En Sıcak Konular

Butto ve Gandhi ailelerinin benzerliği

28 Aralık 2007 14:50 tsi
Butto ve Gandhi ailelerinin benzerliği
  
Dün bir suikasta kurban giden Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto'nun ailesi ile komşusu Hindistan'ın Gandhi ailesi arasında talihsiz bir kader birlikteliği yatıyor.

Buttolar da Gandhiler de iki ülkenin en belirgin ve önde gelen siyasi aileleri olma özelliğine sahip. İki aile de dinde aşırıya gidenler tarafından defalarca saldırıya uğradı ve bir çok ferdini bu saldırılarda kaybetti. Ve Hindistan- Pakistan ilişkileri iki ailenin siyasi liderlikleri döneminde daha çok pozitif noktalara ulaştı. Belki Rajiv Gandi 1991'de öldürülmese idi Benazir Butto hükümeti ile bir olup Keşmir problemi başta olmak üzere iki ezeli düşman ve aynı zamanda kardeş ülke arasındaki bir çok problemi çözeceklerdi.

1972'de Zülfikar Ali Butto Hindistan'a geldiğinde yanında kızı Benazir Butto'da vardı. Zülfikar Ali Butto Hindistan'ın Simla şehrinde o meşhur Doğu Pakistan'ı Bangladeş yapan anlaşmaya imza atmış ve bundan 7 sene sonra 4 Nisan 1979'da General Ziya-ül Hak tarafından idam edilmişti.

Zülfikar Ali Butto'nun idamından tam 5 yıl sonra bu sefer Hindistan'da İndira Gandhi 1984 yılında Sih korumaları tarafından vurularak öldürülmüştü. İndira Gandhi'nin sonunu getiren olaylar zinciri ise Sih dininin kutsal mekanın Altın Tapınak'ı ele geçiren militanlara karşı başlattığı Mavi Yıldız harekatı ile başlamıştı. Hint askerleri militanları tapınaktan çıkarırken birçok Sih rahip ölmüş ve tapınak büyük ölçüde zarar görmüştü. İndira Gandhi, Sih korumalarını değiştirmesi gerektiğini söyleyen içişleri bakanını dinlemedi. Ve sonuç olarak korumaları tarafından tıpkı Benazir Butto gibi başından ve göğsünden vurularak öldürüldü.

Benazir Butto 1988'de Pakistan'ın hatta bir İslam devletinin ilk bayan başbakanı olarak göreve başladığında Hindistan'da da en az onun kadar karizmatik bir başbakan olan Rajiv Gandhi başbakan idi. İkisi de İngiltere'de okumuş ikisi de anne yada babalarından gelen bir siyasi mirasın genç liderleri idi. Rajiv Gandhi 1991 yılında ayrılıkçı Tamil Kaplanları örgütüne mensup bir kadın intihar bombacısının saldırısı ile yaşamını yitirmişti. Tamil Kaplanları bu saldırı ile dünya tarihine intihar saldırıları eylemlerini ilk ekleyenler olacaktı.

İki aile arasındaki bir başka ilginç benzerlik ise bazı aile mensuplarının görünmez kazalara kurban gitmiş gibi gözükmesi idi. Rajiv Gandhi'nin ağabeyi Sanjay Gandhi 1980'de bir uçak kazasında yaşamını yitirirken Butto ailesinin erkek çocuklarından Benazir'in ağabeyi Murtaza polis tarafından ateş açılması sonucu diğer ağabeyi Şahnavaz ise Paris'te kaldığı evde ölü olarak bulunmuştu.

Butto ve Gandhi aileleri Pakistan ve Hindistan'ın yönünü batıya bakan siyasi akımlarını temsil eden ailelerdi. İki ailede radikal dinci Müslüman ve Hindular tarafından hiç hoşlanılmadı. İki aile görevde iken Pakistan ve Hindistan ilişkileri iyiye gitti ama Rajiv Gandhi döneminden sonra iki aile de siyasi olarak ülkelerini aynı dönemde yönetmeye muvaffak olamadı.

 

8 sütun



Bu haber 1,275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,157 µs