İsrail meclisi İslam eserlerine | " /> İsrail meclisi İslam eserlerine | "/>

En Sıcak Konular

İsrail meclisi İslam eserlerine

29 Aralık 2007 20:14 tsi
İsrail meclisi İslam eserlerine Filistin topraklarındaki 'bakımsız, sahipsiz kalan' İslam mekanlarının geleceğine İsrail parlamentosu Knesset karar verecek.

Filistin'in işgal altındaki topraklarında bulunan Müslümanlara ait kutsal mekanların 'korunması' ile ilgili karar Knesset (İsrail parlamentosu) tarafından alınacak.

İsrail'de günlük olarak yayınlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, Knesset'ten çıkacak ilgili kanuna 'Müslüman dünyası memnun olacak'. Çünkü İsrailli işgalcilerin şimdiye kadar kutsal mekanlara ihtimam ve saygı göstermedikleri düşünülüyor.

Haberde, 1948'den beri söz konusu mekanların gerekli bakımlarının yeterince yapılmadığı belirtilerek mekanların devamlılığının sağlanması ve korunması için yıllık 8 milyon NIS'in (İsrail para birimi) bütçeden ayrılmasının beklendiği kaydedildi.

İsrail parlamentosundan çıkması beklenen ilgili kanun tasarısı İsrail'deki belli başlı dini Yahudi grupların lideri Baş haham Shlomo Amar tarafından da destekleniyor.

Haaretz gazetesine konuşan tasarıyı Knesset'e getiren milletvekili (member of knesset - MK) Michael Melchior, Müslüman kutsal mekanların korunmasının İsrail devletinin görevi olduğunu söyleyerek "Bir haham olarak, yurt dışındaki Yahudilerle ilgilenen biri olarak, burada olanlara tahammül edemiyorum. Bunu düzeltmeliyiz. Bu (Müslüman kutsal mekanlarının korunması ve bakımı) bir demokratik haktır. Yahudi değerlerine de uygundur." dedi.

Bir çok haham tarafından da desteklenen Melchior, Vatandaşlar Anlaşması Forumu (Citizens' Accord Forum) adlı hükümet dışı bir örgüt kurdu. Örgütün açıklanan amacı işgal bölgelerindeki Yahudi ve Müslümanları birleştirmek.

DAHA ÖNCE EL KOYMUŞTU

Müslüman kutsal mekanlar halihazırda Bırakılmış Varlıkların Muhafazası (Custodian of Abandoned Properties) adlı kuruluşun kontrolünde. 1950'de İsrail devleti bir çok 'terkedilmiş varlığa' el koydu. Bunlar arasında Vakıflara ait olanlar da var. Daha sonraları ise bazı camiler ve kimi yapılar özel şahısların eline geçti.

İsrail gazetesi Haaretz, İsrail'in işgali altında bulunan topraklardaki İslami Hareket liderlerinden İbrahim Sarsur, Müslüman kutsal mekanların korunması sürecinin kayda değer olduğunu söyleyerek "Bizler gerçekçi ve mantıklıyız. Toplumu korkutmak istemiyoruz. Bugüngü gerçeklik 1948 öncesinden farklıdır. Adil olmalıyız. Şimdi, konunun, insani-dini bir ruhla halledilmesinin zamanıdır" dediğini kaydetti.

İşgal topraklarındaki Kiliseler, Hıristiyanlar için kutsal mekanların çoğunun bakımını üstlenip sürdürmelerine rağmen, İslam mekanları işgal sonrası Müslümanların köylerinden ayrılmaları sebebiyle sahipsiz kaldı.

dünya bülteni



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,231 µs