Kerkük referandumu ertelendi! | " /> FLAŞ... FLAŞ... Kuzey Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu bugün Kerkük referandumunu görüşmek üzere toplanıyor. Iraklı Kürtler, referandumun bir daha ertelenmemesi için Bağdat yönetimine iki şart sunacak, ikisi de Kürtlerin çıkarına" /> Kerkük referandumu ertelendi! | "/> FLAŞ... FLAŞ... Kuzey Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu bugün Kerkük referandumunu görüşmek üzere toplanıyor. Iraklı Kürtler, referandumun bir daha ertelenmemesi için Bağdat yönetimine iki şart sunacak, ikisi de Kürtlerin çıkarına"/>

En Sıcak Konular

Kerkük referandumu ertelendi!

26 Aralık 2007 19:23 tsi
Kerkük referandumu ertelendi! FLAŞ... FLAŞ... Kuzey Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu bugün Kerkük referandumunu görüşmek üzere toplanıyor. Iraklı Kürtler, referandumun bir daha ertelenmemesi için Bağdat yönetimine iki şart sunacak, ikisi de Kürtlerin çıkarına

Parlametodaki görüşmede bu yıl sonuna kadar yapılması öngörülen Kerkük referandumunun altı ay süreyle ertelenmesi kararı oylanacak. Kararın oy çokluğuyla kabul edilmesi bekleniyor.

Ancak Kürt liderler Kerkük konusunda gelecek yıl işi şansa bırakmak istemiyor. Bu nedenle referandum kararı ertelenirken Bağdat yönetiminin önüne bazı şartlar konacak.

KERKÜK İÇİN 2 ŞART

Buna göre referandum bir daha ertelenmeyecek, altı ay sonunda referandum yapılamaması halinde 2005 yılındaki seçim sonuçları esas alınacak, yani Kürt partilerin aldığı oylar Kerkük'ün Kürt yönetimine katılması için geçerli sayılacak.

Eğer bu öneri Bağdat tarafından kabul edilmezse ikinci seçenek de masada olacak. Bu seçenek, Kerkük genelindeki idari birimlere yani il ve ilçelerdeki yürütme konseyine danışılması... Bu konseylerde de Kürt üyeler çoğunluğu ellerinde bulunduruyor.

Bu şartlar Bağdat yönetiminin ertelemeyi resmen kabul etmesinin ardından gündeme getirilecek. Bağdat merkezi yönetiminin Kerkük referandumunu ertelemek yerine toptan iptal etmesi de ihtimal dahilinde. Çünkü referandumun 2007 yılında yapılması bir anayasa şartı olarak ortada duruyor.


KÜRTLER NE İSTİYOR?

Kürtler, Kerkük'ün bölgesel Kürt federasyonuna bağlanmasını, petrol gelirlerinin yüzde 20'sini ve yabancı ülkelerle petrol anlaşmaları imzalama hakkını istiyor. Ayrıca sayıları 180 bini bulan Kürt peşmergelerin Irak hükümetince sübvanse edilmesini talep ediyor.

Şii ve Sünni Araplar ise bu taleplere karşı çıkıyor, Kürtlerce imzalanan anlaşmaları geçersiz sayıyor, sadece 25 bin peşmergeye destek veriyor.

SÜNNİ ARAPLARLA İŞBİRLİĞİ

Bu gelişmeler Irak'taki Şii-Kürt ittifakında çatlağa yol açtı. Şiilerden istediklerini alamayan Kürtler, Sünni Araplara yönelmiş görünüyor.

Iraklı Kürt liderler Celal Talabani ve Mesud Barzani Süleymaniye'de Iraklı Sünnilerin başını çeken İslam Partisi lideri Tarık Haşimi ile bir araya gelerek yeni bir ittifak denemesine girişti.

Taraflar bir uzlaşma belgesi imzaladı. 21 maddelik belgede, Irak Anayasası'nın Kerkük referandumunun yapılmasını öngören 140'ıncı maddesine dikkat çekiliyor ve referandumun anayasada öngörüldüğü gibi yapılması çağrısında bulunuluyor.

Belgede Sünni lider Tarık Haşimi'nin talepleri doğrultusunda, Sünnileri yakından ilgilendiren Baas'tan arındırma yasasının Sünnilerin kamudaki işlerine dönüşüne imkan verecek şekilde değiştirilmesi ve muhaliflerin siyasi sürece katılımının desteklenmesi ifadeleri yer alıyor.

KERKÜK REFERANDUMU ERTELENDİ

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel parlamento, Kerkük referandumunun 6 ay ertelenmesini onayladı.
Birleşmiş Milletler ve bazı ülkelerden gelen Kerkük referandumunun ertelenmesi istemi üzerine toplanan Erbil'deki bölgesel parlamento, referandumun ertelenmesini görüştü.

Oylamada, referandumun ertelenmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Böylece Irak Anayasasının 140'ıncı maddesiyle düzenlenen ve 2007 yılı sonunda yapılması planlanan referandum 6 ay ertelenmiş oldu.



Bu haber 312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,701 µs