En Sıcak Konular

"DTP en beceriksiz Kürt partisidir"

29 Aralık 2007 15:26 tsi
“Apo, Stalin’in köylü versiyonudur” diyen DEP eski Genel Başkanı Yaşar Kaya'ya göre DTP Türkiye’de kurulmuş Kürt partileri arasında en beceriksizi, en çapsızı, çağı ve ülkeyi en az okuyabileni… Kaya, Kürtlerin genç, demokrat

Yasemin Çongar/Taraf

“Kürtlerin genç, demokrat, akıllı bir lidere ihtiyacı var”

Bayram sonrasında Yaşar Kaya ile söyleştik. DEP genel başkanlığı ve Sürgünde Kürt Parlamentosu başkanlığı yapan Kaya, yıllarca yaşadığı Köln’den ayrılıp Kuzey Irak’a yerleşmiş.

 

Bir akşam, Erbil’in son derece konforlu, güvenlikli yeni apartman bloklarından birinde buluştuk. Kaya, Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani’nin kendisine tahsis ettiği geniş villa iyi ısınmadığından, Kürdistan Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan bir arkadaşının evinde misafir kalıyordu.

Yakında 70’ine basacak olan Kürt siyasetçisinin sesinde, 14 yıllık sürgün hayatının ve iki kalp ameliyatının izlerini örten bir enerji vardı. Gerek PKK’yı gerek DTP’yi kıyasıya eleştirdi; Ak Parti’yi beni şaşırtan cümlelerle övdü.

“Apo, Stalin’in köylü versiyonudur.” İmralı’daki PKK liderini böyle tanımladı Kaya. Yıllar önce Şam’da yüz yüze görüştüğü ve kendi ifadesiyle “psikolojisini çözmeye çalıştığı” Abdullah Öcalan’ın “dar kafalı, diktatör yanıyla Stalin’e benzediğini,” ancak Gürcü kökenli eski Sovyet liderinin “birikiminden yoksun olduğunu” söyledi.

Kendi ailesinden PKK’ya katılıp hayatını yitiren 27 kişi olduğunu vurguladı. PKK’nın bugün izlediği politikayı da, dağdaki lider kadrosunu da “çağa aykırı” bulduğunu anlattı.

Asıl çarpıcı olansa Kaya’nın DTP’ye ilişkin görüşleriydi:

“DEP’i, HADEP’i, DEHAP’ı bir yana ayırın. Bence DTP Türkiye’de kurulmuş Kürt partileri arasında en beceriksizi, en çapsızı, çağı ve ülkeyi en az okuyabileni… Partinin adının Öcalan tarafından konmasına ne gerek vardı ki? Parlamenter siyaseti becerememek, İmralı’dan bağımsız davranamamak zaaf.”

Yaşar Kaya yine de bugün Türkiye’de Kürt sorununun çözümü için fırsat doğduğunu düşünüyor. Ak Parti’nin Avrupa Birliği’ne uyum çabasını, iktisadi politikasını, 27 Nisan muhtırasına karşı durarak seçim kazanmasını ve Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanı seçtirmesini desteklediğini ifade ediyor.

“Kürt hareketinin son dönemde iki büyük hatası oldu” dedi sohbetin bir yerinde, “Birincisi, Başbakan Erdoğan ‘Kürt sorunu vardır’ diyerek Diyarbakır’a gittiğinde onu orada yalnız bırakmaktı. Ben Türkiye’de siyasetin içinde olsaydım, ne yapar eder yüz binlerce Kürt’ün Erdoğan’ı karşılamasını sağlardım.”

Bu açıdan “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Erdoğan’ın çıkışının değerini anlamayan, onun cesaretinin karşılığını vermeyen her Kürt siyasetçisi de hatalıydı” Kaya’ya göre.

“PKK dağdan iner mi? Eve dönüş mümkün mü” diye sorunca, Kaya’dan “Çok zor” yanıtını aldım:

“Yıllardır dağda olmanın rantını yiyen bölge komutanları, eyalet komutanları kapıcılık yapmak için Türkiye’ye dönmek istemeyecektir. 100-150 kişilik bir lider kadrosu için üçüncü ülkeye sürgün formülü bulunabilir. O zaman da eve dönüş düzenlemesine sahip çıkacak, demokratikleşmeyi zorlayacak çapta bir siyasi liderin eksikliği hissedilecek.”

Nasıl bir lider olmalı bu?

“Genç bir Kürt lider lazım” dedi Kaya. “Parlamenter siyaset yapabilecek, Kürt sorununa sahip çıkarken Türkiye’yi ve çağı kavrayacak, küreselleşmeden yana, demokrat, liberal, akıllı bir lider.”

“Bir Kürt Gerry Adams’ına ihtiyaç var yani” diye IRA’nın silah bırakması sürecinde anahtar rol oynayan Sinn Fein liderinin adını anınca ben, Kaya da başıyla onayladı.

* * *

Hafta başında Erbil ve Süleymaniye’de sohbet ettiğim Türkiyeli Kürtler arasında, Kaya’ya kıyasla PKK’ya çok daha içeriden bakanlar da vardı, örgüte Kaya’dan çok daha sert eleştiri getirenler de. Örgütün iç kapışmaları, eylem planları ve yarattığı izlenimler konusunda defterime düştüğüm notlardan birkaçını aktarıyorum.

*PKK’nın içindeki bir kanadı temsil eden bir Muşlu: “Eğer örgüt Suriye uyruklu Behoz Erdal’ın (Feyman Hüseyin) eline kalsa, Türkiye’deki eylemleri çok daha sertleşecek. Savaşı tırmandıran da Erdal’ın talimatıydı zaten. Erdal ‘Politika yapmayın. Gazetecileri öldürün. Bakanlara suikast düzenleyin’ diye emir veriyordu ama susturuldu. Murat Karayılan denetimi aldı.

*PKK’nın eylem planlarından haberli Batmanlı bir Kürt: “Örgüt İstanbul’da ve başka şehirlerde araç yakmaya devam edecek. Sınırötesi operasyonlar sürdükçe, araç yakma eylemleri de bitmez. Yeni taktik bu.”

*PKK’yı bugünkü haliyle desteklemeyen, ancak Türk devlet politikasını da benimsemeyen bir Diyarbakırlı: “İlk sınırötesi operasyonda PKK beş kaybımız var dedi; gerçekte 35 kayıpları vardı. Operasyonlar, PKK’yı bitirmez ama elini kolunu bağlar. Nitekim güvenlik için elektronik iletişimi kestiler, sadece kurye ile haberleşiyorlar. En çok bahara kadar dayanabilirler buna.”

*Süleymaniye’de sürgün yaşayan bir başka Diyarbakırlı: “PKK baharda çözülmeye başlar, ama eve dönüş için gerçek bir af lazım. Türkiye’de özellikle milliyetçi cepheye, MHP’ye büyük görev düşüyor. PKK’yı dağdan indirmek onların ne yapacağına bağlı.”

*Ve birçok kişiden, benzer ifadelerle dinlediğim bir medya eleştirisi: “TSK’nın operasyonları davul zurnayla ilan edildiği, sevinçle sunulduğu zaman Türkiyeli Kürtlerde nefret duygusuna yol açıyor. Güneydoğu çocuğu, ailesi dağda olanlarla dolu; bu unutulmasın.”



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs