En Sıcak Konular

Turizm Bakanı'ndan acı itiraf

26 Aralık 2007 22:18 tsi
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, ''Elimizde bir hazine var ve bu hazineyi yok etmek konusunda büyük gayret içerisindeyiz. Karadeniz'in turizm açısından dünyaya ve Türkiye'ye asıl sunacağı doğasıdır'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Elimizde bir hazine var ve bu hazineyi yok etmek konusunda büyük gayret içerisindeyiz. Karadeniz'in turizm açısından dünyaya ve Türkiye'ye asıl sunacağı doğasıdır'' dedi.

Trabzon Valiliği'nce düzenlenen ''Trabzon Mevlana Günleri'' etkinliğine katılmak üzere Trabzon'a gelen Ertuğrul Günay ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Nuri Okutan'ı ziyaret etti.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, Türkiye'de restore edilmeyi bekleyen cami ve kilise gibi tarihsel yapıları barındıran pek çok bölge bulunduğunu belirterek, ''Ne yazık ki yakın yıllara kadar bu eserler kaderlerine terkedilmiş olduğu için şimdi hepsini restore etmek, yeniden hayata kazandırmak bu hükümetin üzerinde bir yükümlülük olarak gözüküyor'' diye konuştu.

Bu sorunun en az 100 yıl öncesinden beri varolduğunu ifade eden Günay, şunları söyledi: ''Hepsini birden çözmemiz mümkün değil ama hepsiyle ilgileniyoruz. Türkiye çapında tarihsel ve doğal kültür varlıklarını envantere bağlayacağız. Bu, şimdiye kadar bazı iller dışında yapılmamıştı. Bir çeşit fotoğraf çekeceğiz ve ondan sonra kültür yaşamımız ve turizm değeri açısından en acil olandan başlayarak elimizdeki imkanlar ölçüsünde iyileştirme yapacağız.''

El sanatları, taş ve ahşap ustalığı gibi geleneksel sanatların azaldığına dikkati çeken Günay, ''Bu konuları da bilen elemanlar bulmamız gerekiyor ve zaman içinde bunların hepsini hayata kazandırma konusunda bir sonuca götüreceğimizi zannediyorum. Ama hepsini bu yıl, gelecek yıl içinde yaparız dersem doğru demiş olmam'' dedi. Bir gazetecinin, Karadeniz yaylalarındaki plansız yapılaşmayla ilgili sorusunu yanıtlayan Günay, bunun diğer bakanlıklar, yerel yöneticiler ve merkezi yönetimin illerdeki görevlilerinin hep birlikte üzerinde duracağı temel bir sorun olduğunu kaydetti.

Günay, şöyle devam etti: ''Çeşitli vesilelerle hem gördüm hem de gördüğümü her yerde yüksek sesle söylüyorum. Elimizde bir hazine var ve bu hazineyi yok etmek konusunda büyük gayret içerisindeyiz. Karadeniz'in turizm açısından dünyaya ve Türkiye'ye asıl sunacağı doğasıdır. Tarihsel zenginlikler açısından Karadeniz, Türkiye'nin diğer bazı bölgelerine göre belki 2. sıradadır, deniz özellikleri açısından da belki mevsim kısadır, en önde gitmez ama doğal güzellikleri, yeşili ve yaylaları açısından gerçekten dünya çapında özellikleri olan bir bölge.

Ama biz, kentlerimizdeki o kötü yapılaşmayı yaylalara kadar taşıdık ne yazık ki. Yaylalarda şimdi birkaç katlı evler var. O evlerin tepesinde demir filizleri var. Her an yeni bir kat çıkılmaya hazır. Bundan vazgeçmemiz gerekiyor. Bu doğayı kendi insanımıza ve dünya insanına sunmayı hedefliyorsak önemle korumamız gerekiyor. Hep birlikte bilinçlendirme seferberliği yapmaya çalışacağız.''

Karadeniz Sahil Yolu'nun yapılmış olmasının Karadeniz'in öteki bölgelere bağlanması açısından kolaylık sağladığını, ancak bölgelerle iç bağlantıların da mutlaka kurulması gerektiğini ifade eden Günay, ''Karadeniz'in İç ve Güneydoğu Anadolu'ya, Akdeniz'e bağlantı güzergahlarının mutlaka gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yaylaların da birbirine belki içeriden ayrı biçimde bağlanması gerekiyor. Temizliğine, doğasının korunmasına özen gösterdiğimiz yaylalarımızda aynı zamanda temizlik ve güven açısından 1. sınıf konaklama tesislerinin de olması gerekiyor.

Önümüzdeki süreçte hep birlikte bu konuda çalışacağız'' diye konuştu. Günay, dünyanın küresel ısınma tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu söyleminin olduğu bu dönemde Karadeniz'in rolünün artacağını sözlerine ekledi. Ziyaretin ardından aynı binadaki toplantı salonuna geçen Günay ve Özak'a Çakırgöl Kayak Merkezi master ve imar planı ile Trabzon ve Doğu Karadeniz illeri turizm gelişimi master planı sunuldu.

Günay ve Özak, daha sonra, Ortahisar mahallesindeki turistik amaçlı özel planlama alanlarını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Trabzon Sanatevi'ni de ziyaret eden bakanlara, sanatevinin başkanı Adnan Taç, kurumun çalışmalarıyla ilgili brifing verdi. Taç, eksikliklerin giderilmesi konusunda destek istedi. Daha sonra AK Parti Trabzon İl Başkanlığı'na giden bakanlar, partililerle sohbet etti.

Trabzon Belediyesi'ni de ziyaret ederek Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ile görüşen Günay ve Özak, belediyenin çalışmaları ve kentin sorunlarıyla ilgili bilgi aldı. Ertuğrul Günay, temaslarının ardından, özel uçakla Trabzon'dan ayrıldı.

AA

 

 



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,741 µs