihi kararların alındığı müstesna bir yıl olduğunu ifade ederek, "milletimiz, büyük zorluklarla, önemli sıkıntılara göğüs gererek kazandığı huzur ve istikrarından vazgeçmeyeceğini bir kere daha en güçlü biçimde ortaya koymuştur" dedi.
 
2007'yi Türkiye'nin geleceği adına Türk milletinin kar hanesine yazılan bir yıl, çok büyük bir kazanç olarak gördüklerini söyleyen Erdoğan, 2007'deki bu önemli olayların Türkiye'ye hayırlar getirmesini temenni etti.

Terör örgütüyle mücadelede yeni bir safha
 
2007 yılının genel bir değerlendirmesini yapmak istediğini, Türkiye'nin beş yıllık değişiminin geldiği noktayı, geleceğe açılan ufukları vatandaşlarla bir kez daha gözden geçirmek istediğini belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, birlik ve beraberliğine kast eden terör örgütünü toplumdan tecrit etme mücadelesinde yeni bir safhaya girdiğini söyledi.
 
Terör örgütünü içeride ve dışarıda tam olarak izole etmek, sosyal, lojistik, finansal ve psikolojik bütün desteklerini kesmek için büyük bir gayret içinde olduklarını anlatan Erdoğan, TBMM'nde büyük bir çoğunlukla kabul edilen tezkere çerçevesinde, hazırlık çalışmaları yapıldıktan sonra 28 Kasım itibariyle hükümetin, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) yetkilendirdiğini anımsattı.
 
"Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız"
 
Erdoğan, bu çerçevede TSK'nın icra ettiği ve bundan sonra icra edeceği sınır ötesi harekatların hedefinin, sadece Irak'ın kuzeyinde bulunan terör örgütü kampları olduğunu vurgulayarak, "dost ve kardeş Irak halkına karşı olumsuz bir yaklaşım içinde olmadık, olmayacağız" dedi.
 
Irak'ın toprak bütünlüğünü, ulusal birliğini, huzur ve istikrarını bugüne kadar en çok arzulayan ve destekleyen ülkelerin başında Türkiye'nin olduğunu hatırlatan Erdooğan, Türk vatandaşlarının can ve mal emniyetini, sınırlarının güvenliğini, birlik ve bütünlüğü korumaktan başka bir amaçlarının olmadığını kaydetti.
 
"Türkiye'nin terörle mücadelesine destek verdiler"
 
"Dış dünyada yoğun bir diplomasi trafiği yürüterek terörü tecrit etmek için çok uygun bir vasat yakaladık" diyen Erdoğan, bugüne kadar ne yazık ki dostları tarafından bile yalnız bırakılan Türkiye'nin terörle mücadelesinde ilk kez dünyadan bu kadar güçlü bir destek bulmayı başardığını söyledi.
 
Türkiye'nin komşularının Ortadoğu ülkelerinin, ABD ve AB'nin haklı mücadelesinde Türkiye'nin yanında yer almaya başladığını ifade eden Başbakan Erdoğan, kendi hükümetlerinin Türkiye'nin kararlılığını ve haklılığını bu ülkelere bizzat anlattığını belirtti.
 
"Daha düne kadar yandaşlarının menfi propagandası istikametinde terör örgütünün tesirinde kalanların bile, artık gerçeği görerek söylem değişikliğine gittiklerini sizler de görüyorsunuz" diyen Erdoğan, bu süreçte siyasi, askeri, diplomatik, sosyal ve ekonomik araçları bundan sonra da kararlılıkla kullanmayı sürdüreceklerini açıkladı.
 
"Hak arama yolları açıktır"
 
Bölücü terör örgütünün hedefinin, birlik ve beraberliği bozmak olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Teröre verilecek en güzel cevap da millet olarak bugüne kadar yaptığımız gibi birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek, ortak hedef ve değerlerimiz etrafında kenetlenmektir" dedi.
 
