"Katil Müşerref" diyor! | " /> "Katil Müşerref" diyor! | "/>

En Sıcak Konular

Halk "Katil Müşerref" diyor!

29 Aralık 2007 09:44 tsi
Halk Gözyaşı, öfke ve şiddet eşliğinde kaosa sürüklenen bir ülke... Pakistan yetkilileri, suikasttan El Kaide'yi sorumlu tutarken muhalefet Butto'nun katili olarak Devlet Başkanı Müşerref'i ve "derin devleti" işaret ediyor.

Pakistan'da 'İslamcı militanlık ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref diktatörlüğüyle mücadele' retoriğiyle sürgünden dönüp siyaset sahnesine çıkan ancak önceki gün düzenlenen suikastla öldürülen eski kadın Başbakan Benazir Butto dün gözyaşı, öfke ve şiddet eşliğinde uğurlanırken ülke kaosa sürüklendi.

Müşerref yönetimi Butto suikastından Kaide'yi sorumlu tutarken, muhalefet bu işin Müşerref ve istihbarat servislerinin yürüttüğü derin devlet operasyonu olduğunu öne sürüyor.

'Kaide telefonda yakalandı'
İtalyan haber ajansı AKİ ile Pakistan televizyonu ARY, dün İslamcı internet sitelerine dayanarak suikastı Kaide'nin üstlendiğini, emri örgütün iki numaralı ismi Eyman Zevahiri'nin verdiğini öne sürdü. İslamabad'ın failleri bulmasına yardım için seferber olan ABD istihbaratı soruşturmasını derinleştirirken, Pakistan İçişleri önce Kaide bağlantısından haberdar olmadıklarını açıklasa da sonra ağız değiştirdi. İçişleri Bakanı Hamid Nevaz, "Saldırının arkasında Taliban ve Kaide olduğuna dair delil var" derken, sözcüsü Cavid Çima, akşam saatlerinde Güney Veziristan'daki militan güçlerin lideri Beytullah Mesud'un Maulvi Sahib adlı bir militanla saldırıyı kutladığı telefon görüşmesinin kayıtlarını açıkladı.


'Said, Bilal ve İkramullah yaptı'
Peştu dilinde yapılan ve Urduca'ya çevrilen kayıtlarda, Mesud, Sahib'i tebrik edip, "Bizim adamlarımız mıydı?' diye soruyor. Sahib "Evet" yanıtını verince, Mesud, "Kimlerdi" sorusunu yöneltiyor. Bunun üzerine Sahib, "Said vardı, Badar'dan Bilal ve İkramullah. İkramullah ve Bilal yaptı" yanıtını veriyor. Mesud, Güney Veziristan'ın aşiret bölgesindeki Makin'de olduğunu söyleyip Sahib'i yanına çağırıyor. Sahib de gelince detayları aktaracağını belirtiyor.
Mesud, Butto'nun sekiz yıllık sürgünün ardından 18 Ekim'de ülkesine dönüşü öncesi kendisine suikast timleriyle 'hoş geldin' diyeceğini söylemişti. Mesud bunu inkâr etse de eski istihbaratı yetkilisi Halid Hıvaca, "Butto bu aşiretleri tehdit ediyordu. Doğal olarak ABD terörünün kurbanı olan bu aşiretler suikastı yapmış olabilir" yorumunda bulundu. Butto'ya 'hain' damgası vurmuş Ceyşul Muhammed, Laşkeri Tayyibe ve Hizbul Mücahidin gibi İslamcı örgütler de olağan şüpheliler arasında.


Şerif de tehdit altında
İçişleri sözcüsü Çima ayrıca yine Butto gibi sürgünden dönen eski Başbakan Nevaz Şerif ve Müşerref'in destekçisi İslamcı lider Mevlana Fazlur Rahman'ın da dahil birkaç siyasinin daha tehlikede olduğunu belirtti.


'Ölürsem sorumlusu Müşerref'
Pakistan muhalefetinin gözünde ise asıl zanlı Müşerref'in kontrolündeki istihbarat ve ordu. Keşmir'de savaşması için istihbaratın örgütlediği Hizbul Mücahid'in bölge lideri Seyfullah, kasımda AP'ye "Ordu ve istihbarat içindeki radikaller Butto'dan rahatsız. Bir ihtihar bombacısına yardımcı olacaklardır" demişti. CNN bu iddiaya Butto'nun ABD'li sözcüsü Mark Siegel'e 19 Ekim'de Karaçi'de kurtulduğu ilk saldırıdan bir hafta sonra yolladığı e-postayı açıklayarak tuz biber ekti. Mektupta Butto, "Başıma birşey gelirse sorumlusu Müşerref'tir. Yardakçıları bana kendimi tehlikede hissettiriyor" diye yazmış. Butto, Müşerref'in güvenlik önlemleriyle ilgili taleplerini karşılamadığını da belirterek, "Özel ya da camları filtreli araçların ya da beni koruyacak dört araçlık polis eskortunun kullanılmasının yasaklanması onun onayı olmadan mümkün değil" demiş. Kadın siyasi öldürülürse Siegel'den mesajı açıklamasını istemiş.

Müşerref suikast sonrası İslamcı militanlar için "Köklerini kazıyacağız" diyerek gürlese de Ali Muhammed adlı gencin "İstihbarat öldürdü. Kaide'nin işiyse neden Müşerref hayatta" sorusu yaygın kanaati yansıtıyor. İç savaş senaryolarının çizildiği ülkeyi dün yangın yerine çeviren öfkeli kalabalıklar da meydanlarda 'Katil Müşerref', 'Köpek Müşerref' sloganları attı.


İç savaş manzaraları: 32 ölü
Suikastla başlayan şiddet ise ülkeyi sardı. Karaçi'de yağmalanan üç banka ve 70 araç ateşe verildi, bir fabrikanın yağmalanması sırasında altı kişi yanarak öldü. Multan'da 7 bin gösterici yedi bankayı ve bir benzin istasyonunu yağmaladı, karakolları taşa tuttu. Sindh eyaletinde en az 10 tren istasyonu, Larkana'da iki banka yakıldı. Peşavar'de binlerce kişi Müşerref yanlısı partilerin binalarını yerle bir edip polisle çatıştı. Sindh'te orduya ateş emri verilirken Haydarabad'da beş kişi polis kurşunuyla yaralandı. Ülke genelinde çatışmalarda 33 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Hindistan'a bağlı Cammu Keşmir'in yazlık başkenti Şrinagar'da polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı. Larkana, Sukkur, Şahdad Kot ve Rohri gibi kentlere askeri birlikler sevk edilirken hükümet bütün okul, işyeri ve bankaların üç gün kapattı. Britanya, İtalya, Fransa ve Almanya gibi ülkeler vatandaşlarını Pakistan'a gitmemeleri için uyaran açıklamalar yayımladı.


Muhalefet 'seçim olmaz' diyor
Bu koşullarda muhalefet seçimi boykot kararı aldı. Şerif, "8 Ocak'ta ısrar edilirse sadece hükümeti değil, tüm ülkeyi mahva sürükler. Suikast Müşerref'in adil seçim istemediğinin kanıtı. Müşerref derhal çekilmeli" dedi. Küçük muhalif partileri toplayan Bütün Demokratik Hareket genel grev çağrısı yaptı. Geçici Başbakan Muhammed Miyan Sumro, "Şimdilik seçim tarihi geçerli" dese de konuyu siyasi partilerle müzakere edeceklerini ekledi. Yetkililer nihai kararı Müşerref'in vereceğini anımsattı.


Kurşun, şarapnel, sunroof...
Butto'nun ölümüne neyin yol açtığı ise muamma. Polis intihar eylemcisinin üzerindeki bombaları patlatmadan aracına binen Butto'yu boynu ve göğsünden vurduğunu açıklamıştı. Ama dün New York Times, görgü tanıklarına dayanarak Butto'nun bir binadan ateş açan keskin nişancının hedefi olduğu iddiasını aktardı. İddia, cesedi inceleyip kurşun bulunmadığını ve ölüme kafatasına saplanan şarapnel parçasının yol açtığını kaydeden adli tabib Dr. Musaddık Han tarafından yalanladı. İçişleri sözcüsü Çima'nın "Patlama sonrası araçtan kafasını çıkartırken sunroof'un kolu sağ kulağının yakınına çarptı ve kafatasını çatlattı. Ne mermi ne şarapnel bulundu" açıklaması kafaları karıştırdı. Butto'nun yardımcısı Faruk Naik, açıklamayı 'bir sürü yalan' diye niteleyip "Başına ve karın bölgesine isabet eden iki kurşunla vuruldu. Sekreteri Nahid Han ve partili Mahdum Fehim araçtaydı. Herşeyi gördüler" dedi.

 



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs