En Sıcak Konular

Filistinli Hacılara İsrail zulmü!

30 Aralık 2007 12:12 tsi
Filistinli Hacılara İsrail zulmü!
Hacılar İsrail'in kendilerini tutuklamasından korktukları için dönemiyorlar.

Büyük bir kısmı Refah sınır kapısı yoluyla Hacca giden 1700 dolayında Filistinli, İsrail'in kontrolündeki sınır kapısından geçmek istemediği için Gazze'ye dönemiyor.

Hacca giderken Refah sınır kapısını açan Mısır'ın, dönüşte, İsrail'in kontrolündeki Kerem Şalom kapısından geçmelerini istemesi üzerine hacılar, Ürdün'den deniz yoluyla geldikleri Mısır'ın Kızıldeniz limanlarından Nuveyba'da gemilerde bekliyor.

Mısır'ın Filistinli hacılardan Kerem Şalom'dan geçişlerini kabul edeceklerine dair taahhütname istediği, ancak Refah kapısından geçmek isteyen hacıların, taahhütnameyi vermemeleri nedeniyle yaklaşık 30 saattir gemilerde mahsur kaldıkları bildirildi.

Bu arada İsrail radyosu hacıların arasında İsrail tarafından aranan üst düzey Hamaslıların bulunduğunu bildirdi.

İsrail, Filistinlilerin arasında, Hac bahanesiyle Gazze'den çıkarak İran'a eğitim için gidenlerin yanı sıra İran ve diğer bazı ülkelerden Hamas için para getirenler bulunduğunu öne sürüyor.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, geçen çarşamba günkü Mısır ziyaretinde, İsrail ile Mısır'ın, Hac'dan dönenlerin Kerem Şalom geçişini kullanmaları üzerinde görüş birliğine vardığı belirtiliyor.

Mısır'ın iktidardaki Ulusal Demokratik parti üyelerinden ve eski İsrail Büyükelçisi Muhammed Besyuni ise El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "Refah sınır kapısından geçişlerin emniyet içerisinde yapılabilmesi için ya Avrupa Birliği yetkililerinin ya da Abbas (Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas) yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin sınır kapısında bulunması gerekiyor. Bunlardan birinin bulunmaması durumunda sınır kapısının açılması mümkün değil" diye konuştu.

-HAMAS'TAN PROTESTO GÖSTERİSİ-

Hamas örgütü ise hacıların dönüşünü engellediği için Refah sınır kapısının önünde Mısır'ı protesto ve Refah kapısının açılması amacıyla bir gösteri düzenledi.

Gösteriye 5 binden fazla kişinin katıldığı belirtilirken, gösteriye katılanlar, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e Refah geçişini açması çağrısında bulundu.

Hamas hükümeti de hacıların önündeki dönüş engellerinin kaldırılmasını istedi.

Hamas hükümeti sözcüsü Tahir Nunu, hükümet ve halkın İsrail geçişlerini kullanmayı reddettiğini belirterek, "Hacılar, çıktıkları yoldan geri dönme hakkına sahipler" diye konuştu.

Hamas ve diğer grup üyelerinin, İsrail kontrolü altındaki Kerem Şalom'u kullanmaları halinde tutuklanacakları endişesini taşıdıkları belirtiliyor.

aktifhaber



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,551 µs