En Sıcak Konular

'Atabeyler Dosyası' yeniden incelemede

28 Aralık 2007 15:59 tsi
''Atabeyler Grubu''na yönelik açılan davanın dosyası, mahkeme heyeti değişikliği nedeniyle karar için bir kez daha incelemeye alındı.


''Atabeyler Grubu''na yönelik açılan, 2 emniyet müdürü, 2 subay ve 2 astsubayın da aralarında bulunduğu 10 kişinin yargılandığı davanın dosyası, mahkeme heyeti değişikliği nedeniyle karar için bir kez daha incelemeye alındı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü duruşmasına, tutuksuz yargılanan ve ordudan ihraç edilen yüzbaşı Murat Eren, astsubaylar Erkut Taş ve Yasin Yaman, halen görevde bulunan üsteğmen Yakup Yayla, emniyet müdürü Mustafa Raşit Çavdar, iş adamları Mehmet Karatepe ve İsmail Binici ile sanık avukatları katıldı.

Duruşmada, heyet değişikliği nedeniyle önceki zabıtlar okundu.

Cumhuriyet Savcısı, daha önce vermiş olduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayarak, mütalaa doğrultusunda karar verilmesini talep etti. Sanıklar ve avukatları da önceki savunmalarını tekrarladılar. Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, heyet değişikliği nedeniyle dava dosyasının karar için yeniden tetkike alınmasına karar verildiği belirterek, duruşmanın ertelendiğini açıkladı.

ESAS HAKKINDAKİ MÜTALAA

Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, esas hakkındaki mütalaasında, sanıkların eylemlerinin ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' suçunu oluşturmadığını ifade ederek, sanıklar Yunis Akkaya, Murat Eren, Yasin Yaman, Yakup Yayla, Erkut Taş, Suat Kıy, İsmail Binici, Mehmet Karatepe, Cemal Hasan Özdeş ve Mustafa Raşit Çavdar'ın, üzerlerine atılı ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye kalkışmak amacıyla anlaşmak'' suçundan delil yetersizliğinden beraatlerine karar verilmesini istemişti.

Sanıklar, Murat Eren, Yunis Akkaya, Erkut Taş ve Yasin Yaman'ın, ''patlayıcı madde bulundurmak'' suçlarından 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 174/1. maddesi uyarınca 3'er yıldan 8'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden Demirci, Yunis Akkaya ve Erkut Taş'ın ayrıca ''ruhsatsız tabanca bulundurmak ve satmak'' suçlarından 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkındaki Kanun'un 13/1. maddesi uyarınca 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

İDDİANAMEDE TALEP EDİLEN CEZALAR

Davanın iddianamesinde, sanıklar Murat Eren, Yakup Yayla, Erkut Taş ve Yasin Yaman ile iş adamı Yunis Akkaya'nın ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs suçunu işlemek için anlaşma'' suçuna uyan TCK'nın 316/1 ve ''izinsiz patlayıcı bulundurmak ve nakletmek'' suçunu düzenleyen 174/1-2 maddelerinden 7 yıl 6'şar aydan 24'er yıla kadar hapisleri talep ediliyor.

Yunis Akkaya ve Erkut Taş hakkında ayrıca ''ruhsatsız silah bulundurma'' ve ''silah alım satımına aracılık etme'' suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sanık emniyet müdürleri Mustafa Raşit Çavdar ve Cemal Hasan Özdeş, iş adamları İsmail Binici ve Mehmet Karatepe'nin de TCK'nın 316/1. maddesi uyarınca 3'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisleri istenen iddianamede, iş adamı Suat Kıy'ın da ''oluşuma yardım'' suçundan 1.5 yıl ile 6 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Aktif haber



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,673 µs