En Sıcak Konular

'Pamuk'un Türkçesi Kötü'

30 Aralık 2007 11:35 tsi
''Nobel verenler eserlerini Türkçesinden okusalardı aynı değerlendirmeyi yaparlar mıydı?"

AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, diplomat olmadan önce başlayan ve emekliliğinden sonra da süreceğini söylediği edebiyat serüvenini anlattı.

Eleştirmen gözüyle Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmasını değerlendiren Demiralp, şunları söyledi:

"Bütün kitaplarını okumadım. Okuyacağım ama... Nobel aldığı için mutlaka okumamız gerekir, bir Türk okuru olarak. Nobel alması, her şeyden önce muazzam bir başarı, kabul etmek lazım. Ödülün yazınsal ölçütlerle verildiğini varsayıyorum. Nobel'in nasıl verildiğini, kimlerin o romanları okuduğunu tam olarak bilmiyorum. Ama Nobel, Türkiye ve Türkçeye değil, Pamuk'un kendisine verilmiştir. Bunu görmek gerekir.

Okuduğum kadarıyla eleştirebileceğim bir konu: Türkçesi kötü Orhan Pamuk'un. Teknik bir değerlendirme yaparsam, Nobel verenler İngilizce yerine Türkçesini okusalardı ne düşünürlerdi bilmiyorum. Bir Türkçe sorunu var. Okuduklarım yapı olarak başarılı. Başarılı bir romancı olduğunu teslim etmek gerekir. Ama Nobel verenler Türkçesinden okusalardı aynı değerlendirmeyi yaparlar mıydı, o konuda teknik bir şüphem var.

Buna karşın Yaşar Kemal, onun Türkçesi çok güzel bir Türkçe. Ama her şeye rağmen Pamuk'un Nobel alması büyük bir başarıdır. Hepimizin övünç duyması gerekir. Henri Michaux, 'Kitapları çıkardıkları gürültülerden ayırmak gerekir' diyor. Pamuk konusunda daha çok o kitapların çıkardığı gürültülerin tartışması yapılıyor. Oysa kitapların tartışılması gerekir."


Eleştiri edebiyatın vicdanı
Bir kitabında kendisini "amatör bir yazınsever" olarak tanımlayan Demiralp, eleştiriyi, "edebiyatın vicdanı, bilinci ve parçası" diye nitelendirdi. Demiralp, "Eleştiri yargılama eylemi değil. Eleştirmen kendisini yazarın üstünde görmemeli, yargılar gibi yazmamalı. Okurların çobanı gibi kendini görmemeli. Maalesef kitap eklerinde eleştirmenlerden bir yargıç rolü oynaması bekleniyor" dedi. Demiralp, türler arasındaki ayrımın silikleşmesini de "Post-modern dedikleri anlayış var. Onu biraz kaliteden kaçmak için yapıyorlar. 'Roman yazsam da olur, deneme yazsam da olur. Arada ne fark var' deyip, uyduruk edebiyatçılık yapmak var. Has edebiyatın etkinlik alanı dar" diye açıkladı.


'Umarım etkilenmezler'
Çeviri alanında çok başarılı olmamasına rağmen, şiir çevirisi yapmayı sürdürebileceğini kaydeden Demiralp, gezdiği 49 şehre ilişkin izlenimlerini aktardığı "Gönderilmemiş Kartpostal Yazıları" kitabına değinirken "Diplomat kılığında gezsek de içimizde bir edebiyatçı oluyor tabii" dedi.

Türk sinemasıyla ilgili, "hafif-meşrep" yazılarını kitap haline getirerek yayıncıya yolladığını belirten Demiralp, "Yazılarım son 2 yıllık filmleri pek kapsamıyor ama Türk sinemasında gelişme olduğu kesin. Ancak umarım Hollywood etkisi genç sinemacılarımızı fazla bozmaz. Çarpıcı film yapma talebi bazen sanatsal bakımdan olumsuz sonuçlar doğurabiliyor" görüşünü dile getirdi.


Tanpınar otoritesi Büyükelçi Demiralp'in 7 kitabı yayımlandı

1952 doğumlu, evli ve iki çocuk babası olan Demiralp, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasında büyük emeği geçen diplomatlar arasında yer alıyor. ODTÜ'yü bitirdikten sonra 1977'de Dışişleri'ne giren, Münih, Tahran gibi merkezlerde çalışan, 1997-2000 arasında merhum Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in danışmanlığı yapan, 2002'de AB Temsilciliği'ne atanan Demiralp'in yazın serüveni 1973'te Yeni Dergi'de başladı. 1975'te Enis Batur, Ertuğrul Özkök ve Yavuz Çekirge ile Yazı adlı edebiyat dergisini çıkaran Demiralp, Soyut ve Oluşum dergilerinin kuruluşunda rol oynadı. Tanpınar otoritesi olan, İsmet Özel, Yusuf Atılgan, Oğuz Atay, Abdülhak Şinasi Hisar gibi isimleri çözümleyen Demiralp'in yayımlanan kitapları şunlar:

"Kutup Noktası: Ahmet Hamdi Tanpınar Üzerine Eleştirel Deneme", "Tanrı Bakışlı Çocuk: Walter Benjamin Üzerine 49'a Parçalanmış Deneme", "Kör Okur: Sadık Hidayet Üzerine Kör Baykuş Merkezli Okuma Denemesi", "Okuma Defteri", "Yazı ve Yalnızlık", "Satırlar Arasında Aylaklık", "Gönderilmemiş Kartpostal Yazıları" eserleri bulunuyor.

aktifhaber

 



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,040 µs