En Sıcak Konular

Butto'nun 30 yıllık mektubu

28 Aralık 2007 19:18 tsi
Butto'nun 30 yıllık mektubu
Suikaste kurban giden Benazir Butto'nun babası Zülfikar Ali Butto'nun başbakan olduğu dönemde İngiltere'ye gizli bir talep ilettiği ortaya çıktı. Mektup bugün açıklandı.

İngiliz hükümeti, Ali Butto'nun dönemin Başbakanı Harold Wilson'a yazdığı ve resmi arşiv belgelerinde yer alan mektubu, 30 yıllık gizliliğinin kalkmasının ardından bugün açıkladı.

Ali Butto, Hindistan'ın 1974 Mayıs'ında ilk nükleer silah denemesini yapmasının ardından yazdığı mektupta, Hindistan'ın komşularının nükleer şantaj tehlikesiyle yüzyüze bulunduklarını belirtiyor.

Londra'nın batısındaki Ulusal Arşiv tarafından açıklanan mektupta, Zülfikar Ali Butto, Başbakan Wilson'a, Hindistan'ın yaptığı nükleer denemenin, dünya çapında, nükleer silahların yayılmasını önlemek amacıyla yürütülen çabalara ölümcül bir darbe vurduğunu ifade ediyor.

Hindistan'ın nükleer silaha sahip olmasının, dünyanın önde gelen ülkelerinin nükleer bakımdan silahlanmış olmasıyla aynı anlama gelmediğini kaydeden Zülfikar Ali Butto, Hindistan'ın, komşuları açısından, dünyanın başka hiçbir yerinde görülmeyen bir tehdide neden olduğunu vurguluyor.

İngiliz arşivlerince açıklanan mektupta, Pakistan Başbakanı Butto, Wilson hükümetinden BM Güvenlik Konseyi'ni nükleer silaha sahip olmayan ülkelere daha sağlam güvenlik garantileri benimsemeye ikna etmesini istiyor ve bunu ancak İngiltere'nin yapabileceğini belirtiyor. Mektupta Butto söz etmese de, arşiv belgeleri, bu tarihten iki yıl sonra Pakistan'ın kendi nükleer bombasını geliştirme planlarını onayladığı kaydediliyor.

Halen gerek Pakistan, gerekse Hindistan nükleer silahlara ve bunları ateşleme olanaklarına sahip. Bu da, 45 yıl önceki Küba füze bunalımı kadar büyük ama o kadar göz önünde olmayan bir tehlike olarak değerlendiriliyor.

Arşiv belgelerine göre, Zülfikar Ali Butto'nun görüşlerine katılan İngiltere Başbakanı Harold Wilson, dönemin dışişleri bakanlığından, BM Güvenlik Konseyi'ne, 'daha sıkı uluslarararası kontroller getirilmesi' için yeni öneriler sunulmasını istemiş. Sözkonusu öneriler 1975 yılındaki BM konferansında masaya getirilmiş ancak herhangi bir ilerleme sağlanamamıştı.

haber7



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,544 µs