En Sıcak Konular

Butto'nun son yazısı: Katiller kazanmayacak!

28 Aralık 2007 19:26 tsi
Butto'nun son yazısı: Katiller kazanmayacak! Dün uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Benazir Butto, 18 Ekim’de Karaşi’deki saldırıların ardından 24 Ekim 2007 tarihli Fransız Le Figaro gazetesinde yazdığı makalede, demokrasi mücadelesi için ülkesine döndüğünü ve Pakistan'da demokra

Benazir Butto/Le Figaro

Katiller asla kazanmayacak!

Bu yaşıma kadar intihar eylemcileri tarafından yıldırılmak için yaşamadım. Bir kavga Pakistan’ı kasıp kavuruyor, yürekler ve yeni bir kuşağın ruhları için kavga, demokratik bir ulus olarak Pakistan’ın geleceği için bir kavga. Yeni kuşak aşırılık ya da ılımlılık arasında tercih yapacak, eğitim ya da okuma yazma bilmezlik arasında tercih yapacak, diktatörlük ya da demokrasi arasında, hoşgörü ya da yobazlık arasında tercih yapacak. Savaş ya da barış arasında tercih yapacak. Ben Pakistan’a geçen hafta bu demokratik mücadeleyi yürütmek amacıyla geri geldim. Sokaklara ve elbiselerimize yayılan partizanlarımızın kanıyla, bu değerlere hizmet için olan bağlılığımızı yineliyorum.

Beni düşmanları gibi gören güçleri tanıyorum. 1980’li yıllarda Pakistan’da her şeye hazır diktatör, Ziya Ul-Hak, bir keresinde hayatının en büyük hatasının fırsatı olduğu halde beni öldürmemesi olduğunu söyledi. Pakistanlıların geleceği için verilen kavga, her köyü, her sokağı kasıp kavuruyor. Karaşi Havaalanı’nda toplanan kalabalık, tehditlere rağmen, karşı karşıya oldukları tehlikelere rağmen her taraftan geldiler. Onlar ülkenin gerçek yüzleri, ılımlılığın merkezi. Pakistan’ın geleceği bu yılın sonunda özgür ve onurlu seçimlerle belirlenecek. Aşırı uçlar demokrasi davasını engellemek ve vurmak için tüm güçleri ile kanlı yollara başvuracaktır. Toplanma ve ifade özgürlüğünü daraltmak için şiddete başvuruyorlar. Demokrasiye geçişi yolundan saptırmak istiyorlar.

Bana yönelik saldırı bir kişiye yönelik saldırıdan öteydi. Demokrasi isteyen tüm Pakistan siyasi güçlerine yönelik bir saldırıydı. Pakistan’ın kendisine karşı bir saldırıydı. Tüm vatandaşların insani ve siyasi haklarına karşı ve siyasi sürece karşı bir saldırı. Amaç yıldırmak ve toplumumuzun tüm siyasi partilerine şantaj yapmaktı. Aşırılar diktatörlük altında gelişiyor. Ilımlılık ve demokrasinin onların sonu olacağını biliyorlar. Her ikisini de yıkmak için hiçbir şeyden geri durmayacaklardır.

Karaşi’de 140 kişiyi öldüren katiller İslam’ın özüne ihanet ettiler. İslam yasası bir noktada tamamen nettir: Kışkırtmadan silahsız sivillere, masumlara saldırmak, başkasının malını yıkmak yasaktır. Onların eylemi Hiraba’dır (terör, topluma karşı suç), topluma karşı bir savaştır. Bir uçağın yönü değiştirilebilir ama hiç kimse İslam’ın mesajını değiştiremez.

Aşırılar demokrasinin savaş tanrıları tarafından vaiz edilen terör politikalarından Pakistan’ı kurtaracağını biliyor. Siyasi sürece saldırarak ve güvenlik güçlerine meydan okuyarak devletin kontrolüne ellerine geçirmeye çalışıyor. Ama hayalleri katledemeyecekler, yoksul Pakistanlıların demokrasi ve daha iyi bir geleceğe yerleştirdikleri umutlarını katledemeyecekler. Uluslar arası toplum 18 Ekim’de Karaşi’deki saldırıları kınadı, ölülerin aileleri ile ağladı ve yaralıların iyileşmesi için dua etti.

Tüm düşüncelerimiz, tüm dualarımız yaşamını yitirenler ve bedenlerinde yada aileleri içinde acı duyanlarla birliktedir. Demokrasi ve halkın temel hakları adına son bedeli verdiler. Allah ruhlarını şad etsin. Bu cesaretli vatandaşlara verilebilecek en büyük değer, demokratik, güçlü, yaşanılır ve ılımlı bir Pakistan’dır.”

ANF NEWS AGENCY



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,461 µs