En Sıcak Konular

Köprü ve otoyollar 2008'de özelleşiyor

27 Aralık 2007 11:07 tsi
Köprü ve otoyollar 2008'de özelleşiyor 2 köprü ve 6 otoyolun özelleştirmeleri 2008'in ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek. Köprüler ve otoyolların iki ayrı paket halinde görücüye çıkması beklenirken, tarifelerin belirlenmesi için model arandığı öğrenildi

Gelecek yıl özelleştirmelerde önemli hareketlilik bekleniyor. Türk Telekom'daki kamu hisselerinden yüzde 15'inin 2008 sonuna kadar halka arzı yönündeki Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanırken, yine gelecek yılın ilk çeyreğinde ihaleye çıkması hedeflenen 2 köprü ile 6 otoyolda, tarife sorununa çözüm aranıyor. 15-25 yıllığına işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilecek köprü ve otoyollar kapsamında, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyollarının devrinin gelecek yıl sonuna kadar tamamlanması planlandı. Köprü ve otoyol özelleştirmesinde en önemli noktayı tarifelerin belirlenmesi oluştururken, tarifeler konusunda yatırımcıların da görüşü alınacak.
TEK PAKET İHALE

Köprü ve otoyolların tek paket mi, yoksa farklı paketler halinde mi satılacağına ilişkin kararın da henüz verilmediğini kaydeden yetkililer, bu konuda halen dünya uygulamalarının incelendiğini ancak, fazla sayıda işleticinin olmasının bazı dezavantajlarının olabileceğini belirtti. Bu saptama, köprü ve otoyol özelleştirmelerinin tek paket halinde yapılması olasılığını güçlendirdi. Ancak köprülerin tek, 6 otoyolun da yine tek paket olarak ihaleye çıkabileceğine dikkat çekildi.

Türkiye'de konu ile ilgili ikincil mevzuatın bulunmadığının altını çizen yetkililer, ikincil mevzuat üzerinde çalışıldığını, mevzuatın yatırımcılar açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. Köprü ve otoyollardan tek geçiş kartı üzerinde de çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Köprü ve otoyol satışıyla beş yabancı şirket ilgisini ortaya koydu. Avustralya'dan Macquarie Infrastructure, İspanyol Abertis, Portekizli Brisa, Japon Itochu Corp ve İtalyan Atlantia şirketleri söz konusu özelleştirmeyle ilgilendiğini duyurmuştu. Köprü ve otoyolların özelleştirmelerinden elde edilecek gelirin nasıl değerlendireleceği siyasi iradenin kararına bağlı. Ancak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gelirin yeni yolların yapımında kullanılacağını açıklamıştı.

TELEKOM ÖZENDİRİLECEK

Telekom'un yüzde 15'inden 2 milyar dolar gelir beklenirken, ayrıca, Telgraf ve Telefon Kanunu gereğince, hisselerin satışında Türk Telekom ve T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü çalışanları ile küçük tasarruf sahiplerine ayrılması öngörülen yüzde 5'lik payın yüzde 3'ünün, bu halka arzda tahsisi öngörüldü.

Türk Telekom İhale Komisyonu tarafından belirlenecek halka arzı özendirici her türlü imkan kullanılacak. Halka arz işleminde yurtiçi veya yurtdışı sermaye piyasalarında satış ile buna ilişkin zamanlamanın piyasa koşullarına göre tespiti ve ek satış hakkının kullanılabilmesi hususları, Türk Telekom İhale Komisyonu'nca belirlenecek. Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi, 1 Temmuz 2005'de yapılan nihai pazarlık görüşmelerinin ardından, 6 milyar 550 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Öger Telecom'un olmuştu.


Model aranıyor

Dünya uygulamalarında tarifelerin belirlenmesinde 'sadece enflasyonun baz alındığı veya enflasyonun belli bir katsayıyla çarpıldığını' ifade eden yetkililer, bu konuda modellerin incelendiğini belirtti.

Yeni Şafak



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,606 µs