Erdoğan, Türkiye'de hak arama yollarının açık olduğuna işaret ederek, terörün hiç bir gerekçesinin olamayacağını, bu yolla bir yere varmanın da mümkün olmadığını hatırlattı.
 
Türk vatandaşlarının ihtiyaçlarını bildiklerini söyleyen Erdoğan, yıllar içinde bazı ihtiyaçların ihmal edildiğini ifade etti.
 
Erdoğan, "Bu açıkları kapatmak, bu eksiklikleri gidermek, bölgelerimiz ve şehirlerimiz arasındaki gelir farklılıklarını en aza indirmek, böylece mahzun gönülleri şenlendirmek için samimiyetle çalışıyoruz" dedi.
 
"Batıda olanın doğuda da olmasını istedik"
 
Türkiye'nin doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyinde yaşayan insanlarına hizmet götürmenin gayreti içerisinde olduklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, geçmişte bazı bölgelerin ihtiyaçlarına yeterince cevap verilmediği, yapılması gereken yatırımların ihmal edildiğini söyledi.
 
Erdoğan, "Ama bu üzücü tablo artık değişmeye başlamıştır, daha da değişecektir. Batıda olanın doğuda da olması, söz gelimi İstanbul'da, Ankara'da, Adana'da, Konya'da bulunanın Diyarbakır'da, Tunceli'de, Ağrı'da, Batman'da, Siirt'te de bulunması için imkanlarımızı seferber ettik" dedi.
 
"Güneydoğu'ya yatırımlar sürecek"
 
2003 yılından bugüne Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yapılan yatırım tutarının 8.4 milyar YTL olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, terörün yol açtığı sıkıntılar azaldıkça bu yatırımların, özellikle özel sektör ve yabancı sermaye yatırımlarının daha da artacağını vurguladı.
 
TOKİ tarafından bu bölgelerdeki il ve ilçelere 72 binin üzerinde konut inşaatı başlatıldığını, bunların 30 bine yakınının tamamlandığını anlatan Başbakan Erdoğan, KÖYDES projesi kapsamındaki yatırımlarda kullanılmak üzere 1.5 milyar YTL tutarında bir kaynağın bölgeye aktarıldığını, buradaki insanların ihtiyaç duyduğu yatırımları gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Erdoğan, yine 1 milyar 212 milyon YTL tutarındaki sosyal yardım ödeneklerinin 5 yıl içinde bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını hatırlatarak, bunların, Türkiye'nin 81 vilayetine aynı yakınlıkta duran, 70 milyon insanın tamamına aynı şefkati ve ilgiyi gösteren yeni bir yönetim anlayışının işaretleri olduğunu söyledi.
 
"Terör odaklarını rahatsız etti"
 
Bu yeni anlayışın etkilerinin, hem şehirlerde, hem insanlarda görülmeye başlandığını ifade eden Erdoğan, "Zaten varlığını olumsuzluklara, düşmanlıklara, kin ve nefrete borçlu olan terör odaklarını rahatsız edende işte budur" dedi.
 
Erdoğan, "Bu ülkenin huzur ve istikrarından, bu milletin dostluk ve kardeşliğinden, bu toprakların her köşesinde hissedilen kalkınma umut ve heyecanından rahatsız oluyorlar. İnşallah 2008 yılı Türkiye'nin de içinde yer aldığı bu bölgenin, acılarla yoğrulan bu coğrafyanın yeniden huzur, barış ve istikrarı yakaladığı bir yıl olacaktır" dedi.
 
"Hastanelerde rehin tutulma sona erdi"
 
"Sağlıkta Dönüşüm Programı" ile herkese kaliteli bir sağlık hizmeti ulaştırmak için çalıştıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, beş yıl içinde 305'i hastane ve ek binası olmak üzere 912 sağlık yatırımını hizmete açtıklarını söyledi.
 
