En Sıcak Konular

Kangallar, çitaların korkulu rüyası oldu!

29 Aralık 2007 13:14 tsi
Amerikalı bir araştırmacının başlattığı proje kapsamında, Namibya'ya götürülen Kangal köpeklerinin, Afrika şartlarına alışarak sürülere saldıran karanın en hızlı hayvanı çitalara karşı gösterdiği başarı üzerine Sivas'tan Kangal köpekleri istendiği belir

Amerikalı Araştırmacı Lauro Marker'ın öncülüğünde 1994 yılında başlatılan ''Çita Koruma Projesi'' kapsamında, Amerika'dan, Namibya'ya götürülen Kangal köpekleri, daha önceden yerli halk tarafından öldürülen çitaların sürülere saldırmasını engellemek için kullanılıyor.

Afrika şartlarına kısa sürede adapte olduğu bildirilen Kangal köpeklerinin, 2 saniyede 70 kilometre hıza ulaşabilmesiyle, karanın en süratli hayvanı olarak bilinen çitaların sürülere saldırmasına engel oluyor. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Kangal Köpeği Araştırma ve Yetiştirme Merkezi Üretim Çiftliği Sorumlusu Veteriner Hekim Yusuf Ziya Oğrak, Lauro Marker'ın başlattığı Çita Koruma Projesi çerçevesinde, 1994 yılından beri Afrika ülkelerinden Namibya'da Kangal köpeklerinin kullanıldığını söyledi.

KANGALLAR ÇİTALARIN NESLİNİ DE KORUYOR
Amerika'dan götürülen Türkiye kökenli bu Kangal köpekleri gitmeden önce çitaların sürülere zarar verdikleri gerekçesiyle çiftçiler tarafından tüfekle vurulduklarını ve tuzaklarla yok edildiklerini ifade eden Oğrak, ''Ancak Kangal köpeklerinin kullanılmasıyla çitaların varlığı da bu tehlikeden kurtulmuş oldu'' dedi.

Kangal köpekleri sayesinde, çitaların sürüye saldırmasının, bu hayvanları öldürmeden, tuzak kurmadan engellenebildiğini ifade eden Oğrak, Kangal köpeklerinin daha çok kış şartlarını seven hayvanlar olduğunu, ancak Namibya şartlarına da uyum sağladıklarını belirtti. 2005 yılındaki Kangal köpeği sempozyumuna da katılan Lauro Marker ile sürekli irtibat halinde olduklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Oğrak, ''Ellerindeki kısıtlı sayıda Kangal köpeğinden çok sayıda Kangal köpeği elde ettiler. Bunları dağıtıyorlar. Bizden de Kangal köpekleri talep ettiler'' diye konuştu.

Şu anda henüz Kangal köpeği göndermediklerini, bununla ilgili yetkili mercilerle görüşülerek böyle bir çalışma yapılabileceğini söyleyen Oğrak, projenin çok başarılı gittiğine dair kendisine raporlar geldiğini, bunun da sevindirici olduğunu belirtti.

ÇİTALAR
Karada en hızlı koşan hayvan olan çitanın hızı, 2 saniyede 70 kilometreye ulaşıyor ve maksimum 100-127 kilometre hız yapabiliyor. Bu hızla avını 200-600 metre kovalayabilen çitalar gün boyu aktif özellik gösteriyor. Özellikle sabahın erken saatleri, akşamüstü ve geceleri dolunay ışığında en hareketli zamanları olarak biliniyor.
Çitalar genellikle yalnız dolaşırken, bazen de avlanmak için erkekler birlikte hareket ediyor. Grup halinde avlanırken biri saldırı durumundayken diğerleri gelen saldırıları savuşturuyor. Özellikle Namibya'da grup halinde avlanma biçiminin daha gelişmiş olduğu biliniyor.

KANGALLAR
Anadolu insanının yüzyıllar boyu çobanın yanında, onun sürüsünün kötü niyetli kimselerden ve vahşi hayvanlardan koruma özelliğini taşıyan Kangal köpekleri, özgürlüğüne düşkünlükleriyle biliniyor. Küçümsenemeyecek derecede zekaları, çok alıngan ve hassas bir ruh yapıları bulunduğu belirtilen Kangalların çok cesur, kuvvetli, çevik ve hızlı koşan bir hayvan olma özelliğini taşıdığı, verilen görevi de canı pahasına yerine getirdiği belirtiliyor.

Ana vatanı olan Sivas ile özdeşleşen ve ünü zamanla Türkiye sınırlarını da aşan Kangal köpekleri, dünyanın dört bir yanından da talep görüyor. İri vücut yapılarıyla da tanınan Kangal köpeklerinin, vücut ağırlığı erkeklerde 50-60 kilogram, dişilerde 41-59 kilogram, yüksekliği ise erkeklerde 74-81 santimetre, dişilerde 71-79 santimetre arasında değişiyor.

gazeteport
 
 



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs