büyük paralar çıktı! | " /> büyük paralar çıktı! | "/>

En Sıcak Konular

Ege'de ihlallerin arkasından büyük paralar çıktı!

26 Aralık 2007 18:35 tsi
Ege'de ihlallerin arkasından büyük paralar  çıktı! Günlerdir Yunan ve Türk sahil güvenlik botları Kardak çevresinde borda bordaya geliyor. Komşunun ihlal sayısı bugün itibariyle 25’i aşarken ihlallerin arkasında büyük paralar çıktı

Dışişleri Bakanlığı Kardak çevresindeki 'çipura dalaşı' yüzünden Yunanistan'a nota yolladı. Ama diplomatik kaynaklar dalaşın ocakta çipura akını bitene kadar süreceğini söylüyor. Çünkü Kardak Kayalıkları civarında avlanan ve tanesi iki kiloya kadar ulaşan çipuralar Yunanistan'da iyi para ediyor (kilosu 30-50 avro) ve Yunan balıkçıları, Kardak Kayalıkları çevresini mesken tutan çipura sürülerini Türk balıkçılara kaptırmak niyetinde değil.

Türkiye ile Yunanistan'ı 1996 yılında savaşın eşiğine getiren Ege Denizi'ndeki Kardak Kayalıkları, iki ülke balıkçılarının çipura savaşı yüzünden bir kez daha diplomatik sorun oldu.

Yunan balıkçı tekneleri Yunan sahil güvenlik botları korumasında çipura avlamak için çok sayıda karasuyu ihlalinde bulunca Türk sahil güvenlik botları duruma müdahale etti, Genelkurmay ihlalleri internet sitesinde duyurdu ve Dışişleri Bakanlığı da Yunanistan'a nota vermek zorunda kaldı. Ama Dışişleri Bakanlığı, notanın savaşı sonlandıracağından umutsuz.
Çünkü Kardak Kayalıkları civarında avlanan ve iki kiloya kadar ulaşan çipuralar Yunanistan'da iyi para ediyor ve Yunan balıkçıları, Kardak Kayalıkları çevresini mesken tutan çipura sürülerini Türk balıkçılara kaptırmak niyetinde değil.

Kardak'da avlanan deniz çipuraları Yunanistan'da kilosu 30-50 avrodan, çiftlik çipuraları 5-7 avrodan satılıyor.

Bu yıl doruğa çıktı
1996 yılındaki Kardak Krizi'ni kayalıklarda keçi besleyen Yunan çoban tetiklemişti. Çipura kriziyse mevsimsel özelliğe büründü. Kardak çevresindeki büyük çipura sürüleri yüzünden Yunan ve Türk balıkçılarla, iki ülkenin sahil güvenlik kuvvetleri arasında her aralık ve ocak aylarında yaşanan gerilim bu yıl doruğa çıktı.
Kilimli ve Leros adalarından hareket eden 100'ü aşkın Yunan balıkçı teknesi her gün Kardak yakınlarına gelerek çipura için ağlarını atınca yüzlerce Türk balıkçı teknesiyle burun buruna geldi. Kardak çevresinden günde yaklaşık 1 ton çipura avlayan Yunan balıkçılar, karasuları ihlalinde sınır tanımayınca Türk sahil güvenlik botlarını karşılarında buluyor. Yunanistan da bölgeye sahil güvenlik botları gönderince Kardak sularında gerilim tırmandı. Botlar borda bordaya yüzdürülmeye başladı.

Genelkurmay tetikte
Yunanistan'a ait sahil güvenlik botları ile balıkçı teknelerinin Türk karasularını ihlal ettiğine ilişkin tespitleri Genelkurmay Başkanlığı yaptı. 7 Aralık'tan bugüne kadar meydana gelen ihlal sayısı 25'i aştı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan nezdinde gerekli girişimlerin yapılmasını isteyen Genelkurmay Başkanlığı bu arada bölgedeki tespit çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Genelkurmay'la koordineli olarak harekete geçen Dışişleri Bakanlığı ise Yunanistan'ı yazılı notalarla uyarmaya başladı.
Yunanistan'a birden fazla nota verildiğini, bunların kiminin yazılı kiminin de sözlü olduğunu belirten diplomatik kaynaklar, bu notaların 'hemen' sonuç vermesinden umutsuz. Çünkü Kardak Kayalıkları çevresindeki çipuranın yoğunluğu neredeyse ocak ayına kadar sürüyor!
Yunanistan'dan da "Atina'da bir kilo çipura 50 avroya satılıyor. Balıkçı teknelerini Kardak'tan uzaklaştırmamız çok zor" yanıtı alan Dışişleri Bakanlığı, yine de yeni notalarla Yunanistan üzerindeki baskıyı artırıp, Yunan teknelerini Kardak Kayalıkları çevresinden uzaklaştırmayı planlıyor.

İHLALLER BUGÜN DE SÜRDÜ

Genelkurmay tarafından Kardak kayalıkları çevresinde Yunan Sahil Güvenlik botlarının Türk karasularını ihlal sayısının 25’i aştığı açıklanırken, Yunan balıkçılar ve sahil güvenlik botları bu sabah saatlerinden itibaren ihlallerini sürdürdü.

Kilimli ve Leros’tan gelen iki Yunan Sahil Güvenlik botu Yassıada açıklarından Türk sularına girme girişimi 302 nolu Türk Sahil Güvenlik botu tarafından engellendi. Yunanlı balıkçılar iki Kardak kayalığı arasında bugün de avlandı.

Yunan balıkçılarıyla Yunan Sahil Güvenlik botlarının yaklaşık üç haftadır sürdürdüğü Kardak ve çevresindeki Türk karasularını ihlalleri bu sabah yeniden başladı. Yunanistan’ın Kilimli (Kalimnos) adasından gelen AZ 613 nolu Yunan Sahil Güvenlik botuyla İstanköy (Kos) adasından gelen AZ 040 bordo nolu sahil güvenlik gemisi Turgutreis açıklarındaki Yassıada ve Çatalada önlerine kadar gelerek Türk karasularını ihlal etti. 16 Yunan balıkçı teknesinin de iki Kardak kayalığı arasında ve çevresinde avlanmayı sürdürdüğü görüldü. Bölgeye gelen Üsteğmen Tamer Alpuğ yönetimindeki 302 nolu Sahil Güvenlik botu, Yunan botlarını Türk karasularından çıkardı.
Yaklaşık 45 dakika süren denizdeki ‘it dalaşı’ sırasında Türk ve Yunan botları birbirlerine 10 metre kadar yaklaştı. Türk Sahil Güvenlik botunun Yunan balıkçılara yaptığı “Burası Türk karasularıdır ve sularımızı ihlal ediyorsunuz. Gerginliğin sona ermesi için bölgeyi terk edin” uyarısına bazı Yunan balıkçıların bayrak sallayarak cevap verdiği gözlendi. Yunan balıkçıların ve iki sahil güvenlik botunun ihlallerini sürdürmesi üzerine saat 12.15’de Turgutreis’te konuşlu bulunan 11 nolu sahil güvenlik botu da bölgeye geldi.
Yunanlı balıkçılar avlanmaya devam ederken, Yunan ve Türk Sahil Güvenlik botlarının bekleyişi de 12.30 itibariyle sürüyor.

 

HABER 7-Radikal
 



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,359 µs