"PJAK" olacak! | " /> "PJAK" olacak! | "/>

En Sıcak Konular

PKK bölünecek "PJAK" olacak!

26 Aralık 2007 19:49 tsi
PKK bölünecek PKK, Kuzey Irak’taki kampların çoğunu boşaltıyor. İran, Suriye ve kısmen Kuzey Irak’ı kullanacak olan örgütün PJAK çatısı altında toplanacağı belirtiliyor. Çünkü ABD PJAK'ı terör örgütü olarak tanımıyor. Sıkışan örgüt, yeni militanlar toplama

Büyük darbe yiyen PKK adını PJAK olarak değiştirecek. Bu ad değişikliği ona daha rahat hareket imkanı sağlayacak.

PKK KÜÇÜLÜP BÖLÜNECEK

Terör örgütü PKK’ya yönelik yürütülen ve en büyük hava operasyonu olarak değerlendirilen sınır ötesi harekattan sonra örgütün “hayatta kalabilmek” için yeni stratejiler geliştirdiği belirtiliyor.

İddialara göre PKK, şimdiye kadar konuşlandığı üslerini tamamen değiştiriyor. Yeni taktiğe göre, terör örgütü, yurt içinde ve yurt dışında küçük parçalar halinde farklı alanlarda faaliyet yürütecek. Terör örgütü kaynakları ve istihbarat birimlerine göre PKK Kuzey Irak’taki birçok kampını kapatıp, küçültmeye gidiyor. Örgüt, kamplarını daha çok İran ve Suriye sınırına taşıyacak. Ana unsurunu ise İran sınırındaki alanlarda konuşlandıracak.

PJAK GÜÇLENİYOR

PKK’nın İran kolu olarak bilinen PJAK (Kürdistan Özgür Yaşam Partisi) ise İran’da her geçen gün güçleniyor. Yeni devşirilen militanlar PJAK saflarına katılıyor. Son olarak eğitimini tamamlayan 70 kadar terörist iki hafta önce örgüte katıldı. Zaten PKK son aylarda militan eğitimini PJAK alanlarında gerçekleştiriyor. Bünyesinde daha çok İran kökenli özellikle kadın teröristleri barındıran PJAK, İran-Irak sınırındaki Çoman bölgesini ana üs olarak kullanıyor.

PJAK ABD'NİN İŞİNE YARIYOR

Yeni stratejiye göre PJAK, PKK’nın arka bahçesi olmaktan da çıkarılıyor. İstihbarat bilgilerine göre Amerika 2. Körfez Savaşı’ndan beri PJAK ile direkt temasta. Zaten ABD’nin PKK ile irtibatı ve silah aktarımını PJAK üzerinden sağladığı iddiaları sıkça dile getirilen bir husustu. PJAK her zaman ABD’nin işine yarayan bir örgüt konumunda. PKK’yı terör örgütü ilan eden Washington, örgütün uzantısı olmasına rağmen PJAK’a farklı bakıyor. Tabii bu bakış açısının Amerika’nın İran’a yönelik “müstakbel hamleleriyle” ilişkili olduğu biliniyor. PKK’da etkili konumda olan ortalama 600 İran vatandaşı bulunuyor. Bu sayının, yeni katılımlarla sürekli arttığı belirtiliyor. PJAK’ın giderek güçlendiği ve örgüt içinde söz sahibi olmaya başladığı, PJAK başkanı olarak adı geçen Haci Ehmedi’nin son dönemlerde sık sık açıklamalar yapmasıyla da kendini belli ediyor.

PKK PJAK OLACAK

PJAK’ın giderek palazlanması ve ön plana çıkması beraberinde birtakım tezleri de gündeme getiriyor. İddiaya göre PKK isminin yıprandığı ve uluslararası boyutta terör örgüt olarak lanse edilmesinden dolayı tepki çektiği için PJAK ismi örgüt için bir şemsiye olarak kullanılmaya başlanacak. PJAK’ın artık PKK’nın yeni adı ve onun adına kararlar alan icra merkezi olacağı kaydediliyor. Tabii bu durum PKK’nın lağvedilmesinden ziyade İran’daki örgütün bir şemsiye olarak kullanılmasıyla ilgili. PJAK, ağırlıklı olarak Hakkâri Yüksekova ile Van’ın Başkale ilçesi karşısına düşen İran topraklarındaki Kelareş, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi yakınlarındaki Mako kentinin dağlık Zambat bölgesi, Yüksekova ile Şemdinli ilçelerinin karşı kıyısındaki Şehidan bölgesi, Kuzey Irak’ın Zeli bölgesi karşısında yer alan Mahabat’ın Serdeş bölgesinde konuşlanmış durumda.

KAMPLAR KAPANDI

Terör örgütü PKK’nın, Kuzey Irak’ta Kandil Dağı’ndaki kamplarını kapattığı da ileri sürülen tezlerden biri. Örgütün buradaki kamplarının sayısını azaltıp önemli bir kısmını kapattığı belirtiliyor. PKK’nın Kandil ve civarında irili ufaklı 30 kampı bulunuyordu. PKK teröristlerinin Hakurki, Zap, Avaşin ve Türk askerlerin teslim edildiği Çomçe bölgelerindeki kampları aylar öncesinden kapatıp İran ve Suriye’ye dağıldığı aktarılıyor. Türk jetlerinin bombaladığı kampların önemli bir kesiminin ise boşaltılmış veya seyrekleştirilmiş kamplar olduğu iddia ediliyor. Terör örgütünün, bu bölgelerdeki kamplara az sayıda nöbetçi ve devriye militan bıraktığı vurgulanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başarılı gece bombardımanında ölen teröristlerin bu kişiler olduğu vurgulanıyor.

YENİ ÜS OLARAK SURİYE KULLANILACAK

Terör örgütünün üçüncü bir üs olarak Suriye’yi kullanacağı da dile getiriliyor. Bu alanda PJAK tarzı bir örgütlenmeye gideceğini aylar öncesinden duyuran PKK, buradaki kampları sıkıştığında can simdi olarak kullanmak istiyor. Daha önce 30 militanı görevlendiren örgütün, Suriye’de yaşayan Kürtleri devşirmek için faaliyette olduğu dile getirilmişti. PKK’nın içindeki Suriyelilerin ağırlığı düşünüldüğünde örgütün buradan militan toplayıp kamplar oluşturması çok zor görünmüyor. Zaten bu tehlikeyi gören Suriye hükümeti PKK’ya yönelik Türkiye’dekine benzer bir “eve dönüş” yasasını devreye sokmaya hazırlanıyor. Bu yasayla, silah bırakıp teslim olan teröristlere şartsız olarak gündelik hayatlarını sürdürme imkânı sağlanacağı belirtiliyor.

PKK TERÖRİST TOPLAMAK İÇİN ÇIRPIYOR

PKK, geniş kapsamlı operasyondan sonra militan sayısını artırmak için yandaşlarına çağrılar yapmaya da başladı. Örgüt “Kürtler katlediliyor”, “Bugün mücadele günüdür” “Şehitlerimiz için…” diye başlayan mesajları teşkilat içine ve yandaşlarına değişik yollardan yayıyor. Propagandalarda ajitasyon yapılması da dikkat çekiyor. PKK, “Türklerin Kürtleri yok etme hamlesi başlattığını” ileri sürüyor ve “Kürtlerin yaşaması için silahlı mücadelenin şart olduğunu” savunuyor. Öldürülen teröristlerin cenaze merasimlerini, PKK’nın gerçekleştirdiği operasyon görüntülerini CD’ler halinde yandaşlarına dağıtan PKK, militan toplamak için âdeta çırpınıyor.

EVE DÖNÜŞ YASASI DUYULMASIN DİYE ...

Hükümetin çıkarmayı düşündüğü “eve dönüş yasası”na karşı önlemler aldığı belirtiliyor PKK’nın. Örgüt elebaşlarının, “son tartışmaları ve hükümetin çıkaracağı yasayı duymamaları için” militanların radyolarını toplattığı belirtiliyor. Böylece teröristlerin çıkarılacak yasadan veya atılan adımlardan haberdar olmaları engellenebilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından dağıtılan “eve dönüş” broşürlerinin de militanlara ulaşmaması için terörist elebaşı kadrosunun büyük çaba gösterdiği aktarılıyor.

PKK, TUNCELİ’Yİ TİKKO’YA BIRAKACAK

Yurtdışında alan değiştirip yeni üsler kurmaya çalışan PKK, Türkiye içindeki üslerini de değiştiriyor. Uzun süreden beri Tunceli’yi bir üs olarak kullanan örgütün, burayı TİKKO’ya bırakıp Ağrı ve Van kırsalına taşınacağı aktarılıyor. PKK’nın Ağrı kırsalını kullanmasının en önemli sebebi, sıkıştığında Ermenistan sınırındaki Ağrı Dağı’na sığınma ya da buradan Ermenistan’a geçme niyeti. Terör örgütünün, Gabar’daki üslerini de parçalar halinde Diyarbakır, Bitlis, Siirt, Şırnak bölgelerine dağıtmaya çalıştığı aktarılan bilgiler arasında.

Kaynak: Aksiyon



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs