iyibilgi analiz" /> iyibilgi analiz"/>

En Sıcak Konular

Son operasyonlar PKK’nın hesapladığı gibi olmadı...

29 Aralık 2007 17:18 tsi
Son operasyonlar PKK’nın hesapladığı gibi olmadı... PKK TSK'nın Kuzey Irak'a operasyonlarından beklediği sonucu alamayınca ve ABD de operasyonları destekleyince çareyi İran'a yakınlaşmakta mı buluyor? iyibilgi analiz

PKK, her birinde 15 askerin hayatını kaybettiği Dağlıca ve Gabar baskınlarıyla TSK’yı Kuzey Irak’a çekmeye çalıştı. Böylece ABD’nin hem Türkiye ile hem de Barzani ile olan ilişkilerini bozacaktı. Çünkü Türkiye'nin Barzani ile, ABD ile ve AB ile kuracağı ilişki ağlarının kısa-orta vadede kendisini bertaraf edeceğinin farkında. Ki zaten şuan olan da bu.

Fakat PKK için daha da önemli olan, Kuzey Irak’taki Federe Kürt Devleti oluşum sürecinde meydanı Barzani’ye bırakmamak, oradaki süreçte daha etkin olmak ve Barzani’nin Kürtler üzerinde yükselen etkisini kırmak. Bunu direkt Barzani ile savaşarak yapamayacak. O zaman hedefine ulaşmanın yolu, operasyona destek vermiş veya sesini çıkarmamış olan Barzani'nin Kürtleri satmış bir işbirlikçi konumuna düşmesinden geçiyor. Öbür taraftan Barzani operasyona destek vermeseydi, hem Türkiye, hem ABD, hem de İran ve Arap ülkelerinin baskıları altında iyice kıstırılmış olacaktı ve tek çıkış kapısı olan Türkiye ile arası açılacaktı.

Öte yandan operasyonların yaratacağı savaş ortamıyla, hem PKK Kürtler üzerinde zayıflayan iktidarlarını pekiştirecekti, hem de TSK Türkler üzerinde aynı etkiyi yaratacaktı. Böylece PKK’nın varlık sebebini zayıflatan demokrasi ortamı bertaraf edilecekti.

Fakat operasyonların “bir savaş hali” boyutundan uzak, "sınırlı" olması nedeniyle PKK operasyonlardan beklediğini alamadı.

Nitekim Barzani tam da bu oyunu sezdiğinden tribünlere oynayarak operasyonlar hakkındaki söylemleriyle pek de işbirlikçi görüntüsü çizmiyor. Türkiye’de de öyle bir savaş rüzgarı esmiyor. Eve dönüş yolunu tıkama riski taşıyan operasyonlara rağmen şimdilik militarizm rüzgarları yerine AK Parti tarafından barış ve demokratikleşme yönünde sinyaller veriliyor. ABD ise, PKK'nın beklemediği kadar PKK'yı gözünden çıkarmış, ortak düşman ilan etmiş durumda.

PKK'nın da ifade ettiği gibi son operasyonlardan en çok Barzani ve ABD karlı çıktı.

Bu nedenle PKK, İran'ın saflarına geçmenin sinyallerini veriyor. Çünkü örgütün üst yönetimi, uğruna mücadele ettiğini söylediği Kürt halkından ziyade kendi stratejik çıkarlarını düşünüyor, kendilerini Ortadoğu'da uluslararası aktör konumunda görüyorlar.

İran ise daha önce Türkiye'nin ABD'nin yanına kaymaması için bombaladığı PKK'yı, Türkiye kendisine karşı ABD'nin yanında yer alınca desteklemekten geri durmayacaktır. Çünkü bu durumda elinde enerji anlaşmalarıyla birlikte ikinci bir kozu daha olmuş olacak.

www.iyibilgi.com ANALİZ



Bu haber 1,195 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,178 µs