En Sıcak Konular

Butto suikasti Pakistan'ı sarsacak!

27 Aralık 2007 21:59 tsi
Butto suikasti Pakistan'ı sarsacak! Butto'nun öldürülmesinin, Pakistan'ın bilinmeyen sulara yelken açmasına neden olduğu görüşünde birleşen uzmanlar, bu ülkenin, son 60 yılın en zor dönemini yaşadığı, sivil isyanın eşiğinde olduğu yorumunda bulundular. Son yaşanan gelişmeler de analizleri

Uzmanlar, genelkurmay başkanlığı görevinden iki hafta önce ayrılan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in büyük baskı altında kaldığını söylediler ve olağanüstü hal uygulamasına geri dönülmesinin ve seçimlerin ertelenmesinin, hatta iptal edilmesinin büyük bir olasılık olduğunu belirttiler.

Analiz kuruluşu Chatham House'un Pakistan uzmanı Farzana Şeyh, "Artık açıkça belli oluyor ki seçimler yapılmayacak" şeklinde fikir yürüttü ve seçim sürecinin durduğu, Müşerref'in kontrolü kaybettiğinin farkına vararak tekrar olağanüstü hal ilan edeceği tahmininde bulundu. Şeyh, ABD'nin El Kaide ve Talibanla verdiği mücadeledeki en büyük müttefiklerinden Pakistan'ın, "bilinmeyen sulara doğru yelken açtığını" ve bunun bölgede istikrarsızlığa yol açabileceğini söyledi.

Şeyh, Butto'nun, aşırı dinci militanların genellikle faaliyet gösterdiği Kuzey Batı Cephesinden uzakta, Ravalpindi'de öldürüldüğüne dikkati çekti ve bunun, resmi ihmal sonucu saldırının düzenlenmesine izin verilmiş olabileceğine dair korkuları artırdığını belirtti.

Uzmanlara göre, saldırıdan her ne kadar Pakistan'da faal olan, Taliban ve El Kaide üyelerinin de dahil olduğu aşırı dinciler sorumlu gösterilse de, Pakistan Devlet Başkanı Müşerref ile Butto'nun diğer muhalifleri de bazı kesimlerin şüpheli listesinde yer alacak. Londra'daki düşünce kuruluşu Asya-Pasifik Vakfı Başkanı M.J. Gohel, suikastin ardındaki gerçeklerin ortaya çıkarılmasının çok zor olacağı yorumunda bulundu.

"Taliban ve El Kaide'nin yanısıra, Butto ile ilişkisi kötü olan ordu ve istihbarat içinden de adaylar var" diyen Gohel, herkesin bildiği gibi Butto'nun birçok düşmanı olduğunu söyledi. Gohel, Pakistan'da daha çok şiddet olaylarına rastlanabileceğini, eylemlerin, olağanüstü hal ilan edilmesi halinde daha da artabileceğini kaydetti. Gohal, seçimler iptal edilirse, siyasi bir boşluk oluşacağı ve bu boşluğu aşırı dincilerin doldurabileceği uyarısında bulundu.



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,140 µs