Müsaitseniz annemler akşam internete bekliyor! | " /> Müsaitseniz annemler akşam internete bekliyor! | "/>

En Sıcak Konular

Müsaitseniz annemler akşam internete bekliyor!

30 Aralık 2007 13:42 tsi
Müsaitseniz annemler akşam internete bekliyor! İnternette komşuculuk! Eski arkadaşları buluşturan, sevenleri kavuşturan, en büyük ‘ilgi ve bilgi kaynağımız’ internet, yok olmaya yüz tutan komşuluk ilişkilerine de el attı sonunda! Sosyalleşme sitelerine bir yenisi daha eklendi: LifeAt... Li

Eski arkadaşları buluşturan, sevenleri kavuşturan, en büyük ‘ilgi ve bilgi kaynağımız’ internet, yok olmaya yüz tutan komşuluk ilişkilerine de el attı sonunda! Facebook, MySpace, Second Life gibi sosyalleşme sitelerine bir yenisi daha eklendi.

LifeAt adındaki komşuluk sitesinin menşei de her zamanki gibi sosyalleşme fobisini internet yoluyla aşmaya çalışanların vatanı Amerika. New York merkezli internet sitesi, aynı apartmanda yaşayıp da birbirinin yüzünü dahi görmeye vakit bulamayan modern şehir insanlarını sanal bir çatı altında toplamayı amaçlıyor. Şimdilik 335 apartmanın üye olduğu sitenin çok yakın zamanda bine yakın üye apartman sayısına ulaşması bekleniyor.

Zili çalıp kapıyı açan komşu teyzelerden birine ‘Müsaitseniz annemler akşam size gelmek istiyor’ diyen bir çocuk ya da elindeki boş bir bardakla ‘Komşu, şekerim bitmiş senden alayım’ diyerek kapı önünde dikilen bir kadın. Bu iki örnek, özlemle anılan komşuluk ilişkilerine dair en çarpıcı karelerdendir. Yüksek katlı apartmanlar, şehir yaşamı ve bireyselleşmedeki hızlı seyir, bu görüntüleri tarihin derinliklerine gömmeye hazırlanırken alternatif çözümler de her zamanki gibi Batı’dan geldi. İnsanlarla yüz yüze iletişimden korkar hale gelen Amerikalılar ‘Teknolojiden de vazgeçmem, komşularımdan da’ mantığıyla hareket ederek internet üzerinden komşuculuk oynamaya karar verdi bu kez.

İnternet apartmanı

Apartman sakinlerinin kendilerine verilen bir şifre ile giriş yaptıkları site, kullanıcıların apartman yaşamına dair konuştukları ve ortak sorunların çözümüne yönelik yazışmaların yapıldığı bir çeşit forum niteliği taşıyor. Her kullanıcı Facebook ve benzeri sitelerdeki gibi bir profil oluşturuyor ve bu profil apartmanın diğer sakinleri tarafından görülebiliyor. Profil sayfasının en çok apartmanların olmazsa olmazı meraklı komşuların ilgisini çekeceği düşünülürken internet üzerinden birbirine yemek tarifi veren kadınlara da rastlamak muhtemel bir durum. Kullanıcılar şifrelerini yazıp sanal apartmanlarına giriş yaptıklarında bina ile ilgili son haberleri de öğrenebiliyor. Apartman sakinleri ayrıca birbirlerine oturdukları çevrede yer alan market, kuru temizleme, restoran gibi mekanlar konusunda da önerilerde bulunabiliyor. Apartman sakinlerine kendi aralarında sanal alışveriş yapma imkanı da tanınmış. Herkes satmak istediği birinci ya da ikinci el eşyalarını site dahilinde tanıtarak komşularının ilgisine sunabiliyor. Kullanıcıların oluşturduğu profil, komşuların birbirlerini daha yakından tanımasına imkan veriyor. Böylece ortak yaşam ile ilgili muhtemel bir sorun karşısında kimlere başvurabileceğini öğrenebiliyor. Siteye üye olan her apartmanın içinde fotoğraflar ve apartmanla ilgili her türlü bilgilerin yer aldığı bir tanıtım sayfası da mevcut. Bu sayfadan apartmanın tarihi, mülkiyet bilgileri ve kat planı gibi bilgilere de ulaşmak mümkün. Kullanıcılara bina veya komşuları ile ilgili sıkıntılarını dile getirmesine imkan veren internet portalının klasik ‘saç saça baş başa’ komşu kavgalarının yerini sanal ortamda yapılan hararetli tartışmalara bırakması bekleniyor.

6 bin dolara sanal komşu

LifeAt’i diğer sosyalleşme sitelerinden ayıran farkı ise fiyatı! Zira bir kat yukarıya çıkıp komşusuna selam vermeye üşenip interneti devreye sokmanın bedeli apartman başına tam 6 bin dolar. Her apartman bir kereliğe mahsus olarak ödediği 6 bin dolar ile sanal dünyada yer bulma imkanına kavuşuyor. Site ilerleyen zamanda reklam pazarına girerek gelirlerini artırmayı hedefliyor. Henüz çok yeni olan ve üye sayısı sınırlı olan site, reklam yoluyla hedef kitleye doğrudan ulaşmak isteyen küçük ölçekli şirketlerin iştahını da kabartıyor. Küçük ve orta ölçekli firmalar, iş yaptıkları bölgede yer alan apartmanların LifeAt’e üye olmasını sabırsızlıkla bekliyor. Böylece apartman sakinlerine doğrudan ulaşarak kendilerini tanıtma imkanına kavuşmayı umuyor.

Peki basit bir komşuluk ilişkisi için bütün bu prosedürlere, şifrelere ve yüzlerce dolar harcamaya gerek var mı? Sıcak bir gülümseme hepsinin işlevini görüyor. Üstelik bedava. Ne şifre gerektiriyor ne de internet bağlantısı. 

zaman pazar



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs