yüzde 60'ı görür mü? | " /> yüzde 60'ı görür mü? | "/>

En Sıcak Konular

AKP yerel seçimlerde yüzde 60'ı görür mü?

29 Aralık 2007 13:17 tsi
AKP yerel seçimlerde yüzde 60'ı görür mü? AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat önceki gün AKP’nin yerel seçim hedeflerinin yüzde 60 olduğunu söyledi. Bu hedef ne kadar gerçekçi? Soruyu 22 Temmuz seçimlerini en doğru tahmin eden KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır yanıtlıyor. <

İşte, 22 Temmuz seçim sonuçlarını doğru öngören tek araştırma kurumu KONDA'nın Genel Müdürü Ağırdır’ın söyledikleri:


-AKP’nin 2009’daki yerel seçimlerde yüzde 60’ı tutturması olabilir mi?
Henüz yerel seçimlere vakit var daha. Şu anda söylenecek herşey spekülasyondur bu nedenle ancak his olarak şunu söyleyebilirim. AKP yerel seçimlerde yüzde 60’a varamaz. Fakat yüzde 47’lik oyunu artırarak yüzde 50-52 civarına varabilir.AKP’nin yerel seçimlerde toplamı 3500 olan belediyelerin ¾’ünü alacağını düşünüyorum.  Bakın biz 22 Temmuz seçimlerinden sonra geçen 5 ayda o kadar çok şey yaşadık ki. Dağlıca saldırısı, askeri operasyon, referandum yaptık, Cumhurbaşkanı seçtik, kuraklığı tartıştık, Kaz Dağları’nı tartıştık, yeni Anayasa çalışmaları var. Oturmuş batılı ülkerinin her birini 5’er sene konuşacağı olayların tamamını bir 5 aya sığdırdık. Toplumda bir yüklenme var ama bunlara karşılık ortaya vizyon koyan altrenatif siyasi partiler yok. Ne MHP ortaya bir vizyon koyuyor, ne  CHP. Onlar sadece karşı olma pozisyonundalar.


-AKP Kazdağları için nasıl bir vizyon koydu ortaya?
Çevreyi kaale almayan bir ekonomik kalkınma modeli.  “Ağacı keseceğim ama sana ekonomik kalkınma sağlayacağım” dedi.


-Bizim vatandaşta ekonomiden başka şeyi gören göz henüz yok, değil mi?
Evet, yok. Vatandaşa hem çevreyi koruma, hem de ekonomik kalkınma aynı anda nasıl olur, bunu gösteren siyasi parti de yok.


-AKP yüzde 47’den yüzde 52’ye çıkabilir dediniz.  Bu ek oylar nerden gelir?
Üç yerden.
1-MHP’den oy çalar. MHP tabanı ile AKP tabanı arasında muazzam farklılıklar yok. AKP yerel seçimlerde MHP’ye karşı iktidar olmanın avantajlarından istifade eder
2-Kürtlerden daha fazla oy alır. AKP askeri operasyonun yanı sıra, ekonomik önlemler alacağı, yeni yatırımlar yapacağı ve somut bir-iki adım atacağı yönünde bir izlenim oluşturdu Kürt seçmende.
3-CHP’den oy alır. CHP’nin AKP’ye sert karşıt olmayan, mutedil kesimlerinden oy alır.


-Aleviler? Diyanet’te Alevilere ait bir bölüm oluşturma yönünde bir faaliyeti var AKP’nin. Onlardan ek oy alır mı?
Bu Alevileri etkileyebilir. Bilhassa kırsal kesimde yaşayan ve örgütlü olmayan Alevilerden oy alabilir AKP.  Köydes projeleri ve sosyal güvenlik projeleri  de bunda etkili olur. Alevilerin örgütlü olan kesimleri ise kanaat önderlerinin tutumuna göre davranır. Bu kanaat önderlerinin içinde İzzettin Doğan da vardır, Reha Çamuroğlu da.


-AKP’nin ek oy alacağı kesimleri nasıl değerlendirmek lazım? AKP çekirdek olarak Milli Görüş geleneğinden. Artan oylar toplumun AKP’yle benzeşmesi  ile açıklanabilir mi?
AKP’ye oy veren vatandaşların AKP’ye benzeştiği için oy verdiğini söylemek haksızlıktır. AKP değil, ona neden oy verildiğidir burada esas olan. Bakın. Türkiye’de üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 10’u devletin burs ve yurt imkanlarından faydalanabiliyor. Geri kalan ne yapıyor? Çok mu zengin? Hayır. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi  50.000 üniversite öğrencisine burs veriyor. Buna bilmemne vakıfları, tarikatları dahil değil. Ben devlet imkanları ile okudum. O zaman eğer devlet imkanı olmasaydı ve biri gelip babama, “Çocuğunu üniversiteyi bitirene kadar okutacağız” deseydi, babam, “Yok, bunlar tarikat” mı diyecekti? Ne yapacaktı babam? Beni okutabilmek için verilen desteği kabul edecekti. Bugün Türkiye’de birçok ailenin durumu bu. Çok derin bir yoksulluk var. Bunun dışında moda deyimle toplumda derin bir ahlaki problem var. Vatandaş ahlaki çözülmeye karşı kendini güvensiz ve  yalnız hissediyor. AKP’yi bir sığınak olarak görüyor. Vatandaş AKP’ye laikliğe karşı olduğu için oy vermiyor. 22 Temmuz seçimlerini değerlendirirken, beceriksizliği yüzünden oy alamayan siyasetçiler, “AKP’nin oyları Genelkurmay’ın muhtırasına karşı arttı” dediler.Ne alakası var. Vatandaş Genelkurmay’ı oylamadı o seçimde. Ayrıca, 22 Temmuz seçim sonuçlarını değerlendirirken  şunu söylemiştik. AKP’ye oy verenlerin 1/3’ü başka alternatif görmediği için ve mecburen AKP’ye oy verdi. Şu anda da bu durum devam ediyor. Bizim aslında şu anda çok büyük bir yönetimde kalite sorunumuz var ama bunu konuşmuyoruz. Çevrenize bir bakın. Mimariden, toplu konuta, yönetimin her kademesine kadar. Çok kalitesiz bir yönetimle karşı karşıyayız ama buna gelemedik henüz maalesef.


-AKP’ye oy verenler arasında birgün muhalefete dönme potansiyeli konusunda bir öngörünüz var mı?
Bu tarz bir öngörü için vakit erken.
 

gazeteport
 



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,816 µs