Bu kadar operasyon yeter! | " /> Bu kadar operasyon yeter! | "/>

En Sıcak Konular

ASAM'dan sürpriz: Bu kadar operasyon yeter!

30 Aralık 2007 13:12 tsi
ASAM'dan sürpriz: Bu kadar operasyon yeter!

Bugüne kadar hep TSK endeksli düşünce üreten ASAM'dan flaş çıkışlar: Operasyonları daha fazla sürmemeli... Zamanlamada gecikme yok... Kandil Dağı'nın BBG evi gibi olmasında ABD etkili... İşte Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı Faruk L

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı Faruk Loğoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "Artık bizim için PKK'nın Kandil Dağındaki kampları ve hareketleri BBG evi gibidir" yönündeki sözleri ile ilgili olarak, "Genelkurmayımız bunu 5 Kasımdan (Başbakan Recep Tayyip Erdoğan-ABD Başkanı George Bush görüşmesinden) önce söyleyebiliyor muydu? Söyleyemiyordu. O anlamda bunun yeni olduğunu ve kaynağının en azından önemli bir bölümünün ABD'den geldiğini düşünmemiz lazım" dedi.


"Şimdiye kadar yapılan operasyonlardan çok önemli sonuçlar elde edildiğini" belirten Loğoğlu, "Artık bundan sonra ilave operasyonlarla sağlanabilecek geriye başka ne kaldı, onu da doğrusu ben tam değerlendiremiyorum. Ama, diplomatik ve siyasi açıdan, bir işin üzerine çok fazla gittiğinizde, bunun uluslararası kamuoyunda bir doyum noktası vardır, o noktanın aşılmaması lazım" diye konuştu.

"Askeri mücadelenin terörle mücadelenin sadece bir boyutu olduğunu" ifade eden Loğoğlu, "221. madde çerçevesinde de adımlar atılmalı. Hukuki, ekonomik, sosyal, kültürel, psikolojik, sağlık, eğitim boyutları da olan kapsamlı bir ulusal ve toplumsal projeye ve toplumsal vizyon yaklaşımına ihtiyaç var. Hiçbiri tek başına yeterli değil. Terörle mücadelede her bir adım ve adımcığa ihtiyacımız vardır. Her adımın da daha büyük bir bütünün tutarlı parçası olduğuna dikkat etmemiz lazım. Çünkü, şimdiye kadar hep bölük-pörçük gitmişiz ve istediğimiz sonuçları maalesef alamamışız" dedi.

Loğoğlu, "konuya ilişkin hükümet tarafından plan hazırlanıp, Türk toplumunun tartışmasına açılması gerektiğini" belirtti.

-"ZAMANLAMADA GECİKME YOK"-

"Operasyonların zamanlamasında gecikme, eksiklik ya da yanlışlık olduğunu düşünmediğini" kaydeden Loğoğlu, "tezkerenin Meclisten geçmesinden operasyonlara başlanmasına kadar geçen sürede her şeyin aslında normal bir seyir takip ettiğini, işin gayet sakin, planlı, bilinçli bir şekilde yapıldığını" söyledi.

"Operasyonlar sonucunda, terör örgütü PKK'nın sadece maddi olarak değil, psikolojik açıdan da ciddi anlamda vurulduğunu" dile getiren Loğoğlu, "ABD'nin operasyonlara ses çıkarmamasında da Türkiye ile ilişkilerinin PKK nedeniyle çok zora gireceğini hissetmesi ve Irak'ın toprak bütünlüğünün, Iraklı Kürtleri desteklemekten daha önemli olduğunu benimsemesinin etkili olduğunu" bildirdi.

Loğoğlu, "ABD'nin PKK konusundaki çizgisini devam ettirebilmesi halinde ilişkilerde büyük ölçüde rahatlık hissedileceğini, ancak bunun tek başına ilişkileri düze çıkarmak için yeterli olmadığını" anlattı. Loğoğlu, "özellikle Ermeni tasarısının her an tekrar gündeme gelebileceğini" ifade etti.

-"BBG EVİ GİBİ OLMASINDA ABD ETKİLİ"-

"Kandil Dağı'nın artık BBG evi gibi" olmasında, ABD'nin anlık istihbarat bilgilerini Türkiye'ye aktarmasının rol oynadığını savunan Loğoğlu, şöyle devam etti:

"Genelkurmayımız bunu 5 Kasımdan önce söyleyebiliyor muydu? Söyleyemiyordu. 5 Kasımdan önce de Türk-Amerikan istihbarat örgütleri arasında sivil ve askeri bilgi alışverişi her zaman vardı. Ama bu farklı bir boyutta istihbarat akışı. O anlamda bunun yeni olduğunu düşünmemiz lazım. Yeniyse de bunun kaynağının en azından önemli bir bölümünün ABD'den geldiğini düşünmemiz lazım."

-"PKK, SALDIRILARIYLA KENDİNİ MAHKUM ETTİ"-

Loğoğlu, "Kürt çevrelerin operasyonları propaganda malzemesi yapabileceğini, bir sivil hedefin zarar görmesi halinde, bunun mutlaka Iraklılar ve Iraklı Kürtler tarafından duyurulacağını" söyledi.

"Türkiye'nin, Bağdat yönetimi ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, usulü ve seviyesine uygun olarak da bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ve kuzey Irak'taki Kürt oluşumla diyalog içinde olması gerektiğini" savunan Loğoğlu, "bundan Türkiye'nin kaybedeceği hiçbir şeyin olmadığını" ifade etti. Loğoğlu, "Diyalog, Türkiye'nin Irak, kuzey Irak ve kuzey Irak'taki Kürtler ve diğer nüfus üzerindeki zaten varolan etkisini onlara hissettirmenin en etkili yoludur" diye konuştu.

ASAM Başkanı Loğoğlu, "uluslararası toplumun terörist saldırılara çok duyarlı olduğu bir dönemde PKK'nın yaptığı saldırılarıyla sadece kendini mahkum ettiğini" kaydetti.

zaman

 



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs