En Sıcak Konular

20 bin Alevi'den 'namus' öfkesi

31 Aralık 2007 08:17 tsi
20 bin Alevi'den 'namus' öfkesi Alman ARD televizyonu'nda yayınlanan Tatort adlı polisiye dizinin, 'Namusuna layık olmak' adlı bölümünde Alevilere yönelik hakaret içerikli yayınlar Almanya'da yaşayan Alevileri ayağa kaldırdı. Avrupa'daki binlerce Alevi, diziyi protesto etmek amacıy

Avrupa'daki binlerce Alevi, Alman televizyon kanalı ARD'de yayımlanan 'Tatort' adlı polisiye dizinin, bir Alevi babanın kızına tecavüz etmesini konu alan 'Namusuna layık olmak' adlı bölümünü protesto etmek amacıyla Köln'de miting düzenledi. Aralarında Türkiye'den gelen çok sayıda Alevi derneği ve federasyonu yöneticilerinin ve sanatçı Haluk Levent'in de bulunduğu yaklaşık 20 bin kişi, Köln'ün sembolü sayılan Dom katedrali önündeki Roncalliplatz Meydanı'nda kanal yöneticilerini ve diziyi protesto etti.

KÖHLER'E ŞİKAYET EDECEĞİZ

Protesto gösterisi öncesi bir konuşma yapan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turan Öker, yayınlanan dizide insanlık adına ve Alevi toplumu adına utanç verici sahnelerin olduğunu söyleyerek, "Polisiye dizisi olarak yayınlanan bu utanç vesikasını hak edecek bir insan ve toplum yoktur. Topluluğumuzun burada sergilediği mücadelenin adı onur mücadelesidir. Bu dizi yayından kalkana kadar tepkimizi göstereceğiz." dedi.

Kölner Dom kilisesinin bulunduğu 'Domplatz' adlı meydanda düzenlenen gösteriden önce, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker, Genel Sekreter Ali Ertan Toprak, Alevi Birlikleri Federasyonu kadın kolları temsilcileri ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, ARD'ye bağlı WDR yayın kuruluşu binasının önüne siyah çelenk koydu. Öker, burada yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in 9 Ocak'ta Berlin'de vereceği yeni yıl resepsiyonuna davet edildiğini belirterek, "Alevilerin haklı tepkisini Cumhurbaşkanı Köhler'e de ileteceğim" şeklinde konuştu.

DİZİYİ YAYINDAN KALDIRIN

Alevi temsilciler daha sonra filmin yapımcısı olan NDR'nin Televizyon Dairesi Başkanı Doris J. Heinze'ye bir protesto metni sundular. Yazıda, "Tatort" dizisinin tümüyle yayından kaldırılması, Alevilerden özür dilenmesi ve ARD kanalında en kısa zamanda Alevileri anlatan bir program yayımlanması istendi.

Filmde konunun tesadüfen seçildiğine inanmadıklarını belirterek, ARD başta olmak üzere, filmin senaristi Angelina Maccarone'nin Alevi toplumundan bir an önce özür dilemesini talep eden Öker, Alevilere yönelik ön yargıların sona erdirilmesi gerektiğini ve hiç kimsenin dini değerleri rencide etmeye hakkı olmadığını ifade etti.

Diyanet de kınamıştı

Diyanet İşleri Başkanlığı da, söz konusu yayını kınayarak son verilmesini ve başta Aleviler olmak üzere bütün Müslümanlar'dan özür dilenmesi gerektiğini açıklamıştı. Diyanet'ten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti: "Dizide yer alan çirkin ima ve ithamlar İslam dinine, aile yapısına, ahlak değerlerine son derece bağlı Alevi geleneğine mensup bütün vatandaş ve milletimizi üzmüştür. Başta Alevi kardeşlerimiz olmak üzere bütün Müslümanlar'dan özür dilenmesi gerektiğini bildiriyoruz."

Dizinin konusu

Angelina Maccarone'nin yazıp yönettiği dizide, dedektif Charlotte, Afife'nin ölümünü araştırıyor. Afife'nin kız kardeşi Selda da namus cinayeti korkusuyla Charlotte'ye sığınıyor. Birkaç gün sonra ölü bulunan Selda'nın hamile olduğu ve bebeğin babasından olduğu ortaya çıkıyor.

yenişafak



Bu haber 331 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,174 µs