Pakistan'da iç savaşın ayak sesleri | " /> Pakistan'da iç savaşın ayak sesleri | "/>

En Sıcak Konular

Pakistan'da iç savaşın ayak sesleri

28 Aralık 2007 13:57 tsi
Pakistan'da iç savaşın ayak sesleri
Pakistan'da dün Ravalpindi kentinde uğradığı suikast sonucu ölen eski başbakan Benazir Butto bugün doğum yeri olan Larkana'da toprağa veriliyor.

TÖREN BAŞLADI

Pakistan'ın dün suikasta kurban giden eski başbakanlarından Benazir Butto'nun cenaze töreni başladı. Yerel televizyon kanalları, Sindh eyaletinin Garhi Hüda Bakş köyünde, Butto'nun sade ahşap tabutunun, eski başbakanın yandaşlarının omuzlarında taşınırkenki görüntülerini ekrana getirdi.

Butto, memleketi Garhi Hüda Bakş köyünün mezarlığında toprağa verilecek.Butto'nun cenazesi, Ziya Ül Hak askeri rejiminde idam edilen babası Cumhurbaşkanı ve Başbakan Zülfikar Ali Butto'nun kabrinin yanında defnedilecek.

SUİKASTI EL KAİDE ÜSTLENDİ

El Kaide, Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto'nun öldüğü saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto'nun suikaste kurban gitmesi dünya basınında yankılandı. Dünya basını ağırlıklı olaral iç savaş endişesini vurguladı.

BİNLERCE KİŞİ PEŞAVER'DE TOPLANDI

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde, dün suikasta uğrayan eski başbakanlardan Benazir Butto yandaşlarından yaklaşık 4 bin kişinin toplandığı ve yüzlercesinin Devlet Başkanı Pervez Müşerref yanlısı partinin kentteki bürosunu yağmaladığı haber veriliyor.

YAĞMALAMA HABERLERİ

AP ajansı, göstericilerden yüzlercesinin parti bürosundaki mobilyaları, malzemeleri ateşe verdiğini bildirdi. Parti bürosunun saldırı sırasında boş olduğu, olaylarda yaralanan olmadığı kaydedildi.

ŞİDDET OLAYLARINDA 19 KİŞİ ÖLDÜ

Pakistan'ın eski başbakanlarından Benazir Butto'nun öldürülmesinin ardından ülkede çıkan olaylarda 19 kişinin öldüğü bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik kaynağı, Butto'nun ölümünü izleyen saatlerde sokaklara taşan olaylar, yangınlar ve çatışmalarda 19 kişinin öldüğünü söyledi. Daha önce, olaylarda 11 kişinin öldüğü belirtilmişti.

GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇILDI

Pakistan'ın güneyindeki Haydarabad kentinde polisin, eski başbakanlardan Benazir Butto'nun öldürülmesini protesto eden göstericilere ateş açtığı, 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

Polis, gösterisi şiddete dönüşen protestocuları dağıtamayınca kalabalığa ateş açmak zorunda kaldığını belirtti. Butto'nun cenaze töreninin düzenleneceği Sindh eyaletinde de güvenlik güçlerine, şiddet eyleminde bulunanları vurma yetkisi verilmişti.

Öte yandan Hindistan'ın Cammu Keşmir eyaletinde yüzlerce kişi, Butto'nun öldürülmesini protesto etti.Eyaletin yazlık başkenti Şrinagar'da cuma namazından önce toplanan kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanan polisle göstericiler arasında çatışma çıktığı belirtildi.

Protestocuların, kendilerini durdurmak isteyen polise taşlar atarak, "Özgürlük istiyoruz", "Çok yaşa Pakistan" sloganları attığı kaydedildi.

Keşmir'de ondan fazla ayrılıkçı örgüt, bağımsızlık ya da Pakistan'la birleşmek için 1989'dan bu yana merkezi hükümete karşı savaşıyor. Bölgedeki ayrılıkçı ittifakın çağrısıyla Şrinagar'da tüm işyerlerinin kapalı olduğu, yetkililerin okullardaki sınavları iptal ettiği kaydedildi.
Ayrılıkçı liderlerden Mirveyz Ömer Faruk, Şrinagar'daki Büyük Camide cuma namazından sonra Butto için özel tören yapma çağrısında bulundu.

ŞİDDET EYLEMİNDE BULUNANLARI VURMA YETKİSİ VERİLDİ

Suikasta kurban giden Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'nun cenaze töreninin düzenleneceği Sindh eyaletinde güvenlik kuvvetlerine, şiddet eyleminde bulunanları vurma yetkisi verildi.Bölge yetkilisi Akhtar Zaman, Reuters'a yaptığı açıklamada, güvenlik kuvvetlerine, kamu mülküne ve sivil halkın hayatına kastedenleri vurma izni verildiğini söyledi.Bu arada Pakistan'ın orta kesimlerindeki Multan kentinde, güvenlik kuvvetleriyle göstericiler arasında çatışma çıktığı bildirildi.

Görgü tanıkları, polisin, taş atan göstericilere göz yaşartıcı bombayla karşılık verdiğini söylediler. Kentteki 7 bankayla bir benzin istasyonunun da yağmalandığı bilgisi verildi. Bu arada, Karaçi'de de 3 bankanın kalabalık bir grup tarafından yağmalandığı ve daha sonra ateşe
verildiği belirtildi.

NAVAZ ŞERİF: "SEÇİMLER, ÜLKEYİ FELAKETE SÜRÜKLER"

Pakistan'da eski başbakanlardan Navaz Şerif, muhalefetin diğer lideri Benazir Butto'nun dün öldürülmesinden sonra seçimlerin öngörüldüğü gibi 8 Ocakta yapılmasının, ülkeyi felakete sürükleyeceği uyarısında bulundu.İslamabad'da gazetecilerle konuşan Şerif, "Hükümet 8 Ocakta ısrar ederse, bu kendi mahvımıza giden yolu açar. Bu yol sadece hükümeti değil, bütün ülkeyi mahva sürükler" dedi.Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in iktidardan derhal çekilmesini isteyen Şerif, "Halkımız da bu istiyor" diye konuştu.Şerif, dünkü suikastın Müşerref'in seçimlere hile karıştırmak istemesinin kanıtı olduğunu da iddia etti ve "Müşerref, seçimlerin hür ve adil şekilde yapılmasını arzu etmiyor. Dünkü olay da bunu gösteriyor" dedi.

Sabah

 



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,802 µs