En Sıcak Konular

Butto'nun ülkesi PAKİSTAN...

28 Aralık 2007 17:49 tsi
Butto'nun ülkesi PAKİSTAN...
Özellikle mezhep çatışmalarıyla dünya kamuoyunun gündeminden düşmeyen Pakistan, şimdi de Benazir Butto suikastiyle gündemde. Peki Pakistan nasıl bir ülke?

Mezhep çatışmaları ve intihar bombalarıyla gündeme gelen Pakistan şimdi de Eski Başbakanlardan Bennazir Butto'ya düzenlenen suikastle gündeme geldi. Güney Asya'da yer alan Pakistan Gazneliler döneminde İslamlaşan bir ülke. Çok sayıda etnik grubun birarada yaşadığı Pakistan, İngilizlerin Hindinstan'ı işgal etmesinin ardından sürekli karışıklıkların yaşandığı bir coğrafyanın adı oldu. İngilizlere karşı verilen mücadelenin ardından 14 Ağustos 1947'de bağımsızlığını kazanan ülke, 1971 yılında bölündü. 1971'e kadar Doğu Pakistan ve Batı Pakistan olarak iki bölümden oluşan ülke, İngiltere ve Hindistan'ın da olaya karışmasıyla sözkonusu tarihte bölündü. Doğu Pakistan Bangladeş ismini aldı.

MOZAİKLER ÜLKESİ
Pakistan, Güney Asya, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerinin kültürel, sosyal ve tarihi etkisi altında bulunan bir ülke. Değişik dil, mezhep ve etnik gruplara mensup 165 milyon civarında nüfusa sahip bir ülke olan Pakistan, 803 bin kilometrekareden oluşuyor. Ülkede, Pencabiler, Sindliler, Peştunlar, Urdular, Jatlar, Beluciler, Muhacirler başta olmak üzere çok sayıda küçük etnik grup yaşıyor. Yüzde 97'si Müslüman olan ülkede, bu oranın yüzde 80'ini sünniler, yüzde 20'sini Şii'ler oluşturuyor. Pakistan'nın resmi dili Urduca ve İngilizce.

PAKİSTAN'DA EKONOMİK DURUM
Ekonomisi büyük oranda tarım ve hayvancılığa dayalı olan Pakistan'nın GSYİH'si 437.5 milyar dolar. Kişi Başı GSYİH ise 2 bin 650 dolar. 2006 verilerine göre 17 milyar dolar ihracatı olan Pakistan, aynı yıl itibariyle 26.7 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Pakistan ekonomisinde en büyük payı yüzde 53,4'lük oranla hizmet sektörü oluşturuyor. Sanayi yüzde 26,2'lik oranla ikinci sırada, tarım ise 19,4'le 3. sırada yer alıyor.

GAZNELİ MAHMUD'UN ÜLKESİ...
Belli bir etnik gurubun yaşadığı bir ülke olmayan Pakistan Hindistan Yarımadası'nın bir parçası olarak değerlendirilen bir ülke. İslam dinin İlk olarak Arap tüccarlarla girdiği Pakistan özellikle Gazneliler döneminde İslamlaştı. Gazneli Mahmud'un Hindistan'a yaptığı seferlerle İslam dinin hakim olmaya başladığı bölgede uzun yıllar farklı medeniyetler hüküm sürdü. İngilizler 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren önce Hindistan'ı işgal etti. Dönem dönem İngilizlere yönelik ayaklanmalar oldu ve her ayaklanma kanlı bir şekilde bastırıldı. 2. Dünya Savaşı'nın ardından İngilizlerin güçsüz düşmesiyle birlikte Pakistan Mohammed Ali Cinnah önderliği'nde bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlığın ardından iç savaşa sürüklenen ülke kanlı çatışmaların ardından 1971'de bölünde. Doğu Pakistan, Bangladeş olarak Pakistan'dan ayrılarak bağımsızlığını açıkladı.

8SÜTUN

 



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,614 µs