En Sıcak Konular

Kutsal Emanetler’in ışıltısı gönülleri aydınlatıyor

29 Aralık 2007 12:29 tsi
Kutsal Emanetler’in ışıltısı gönülleri aydınlatıyor Yavuz Sultan Selim döneminden beri Mukaddes Emanetler’in muhafaza edildiği Topkapı Sarayı’nın Hırka-i Saadet Dairesi, dokuz ay süren restorasyonun ardından bugün Başbakan’ın katılacağı bir törenle yeniden ziyarete açılıyor.

“Merc-i Dâbık sahrâsında Gavrî yenilip firâr ettikte Hazreti Risâletpenâh’ın sancağ-ı şerîfi Selim Şâh’ın eline girip, anı uğur tutunup, yedi gün kendileri deve üzerinde sancağ-ı Resûlüllah’ı taşıyıp, Hacı Ali isimli sipahiye verip, sipahilerin sancağ-ı Resûl’ü taşımasını kânûn etdi.” Evliya Çelebi, Hazreti Peygamber (sas)’in maddi hatıralarının Yavuz Sultan Selim tarafından teslim alınışını anlatmaya bu cümlelerle başlar. Mısır seferinden ‘halife-i ruy-i zemin’ ve ‘hadimü’l Haremeyni’ş Şerifeyn’ unvanları ile dönen Yavuz, gösteriş olmasın diye bir gece vakti gizlice girdiği sarayında, aziz Peygamber’inin emanetlerini tahtının bulunduğu Hasoda’ya yerleştirdi. Yavuz’dan sonraki dönemlerde sayıları sürekli artarak paha biçilmez bir koleksiyon haline gelen ‘Emânât-ı Mübareke’, Osmanlı Devleti’nin sonuna kadar ihtiram mevkiinde korundu.

Cumhuriyet ilan edilip Topkapı Sarayı müze olunca da aynı özen devam etti ve bir kısım emanetlerin halk tarafından ziyaretine imkan tanındı. Dokuz aydan beri restorasyonda olan Topkapı Sarayı Müzesi Kutsal Emanetler Bölümü, bugün saat 11.00’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yepyeni bir çehre ile ziyarete açılıyor. Bölüm Şefi Sevgi Ağca, modern müzecilik anlayışını uygulamaya çalıştıklarını ve emanetlerin konulara göre vitrinlere yerleştirildiğini söylüyor.

Yeni düzenlemede dairenin Şadırvanlı Sofası tamiratlar sırasında Kâbe’den gelen eserlere; Arzhane, Hazreti Peygamber’in hatıralarına, Destimal; Odası geçmiş peygamberlerin yadigârlarına ayrılmış. Eski saray saatleri bölümünde ise geçici sergiler düzenlenecek. 

Zaman



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs