En Sıcak Konular

Aleviler Erdoğan'dan ne bekliyor?

26 Aralık 2007 20:06 tsi
Aleviler Erdoğan'dan ne bekliyor? Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Başbakan Erdoğan’ın veya hükümetten birinin, Alevi açılımıyla ilgili olarak kamuoyu önünde bir beyanda bulunmasını istedi ve bakın konuşmasını nasıl sürdürdü...

Doğan, barışı korumanın en iyi yolunun, ülkedeki yurttaşlara eşit muameleden geçtiğini belirterek, “Türkiye’de eşitlik olsaydı, Kürt, azınlık ve Alevi sorunları yaşanmazdı” dedi.

“2002’DEN BU YANA ALEVİLER İÇİN BİR TEK OLUMLU ADIM ATLMADI”

Cem Vakfı tarafından hükümetin “Alevi Açılımı” nı değerlendirmek üzere bir toplantı düzenlendi. Cem Vakfı Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya İstanbul, Trakya ve Kocaeli’den birçok Alevi temsilcisi katıldı. Toplantıda konuşan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Alevi hakları konusunda 2002’den bu yana bir tek olumlu adımın atılmadığını ve şimdi AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu tarafından bir projenin sunulduğunu kaydetti.

“Birkaç gün önce bir zat-ı muhterem ortaya çıktı. AKP saflarında vitrine konmak suretiyle Alevi-Sünni arasındaki uçurumu yıkmakla görevli olduğunu sandığımız bir başvuru yaptı” diyen Doğan, Reha Çamuroğlu tarafından sunulan proje hakkında aktarılanlar sonucunda, bunun, AKP ve Erdoğan’ın projesi olmadığını yönünde bilgiler alındığını belirtti. Doğan, proje çerçevesinde Aleviler için 11 Ocak’ta Ankara’da başbakanın da katılacağı bir iftar yemeği düzenleneceğinin bildirildiğini dile getirerek, “25 milyonu bulan bir kitle, 2007 sonunda başbakanın katıldığı bir iftarla bir raya oturtulmak isteniyor. Şimdiye kadar, AKP’den hiç kimse Reha Çamuroğlu’nun projesinden haberimiz var ve destekliyoruz dememişti” diye konuştu.

-“ALEVİ AÇILIMINA İLİŞKİN KAMUOYU ÖNÜNDE BEYANDA BULUNULSUN”-

Doğan böyle bir girişimin nedenlerinin başında, ABD’de her yıl yayınlanan insan hakları raporunda Alevi hak ihlallerinin önemli bir yer almasının geldiğine işaret etti. AB’nin son ilerleme raporunda Alevilerin demokratik hak ve taleplerine ilişikn hiçbir ilerleme olmadığının vurgulanmasının da bir neden olduğunu söyleyen Doğan diğer nedenleri şöyle sıraladı; “Gerek Başbakanlık gerekse MEB aleyhinde açılan davaların lehimize gelişmekte olması, son olarak da yaklaşan yerel seçimlerde Alevi oylarını kazanma girişimin nedenlerindendir.”

Doğan, Başbakan’ın veya hükümet adına görevlendirilmiş bir yetkilinin “Alevi Açılımı”na ilişkin bir yaklaşımını benimsediklerini kamuoyu önünde beyan etmeleri talebinde bulundu. Kamuoyu beyanı olduğu takdirde her türlü toplantıya katılacaklarını bildiren Doğan, kamuoyu beyanı olmaması durumunda yemeğe katılmama kararı alındığını dile getirdi.

-“ALMAN KANALINDAKİ DİZİYİ PROTESTO EDİYORUZ”-

Doğan, bir Alman televizyon kanalında Alevileri incitici ve Alevi-Sünni gerilime yol açabilecek bir dizi yayınlandığını bildirerek, bu bağlamda 29 Aralık’ta Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenecek olan protestoya Cem Vakfı’nın da destek vereceğini kaydetti.
 



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,579 µs