En Sıcak Konular

Meclis, Butto'nun öldürülmesini kınadı

28 Aralık 2007 01:25 tsi
Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto'nun suikast sonucu öldürülmesi TBMM'de, bir bildiriyle kınandı.

TBMM Genel Kurulunda, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan teklif üzerinde görüşmeler sürerken, Başkanvekili Nevzat Pakdil, görüşmelere bir süre ara verdi. Pakdil, aradan sonra AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve Bekir Bozdağ, CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve Mehmet Şandır, DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, ve DSP'li Recai Birgün tarafından imzalanan bildiriyi okudu.

Bildiri şöyle:

''Dost ve kardeş Pakistan'da düzenlenen menfur bir terör saldırısı sonucu, çok sayıda Pakistan vatandaşıyla birlikte eski başbakanlardan Benazir Butto'nun da hayatını kaybettiğini, büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

Kardeş Pakistan'ın birlik ve bütünlüğünü, demokrasi ve istikrarını hedef alan bu menfur saldırıyı ve bütün terör saldırılarını şiddetle lanetliyor, Türk milletinin temsilcileri olarak Pakistan halkının acısını yüreğimizde hissediyoruz.

TBMM'nin; dost ve kardeş Pakistan halkının her zaman birlik ve bütünlüğüne sahip çıkacağına, huzur, barış ve ülke istikrarını bozmak isteyenlere fırsat vermeyeceğine, bütün sorunlarını demokrasi ve hukukun içinde kalarak çözeceğine olan inancımızı vurulamak isteriz.

Saldırının faillerinin bir an önce bulunmasını diliyor, başta Benazir Butto olmaz üzere hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Pakistan halkına başsağlığı diliyoruz.''

-GRUPLARIN KONUŞMASI-

Nevzat Pakdil, bildiri yayınlanmadan önce, suikast ile ilgili söz isteyen grup başkanvekilleri ve DSP'li Birgün ve Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'e söz verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, grup olarak saldırıyı tüm samimiyetleriyle kınadıklarını vurgulayarak, uluslararası ilişkilerde ''çıkar ilişkisinin'' esas olmakla birlikte Türkiye-Pakistan ilişkilerinin farklı bir platformda geliştiğini, dostluk, kardeşlik ve samimiyete dayandığını söyledi. Canikli, ''Pakistan, Türkiye'yi hiçbir çıkar ilişkisi beklemeden samimiyetle bağrına basan bir toplum...Oraya gittiğinizde bizi kendi kardeşinden daha yakın görür. Böyle kardeşlik ilişkisinin hiçbir uluslararası ilişkide örneği yoktur'' dedi.

Pakistan'ın birlik ve beraberliğini hedef alan saldırının amacına ulaşmaması dileğinde bulunan Canikli, ülkenin bu yönde verdiği mücadeleye destek verdiklerini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, olayı şiddetle kınadıklarını, suikasti yapanları lanetlediklerini belirterek, ''Terör, sebebi ne olursa olsun ve kim yaparsa yapsın bir insanlık suçudur. Kardeş Pakistan'ın yaşadığı terör, bizim de düşmanımızdır. Terör örgütlerini, teröristleri, terörü destekleyenleri ve yataklık edenleri bir kez daha şiddetle ve nefretle kınıyoruz'' dedi.

Pakistan'ın birlik ve bütünlük içinde sorunlarını çözeceğine olan inancını dile getiren Vural, ''Pakistan halkının başı sağolsun'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Pakistan'ın, Türkiye için çok özel bir yeri ve önemi olduğuna işaret ederek, Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Cumhuriyeti'ne hiçbir karşılık beklemeden manevi ve maddi destek verdiğini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, ''Bu nedenle dost ve kardeş Pakistan'da bu denli büyük bir terör olayının meydana gelmesi ve sadece ülkesi için değil, dünya için önemli olan bir siyaset liderinin terör saldırısı sonucu yaşamını yitirmesi, bizi derinden üzmüştür. Nereden gelirse gelsin teröre karşı ortak tavır takınmak, insanlığın bir borcudur. TBMM de teröre karşı ortak duruş ve tavır sergilemesi, Türkiye'nin kararlılığını vurgulaması açısından çok önemlidir''diye konuştu.

-''KADINLARIN BAŞI SAĞOLSUN''-

DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da saldırıyı kınayarak, ''Yıllardır yorulmadan, bıkmadan, korkmadan büyük bir mücadelenin sahibi olan bir kadını yitirmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Olayı, demokrasiden medet beklemeden, yıllardır dikta rejimlerinin uyguladığı, başvurduğu bir acizlik olarak görüyoruz. Dünyada ve ülkemizde eksik demokrasimizin bir an önce tesisi dileğinde bulunuyoruz. Tüm Pakistan halkının ve biz kadınların başı sağolsun'' dedi.

DSP adına konuşan İzmir Milletvekili Recai Birgün, olayı esefle kınadıklarını belirterek, saldırının Pakistan halkı için bir dönüm noktası olması dileğinde bulundu. Birgün, ''Terörü, her kim tarafından ve nerede yapılırsa yapılsın lanetliyoruz. Terörden çok çeken bir toplum olarak her zaman Pakistan halkının yanında olacağız'' dedi.

Bağımsız milletvekileri adına Tunceli Milletvekili Kamer Genç de saldırıyı kınayarak, olayın köktendinciliğe dayanan bir terör olduğunu vurguladı. Genç, ''Kadına toplumda hayat hakkı tanımayan bir terör... Köktendinciliğe dayalı bir anlayışın masum insanları öldürdüğünün çok bariz bir örneği... Butto bir hanım olarak da başbakanlık yapmıştı ama maalesef bazı köktendinciler, işte 'hanımdan imam olmaz' düşüncesiyle bu hanımı ve yanındaki birçok masum insanı katlettiler. Diliyorum ki dünyada kutsal İslam dininin böyle hunharca yorumlanmasına karşı kitleler bunu her yerde lanetlerler ve benzeri şeyler olmaz'' diye konuştu.

 

zaman



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,027 µs