ABD dünyayı böyle uyuttu: Irak'ta 10 masal, 10 gerçek! | " /> ABD dünyayı böyle uyuttu: Irak'ta 10 masal, 10 gerçek! | "/>

En Sıcak Konular

ABD dünyayı böyle uyuttu: Irak'ta 10 masal, 10 gerçek!

29 Aralık 2007 11:34 tsi
ABD dünyayı böyle uyuttu: Irak'ta 10 masal, 10 gerçek!
2003 yılında başlayan Irak savaşı boyunca, Amerikan halkına yutturulmaya çalışılan Irak hakkındaki gerçekler ve masallar 10 başlık altında toplandı. Neler yok ki. İşte Irak'lı kadınların özgürlüğe kavuşturulduğundan, şiddeti ABD'nin durdurduğuna kadar b

Masal 1: Amerikan halkı Irak'ı artık 2008 başkanlık seçimlerinde merkezi bir problem olarak görmüyor.

Gerçek 1: ABC News ve Washington Post'un ortaklaşa yaptığı bir ankette Amerika'daki seçmenlerin nazarında Irak ve ekonominin neredeyse aynı değerde olduğu ve seçmenlerin yaklaşık dörtte birinin her iki durum için de en önemli mevzu olduğu belirtildi.

Masal 2: Irak'ta 2007 senesinde dini ve politik uzlaşma ortamı için adımlar atıldı.

Gerçek 2: Amerikan birliklerinin Bağdat'taki sayıları arttıkça iç savaşlar daha da tırmandı.

Masal 3: Irak'ın başkenti Bağdat'ta Sunni Araplarla Şiiler arasındaki iç savaş ve nefrete Amerikan birlikleri son verdi.

Gerçek 3: Nuri El Maliki hükümeti parlamentodaki Sunni Arap desteğini kaybetti. Kabinedeki Suniler istifa etti. Hatta bazı Şii partileri de parlamentodan ayrıldı.

Masal 4: İran, Irak'ta yer alan radikal Sunni gruplardan Salafi ve Jihadilere fırlatılabilir patlayıcılar temin ediyordu (yol kenarına döşenen bombalar gibi)

Gerçek 4: İran'ın Irak'ta yer alan hiçbir gerilla gruba silah gönderdiği ispatlanamadı. İran tarafından yapılan açıklamalarda Şiilere kini arttıracak şekilde oluşacak hiçbir şeye İran'ın silah desteğinde bulunmadığı belirtildi.

Masal 5: Amerika'nın Baas rejimini yıkması ve Irak'a yönelik askeri işgal Irak'lı kadınları özgürlüğüne kavuşturdu.

Gerçek 5: Irak'lı kadınlar ciddi anlamda statü kayıpları ve problemleri yaşadı. Serbestçe dolaşabilme ve ekonomik durumu Bush yönetiminin boyunduruğunda kayboldu.

Masal 6: Bush hükümetiyle olan ilişkilerin ölçüsünde bazı ilerlemeler kaydedildi.

Gerçek 6: Demokrat senatör Carl Levin'in şu sözleri “ Bu yasal ölçümler hidrokarbon kanununun onayını kapsıyor, bir anayasal çalışmanın gözden geçirilmesinin onaylanmasını ve bölgesel seçimleri yapılmasını kapsıyor. Bunlar bir, bir buçuk sene evvel yapıldı, 2007 Ocak ayına bitirilmesi gerekenler Iraklı politikacılar tarafından henüz yapılamadı.

Masal 7: Sunni Arapların, Amerika tarafından ödemeleri yapılan “ Uyandırma Konseyi”, Nuri El Maliki'nin Şii hükümetiyle El Kaide' üyeleriyle çarpıştıkça araları daha da iyi olmuş.

Gerçek 7: Batılı basın kuruluşlarıyla yapılan röportajlarda “Uyandırma Konseyi “ kabile üyeleri El Kaideye saldırdıkları için Şiilere saldırdıklarını ifade ediyor.

Masal 8: Irak'ın kuzeyi sakin ve ekonomik büyüme yeri.

Gerçek 8: Kürtler,Türkmenler ve Araplar arasındaki petrol zengini Kerkük'ü kontrol altına alma yolundaki iç çatışmalar Irak'ın kuzeyinin politik bir mayın tarlasına dönüştüğü gösteriyor. Kürdistan'da ayrıca PKK'lı teröristler de sınırdan sinsice sızıp Türk askerlerini öldürüyor.

Masal 9: 2007 güzünden itibaren Irak “sakin” ve Irak halkı, bazılarının karşı çıkmasına rağmen Amerika'nın bölgeden ayrılmasını istemiyor.

Gerçek 9: Kasım ayının başından itibaren son altı haftada, ortalama bir ayda 600 veya günde 20 saldırı oldu. Yaklaşık 600 sivil, politik vahşetten dolayı bir ay içinde öldü.

Masal 10: Irak'ta şiddetin azalmasının temel sebebi bölgedeki Amerikan askerlerinin sayılarındaki artıştır veya Amerikan işgalidir.

Gerçek 10: Irak'ta şiddet olayları azalmasına rağmen, bu azalmanın büyük bir sebebi Amerikan birliklerinin aktif olmasından dolayı olmadığı değildir.

yeni şafak



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,072 µs