ağa kızı mı , halk önderi mi? | " /> ağa kızı mı , halk önderi mi? | "/>

En Sıcak Konular

Butto, ağa kızı mı , halk önderi mi?

30 Aralık 2007 14:25 tsi
Butto, ağa kızı mı , halk önderi mi? Komünizm yanlısı düşünceleriyle ve yayınlarıyla bilinen "Sol" gazetesi, Benazir Butto'yla alakalı ilginç yorumlarda bulundu. Butto'ya çeşitli açılardan bakan gazete, bir ağa kızı olan Butto'nun nasıl bir halk lideri haline geldiğini inceledi. İşte i

Ağa kızı, halk önderi oldu

Ölümünün ardından yapılan yorumlarda Butto kahraman ilan ediliyor. Butto'nun karıştığı tüm yolsuzluklar kocasına yüklenirken, Pakistan'ın geldiği noktadaki rolü görmezden geliniyor.

Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto'nun önceki gün düzenlenen bir suikast sonucu öldürülmesinin ardından Türkiye medyasında çıkan yorumlar, Butto'yu laiklik savaşçısı, halk önderi ilan etti.

Pakistan'ın en büyük üç toprak sahibinden birinin kızı olan, siyasi hayatının büyük kısmını İngiltere'de geçiren ve son adımı dahil tüm hamlelerini ABD ve İngiltere'den onay alarak yapan Butto'ya yönelik "halkçı yakıştırmalar" dikkat çekerken; yorumlarda yer alan "Türkiye'nin laiklik kazanımına şükredelim" yönündeki vurgular ise dikkat çeken bir diğer noktayı oluşturdu.

Yeşil Kuşak'ı gördü, işbirliğini göremedi

Milliyet gazetesi köşe yazarlarından Fikret Bila, "Butto'nun ölümü ve laikliğin önemi" başlıklı yazısında, Butto'yu "laik-demokratik değerlerin temsilcisi" olarak niteledi. Bila'nın, "Pakistan'daki bütün başbakanların yolsuzluk iddialarıyla indirildiğini" söyleyerek Butto'nun karıştığı devasa hacimli yolsuzluklara değinmemesi ise dikkat çekti. "Rusya işgaline karşı ABD'nin Taliban'ı desteklediğini" ve bunun da Yeşil Kuşak projesi olduğunu vurgulayan Bila, bu desteğin Benazir Butto iktidarının da işbirliğiyle, tüm uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak gerçekleştiğine değinmedi.

Pakistan'ın tüm siyasi hayatı boyunca ABD ve İngiltere'nin yarı-sömürgesi olarak yaşaması sonucu geldiği noktayı değerlendiren Bila, ABD emperyalizmine bağımlılığın sonuçları yerine, "Atatürk'ün Türkiye için ne kadar büyük bir şans olduğunu" vurguladı.

"Cesur ve dirayetli lider"

Hürriyet'ten Oktay Ekşi, siyasi hayatını en ufak bir zorlukta İngiltere'ye kaçarak geçiren Butto için "Batı kültürünü içine sindirmiş cesur ve dirayetli bir lider" yorumunda bulundu.

Butto'yu "sürgündeki mazlum lider" olarak yansıtan Ekşi'nin, "Ancak dönmeden önce, hakkındaki yolsuzluk iddialarını düşürmek için pazarlık yapmayı da ihmal etmedi" biçimindeki tespiti de dikkat çekti.

"Tarihin kaydettiği en önemli kadınlardan biri"

Zaman'dan Ali Bayramoğlu ise, Butto'yu "tarihin kaydettiği en önemli kadınlardan biri" olarak niteledi. Butto'nun "şarkın kaderi gibi acılı bir kadere sahip olduğunu" vurgulayan Bayramoğlu, bir "direniş destanı" havasında yazdığı Butto'nun hayat öyküsünde, devasa yolsuzluklar, lüks yaşam ve ABD-İngiliz desteğine değinmedi.

Benazir: Doğu'nun kızı

Referans'tan Cengiz Çandar, "babasının mücadele mirasını devralan" Benazir Butto'nun yaşamının "dram ve çile" olduğunu ileri sürdü.

Çandar'ın, Butto'nun yaşamında olmayan "mazlumluk ve çile" unsurlarını bulmak için zorlamalarda bulunması dikkat çekti. "Oxford'da bir doğulu kız" portresi çizmeye çalışan Çandar'ın, o kızın Pakistan'ın en zengin ailelerinden birinin kızı olduğuna değinmemesi dikkat çekti.

 

 

cafesiyaset

 



Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,118 µs