Göreve geldiklerinde odasında banyo ve tuvalet bulunan hasta yatağı sayısının 10 bin 100 olduğunu anlatan Erdoğan, AK Parti hükümetinin bu rakamı beş yılda 22 bin 88'e çıkarttığını söyledi.
 
Erdoğan, 2003-2007 yılları arasında 102 bin yeni sağlık çalışanını istihdam ettiklerini de bildirdi.
 
Kaynakları çok daha verimli kullandıklarını ve herkesin sağlık hizmetlerinden adil şekilde yararlanmasını sağladıklarını belirten Başbakan Erdoğan, hastanelerde rehin tutulma ve acilden geri çevrilme gibi utanç verici uygulamaları sona erdirdiklerini söyledi.
 
"Bölünmüş yolların uzunluğunu ikiye katladık"
 
Beş yılda 7 bin 767 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını bildiren Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bölünmüş yollarını ikiye katlayan bu uzunluğun cumhuriyet tarihi boyunca yapılandan daha fazla olduğunu söyledi.
 
Erdoğan, yıllar önce başlanan, aradan on yıllar geçtiği, bir çok hükümet değişikliği yaşandığı halde bir türlü bitirilemeyen Karadeniz Sahil Yolu ve Bolu Tüneli gibi iki dev projeyi tamamlayarak Türkiye'ye kazandırdıklarını dile getirdi.
 
2002 yılında 9 olan doğalgaz kullanan il sayısının 51'e çıkarıldığını hatırlatan Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Mavi Akım projelerinin artık rüya değil gerçek olduğunu, NABUCCO konusunda da çalışmaların devam ettiğini anlattı.
 
"156 bin konut tamamlandı"
 
AK Parti hükümeti döneminde yağlı tohum prim desteklerini yaklaşık 7 kat, hayvancılık desteklerini 9 kat arttırdıklarını belirten Erdoğan, küresel ısınmanın bir sonucu olarak yaşanan kuraklığın zararlarını en aza indirmek için tedbirler aldıklarını ve 545 bin çiftçiye 264,5 milyonYTL tutarında yardımda bulunduklarını bildirdi.
 
Bugüne kadar 285 binin üzerinde konutun inşaatına başladıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, 2007 yılı sonu itibariyle tamamlanan konut sayısının 156 bini bulduğunu bildirdi.
 
"Zaman zaman engellerle karşılaştık"
 
Başbakan Erdoğan, uluslararası alanda Türkiye'nin gücünü, etkisini, itibarını en üst seviyeye çıkardıklarını vurgulayarak, "bugün Türkiye, uluslararası toplumun sözü dinlenen, gündem belirleyen, küresel barış ve istikrara katkı yapan, Medeniyetler İttifakı girişimine öncülük eden saygın bir üyesi haline gelmiştir" dedi.
 
Erdoğan, "zaman zaman engellerle ve haksızlıklarla karşılaşıyor olsak da Avrupa Birliği ile müzakerelerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi. Özellikle Avrupa Birliği sürecindeki kararlılığı aynı şekilde devam ettireceklerini vurgulayan Erdoğan, "planlarımızı yaptık, hedeflerimizi yeniledik, ilk günkü azim ve heyecanla kaldığımız yerden yola devam ediyoruz" dedi.
 
2008 yılı hedefleri
 
2008 yılı için hedeflerinin, "en az yüzde 5,5 oranında büyüyen, kişi başına gelirini 7 bin dolara yükselten, huzur ve istikrarını koruyan, güvenliğini tam olarak tesis etmiş, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak yükselen bir Türkiye" olduğunu vurgulayan Erdoğan, "karşılamaya hazırlandığımız 2008 yılının da ülkemize ve milletimize yeni başarılar, bölgemize ve dünyamıza daha çok huzur, barış ve refah getirmesini Allah'tan temenni ediyorum" dedi.
 
haber7



Bu haber 178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs