En Sıcak Konular

Vatan, Fazıl Say'ın avukatı mı?

30 Aralık 2007 11:29 tsi
Vatan, Fazıl Say'ın avukatı mı? Fazıl Say'ın açıklamalarından sonra çok çeşitli yorumlar, eleştiriler yapıldı. Osman Yağmurdereli de bir canlı yayında bazı eleştirilerde bulunmuş, Fazıl Say yayına bağlanarak kendisine "göbeğini kaşıyan adam" demişti. Yağmurdereli başka bir programda

Fazıl Say'ın yaptığı açıklamaları ve bu açıklamalardan sonra süregelen tartışmaları kamoyu yakından takip etti. Çeşitli çevrelerden, çeşitli insanlardan yani toplumun bir çok kesiminden bu sözlerle alakalı iyi ya da kötü yorumlar geldi. Geçtiğimiz hafta içi Abbas Güçlü'nün programına katılan Ak Parti Milletvekili Osman Yağmurdereli de, Say olayına kendi açısından yaklaşarak bazı eleştirilerde bulundu. Fazıl Say yayına bağlanarak bu eleştirilere yanıt vermekle kalmadı, belki de çok övülen sanatçı kişiliğinin bir yansıması olarak Yağmurdereli'ye Bekir Coşkun'un ifadesiyle seslendi: "Göbeğini kaşıyan adam!" dedi. Yağmurdereli bu konuyu o akşam çok uzatmadı, önceki gece katıldığı başka bir programda yanıt verdi. Herkes Fazıl Say'dan bu açıklamalara yine sanatsal bir tepki beklerken, tepki beklenmedik bir yerden, Vatan Gazetesi'nden geldi. Bugünkü manşetini bu meseleye adayan Vatan; top yekün, savunmaya geçmiş gibiydi.

Manşetini ve ilk sayfanın çoğunluğunu bu meseleye ayıran Vatan, "Göbeğini kaşıyan adam gibi konuştu" manşetini uygun görmüş. Bekir Coşkun'un kulaklarını çınlatan bu manşetten sonra, bu sözlere açıklık da getiren gazete, Osman Yağmurdereli'nin söylediği sözlerle adeta "göbeğini kaşıyan adamın ete kemiğe bürünüp dile gelmiş hali" olduğunu belirtiyor. Açıkçası bugün "göbeğini kaşıyan adam" ifadesi hala değişik anlamlara getirilebilir. Ancak bu söz öbeğinin mucidi Bekir Coşkun'un bu sözlerle kimleri, ne şekilde anlatmaya çalıştığı herkesin malumu. O yazıyı hatırlatmak gerekirse; Coşkun şu ifadeleri kullanmıştı:

" Dünyada neler olup bittiği konusunda, bildiği tek dış politika yorumu "İngiliz yaman olur" görüşüdür. Kitap okumaz. Çok da gerekiyorsa "Bi bakıver kitap ne diyor?" diye sorduğu bir "hoca"sı vardır. Gazete bilmez. İlgi duyduğu tek gazete, turşu kavanozlarının altına serdiği geçen senenin gazetesidir. Liderlerle ilgili en kapsamlı düşüncesi "Müslüman adam", demokrasi ile ilgili tek fikri ise "Çalsın ama iş yapsın"dır. Sonra göbeğini kaşır... İşte; Tayyip Erdoğan’ın bir anda "Her şey için sandık" derken, güvendiği adamdır o... Büyük kentlerde her partiden, her yaştan, her meslekten, her görüşten, her kesimden milyonlar meydanlara dökülürken... Eski-şimdiki cumhurbaşkanları, üniversiteler, akademisyenler, yüksek mahkemeler, askerler, sivil demokratik örgütler "endişelerini" dile getirirken... Dünya medyası "Türk halkı siyasi İslam’a dur dedi" kanaatine varırken... Tayyip Erdoğan’ın güvendiğidir o: Göbeğini kaşıyan adam... Atatürk’ün kızları al bayraklarla yürürken, bu ülkenin aydınlık yüzlü erkekleri meydanları doldururken, çocuklar annelerinin-babalarının elini tutup yarınlarına şimdiden sahip çıkmaya kalkarken... Göbeğini kaşıyan adam uzakta bıyık altından güler. Ve sandık ortaya konulduğunda... Göbeğini kaşıyan adamın dediği olur. Çünkü demokrasi, bilinçte aşağı-yukarı eşit insanların rejimidir. Bir toplumun çoğunluğu "göbeğini kaşıyan adam" ise, orada demokrasi olmaz, olamaz... Tayyip Erdoğan işte ona güvenir: Göbeğini kaşıyan adama... "

Bu sözlerin hala tartışma konusu olduğu, hatta "halk"a söylendiği göz önünde bulundurulursa, Fazıl Say'ın Yağmurdereli'ye böyle bir ithamda bulunması yeterince enteresanken, Vatan Gazetesi'nin de, Say'ı desteklercesine hatta daha ileri gidercesine "ete kemiğe bürünmüş göbeğini kaşıyan adam" ifadesi dikkat çekici.

Bu ifadelerle yetinmeyen gazete, Yağmurdereli'nin "Bu ülkede yaşayıp bu ülkede doğmayanlar, bu ülkenin ekmeğini, suyunu, insanların isteklerini, yüreklerini görmeyenler... Önce bize varlığını ispat edecek. Hükümete takıp devlet idaresiyle uğraşacağına ülke için ne yaptığını söyleyecek" sözlerine, internete baksa sözlerinden utanır karşılığını vermiş.

Orta Sayfa'da Say'ı kuvvetle savunmaya devam eden gazete, Osman Yağmurdereli ve Fazıl Say'ın tamamen farklı çevrelerden ve mesleklerden olmalarına aldırmaksızın, Türk Gazeteciliği'nde bir ilke imza atarak, ikisinin CV'lerini yayınlamış! Osman Yağmurdereli'nin CV'si tarzı hazırlanan tarafta, Yağmurdereli'nin sözlerinden mafya ile ilgili söyledikleri alıntı yapılırken, Say'ın tarafında hiç bir sözüne ya da yorumuna yer verilmemiş, sadece hayat hikayesi anlatılmış.

Gazete, Say'ı da arayıp bu sözleri sormuş fakat Say o esnada "beste yapmakla" iştigal ettiğinden malesef cevap verememiş. Manşetten girilen bu haberi kuvvetlendiren bir de yazı yazmış Sn.Ruhat Mengi.

Vatan Gazetesi'nin bu türden haberlerini takdire şayan bulanlar da elbette olacaktır. Ancak, bir gazetenin olaylara bu türden yaklaşımlarda bulunması, nereden bakılırsa bakılsın, gazetecilik açısından önemli sayılabilecek adımlar. Şimdi akıllarda kalan soru, acaba Vatan Gazetesi, Fazıl Say ile bir anlaşma yaparak, avukatlığını mı üstlendi?...

 

www.iyibilgi.com




Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,891 µs