En Sıcak Konular

Cami 'İşgalden Kurtarıldı'

26 Aralık 2007 17:42 tsi
Cami 'İşgalden Kurtarıldı' Trabzon'a bağlı Akoluk Beldesi’nde mübadeleden önce bölgede yaşayan ve çok sevilen bir papazın adının verildiği Küçük Ayvasil caminin ismi belediye başkanı tarafından Akoluk Çarşı Camii olarak değiştirildi.

Trabzon Akoluk Beldesinde bulunan Ayvasil Cami'nin ismi Belediye Meclisi'nin kararının ardından  başvurulan Trabzon Müftülüğü'nün de olur vermesiyle  önceki gün Akaoluk Cami olarak değiştirildi. Yeni isim tabelası Akoluk'un CHP'li Belediye Başkanı Atilla Çavdar tarafından  camiye asıldı.

Törende konuşan Çavdar  “2007 yılında Trabzon’da bir papaz isminin camide yer  almasının doğru olmadığını düşünüyorum. Bunu kimse milliyetçi bir düşünce olarak nitelendirmesin. Yanlış yorumlanmaması için beldenin en büyük sokağında bulunan camimize Akoluk Çarşı Camii ismini verdik” diye konuştu.

Başkan  Çavdar, “Biz bu caminin ismini bir yıl önce değiştirmeyi düşünmüştük. Ama o dönemde bunu yapmanın yanlış yorumlamalara neden olabileceği düşüncesiyle bu fikrimizden vazgeçtik. Yıllar önce burada Vasil isimli bir papaz vardı. Bu papazın ismi buralarda çok bilinirdi. Hatta buraya Küçük Ayvasil’de denirdi. 1971 yılında buraya bu cami yapıldığında o zamanki büyüklerimiz tarihine çok bağlıydı. Ama o zaman tarihi yeterince araştırmamışlardı. Belki de vefa göstermek için bu caminin ismini Küçük Ayvasil Camisi koymuşlardı. Biz göreve geldikten sonra okul, yol, su eksikliklerini giderdikten sonra beldedeki sokak isimlerini de yeniden düzenledik. Bu esnada bu caminin isminin de değiştirilmesi gerektiğini düşündük” dedi.

Caminin Ayvasil olan adının Akoluk olarak değiştirilmesine beldenin yaşlıları “keşke değişmeseydi” şeklinde tepki gösterirken, belde de yaşayan gençler isim değişikliğinden memnun. Değişiklikten memnun olanlardan biri de isminin açıklanmasını istemeyen caminin imamı.

Kendilerinin cami isminin değişikliği için Trabzon Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurduklarını ve başvurularının büyük memnuniyetle karşılandığını kaydeden Çavdar, önümüzdeki günlerde Akoluk’ta görkemli bir caminin temelini de atacaklarını söyledi.

Ayvasil (Aziz Vasil) kimdir?

Vasil, 1900 yıllarında Trabzon’da yaşayan ve halk tarafından çok sevilen bir papaz. Aziz Vasil  olarak biliniyor. Mübadele sırasında Yunanistan’a gidiyor. Ancak Trabzon halkı üstünde çok olumlu izler bıraktığı için beldenin adı Ayvasil olarak kalıyor. Cumhuriyet sonrası beldenin ismi Akoluk olarak değiştiriliyor.1971 yılında o zaman bir köy olan beldede halk kendi imkanlarıyla yaptığı camiye vefa duygularını belirtmek için Ayvasil adını veriyor. Aya Vasil yada Rumca adıyla Agios Vassilis ortodoksların Noel Babasının adı. Ortodokslar 1 Ocak tarihinde hem Aziz Vasil'i hem de onun adını taşıyanların isim günlerini kutluyorlar.

Taraf



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,680 µs