En Sıcak Konular

2-3 günde bir operasyon olur mu?

27 Aralık 2007 12:09 tsi
2’nci Hava Taktik Kuvvet Komutanı Emekli Korgeneral Orhan Köse, PKK’nın sığınak ve mağaralarının bir daha kullanılamayacak şekilde yıkıldığını belirtti

*Mağaralar ve sığınaklar nasıl tespit edildi?

Kuzey Irak’ta örümcek ağı gibi konuşlanmış istihbarat birimlerimiz var. Çok sağlıklı istihbarat bilgilerini onlar aktarırlar. Ancak sadece bu bilgilerle de yetinilmez. Bu bilgilerin doğrulanmasına ihtiyaç vardır. Bunun için F-4 keşif uçakları havadan, gece-gündüz 24 saat esasına göre sağlıklı fotoğraflar çeken uçaklardır. Gelen istihbaratların doğruluğu bu uçaklarla teyit edilir.

Çünkü tek kaynaktan gelen istihbaratlara itibar edilmez, diğer kaynaklarla da teyit edilmesi gerekir. Hedeflerin fotoğrafları, teyit edilen istihbaratlara göre farklı farklı saatlerde çekilir. Daha sonra bu fotoğraflar pilotlara verilir. Pilotlar mağara, sığınak ve etrafındaki araziyi beyinlerine adeta nakış gibi işlerler. Hatta özellikle fotoğrafların çekildiği saatlerde arazi üzerinde uçarak, fotoğraflardaki gölge ve benzeri ayrıntıları bile tekrar tekrar kontrol ederler.

* Bombalarla mağarayı tümüyle yıkmak mümkün mü ?

Tamamen imha edilmemiş olabilir. Mağara tümüyle yıkılmasa da, mağaranın ağzı yıkılarak kullanılamaz, bir daha içeri girilemeyecek hale getirilir. Ayrıca mağaranın içinde patlayan bomba blast yani şok etkisiyle içerdeki insanların ölümüne neden olacaktır.

Harekatın 2. aşaması

* Mağara ve sığınakların vurulması ne anlama geliyor?

İlk operasyonda PKK’nın varlığını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu cephanelik, karargah, hastane, telsiz istasyonu, eğitim kampı gibi hedefler yok edildi. İlk operasyonun en önemli amacı psikolojikti. Gece operasyonu yapılmasının en önemli nedeni PKK üyelerinin mücadeleye devam azim ve kararlılığını ortadan kaldırmaktı. Son derece başarılı oldu. Şimdi yapılan operasyonlarda ise, barınabildikleri, hayatta kalabilecekleri yerler olan sığınak ve mağaralar yok edildi. Böylece yaşam şansı bırakılmadı. Örgüt mensupları güvende olduklarını düşündükleri tek yer olan mağara ve sığınaklarında yokediliyor. Bu durum büyük bir psikolojik yıkıma neden olur. Zaten örgüt üyelerinin ’Bize psikolog gönderin’ dedikleri belirtiliyor.

Operasyonlar devam edecek mi?

Elbette. Artık iki-üç günde bir operasyon olacak. Hiçbir mevsim şartından etkilenmeyen Türk Hava Kuvvetleri’nin öncülüğünde, özel kara birliklerinin de helikopterlerle indirilip nokta operasyonları yapmasıyla devam edebilir. Ağırlıklı olarak Hava Kuvvetleri’nin kullanılması muhtemel. Ancak terör sadece sınırdışı operasyonla bitirilemez. Özellikle teslim olmak isteyen çok sayıda örgüt üyesi olacaktır. Yasaların onların rahatlıkla silah bırakıp teslim olmasına imkan vermesi gerekir.

TSK, kara araç filosunu yeniliyor

TSK, son yılların en kapsamlı kara araç alımını yapıyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM), ihale sürecini başlattığı 2 bin 720 adet taktik tekerlekli araç için teklifler Şubat ve Nisan’da alınacak. 4 farklı araç satın alacak olan TSK, en çok (468 adet) mayına karşı korunaklı personel zırhlı taşıyıcılara ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

VATAN

 



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,233 µs