En Sıcak Konular

İran'dan İsrail'e büyük ‘EXODUS’!

26 Aralık 2007 13:24 tsi
İran'dan İsrail'e büyük ‘EXODUS’! İran’da Yahudi varlığı eskiden beri bilinen bir gerçek. İran Yahudileri sayıları son zamanlarda 25 bine kadar gerilese de bu ülkede yaşamayı sürdürüyor. Ancak İsrail ve İran arasındaki ilişkilerin gerginliği son zamanların en büyük Exodus hareketine

Aslında sayı büyük değil. Ama anlamı büyük. İran'a askeri saldırı düşüncesini ABD ve bölgeye yayma planları oluşturduğu söylenen İsrail, uzun zamandır pek başvurmadığı bir yolu ve Evanjelik desteği kullanarak Yahudileri bu ülkeden kaçırmaya başladı.

40 Yahudi gizli operasyonla İsrail’e getirildi. Adı açıklanmayan üçüncü bir ülke üzerinden gelen dört aile ve üç bireyden oluşan grubu, Ben Gurion Havaalanı'nda akrabaları ve bir gazeteci ordusu karşıladı.

Kimisi 25 yıdır görüşmeyen akrabalar gözyaşları içinde birbirlerine sarılırken, gelenlerden bazısı diz çöküp yeri öptü. Tahran'daki Yahudi cemaatinin eski hahamlarından Yusuf "Bu anı gördüğümüz için tanrıya şükür" derken, 63 yaşındaki Avraham, 11 yıl önce göç ettiğinde İran'da kalan en küçük oğlunu, gelini ve torununu "Cenneteyim. Nihayet ailemiz birleşti" diye bağrına bastı.

Gerçi gelenlerin çoğu İran’da kendilerini güvende hissettiklerini söylese de neticede dönmekten mutlu oldukları anlaşılıyor.

Peki ama neredeyse 30 yıla yaklaşan bir süreden sonra ilk kez gerçekleşen bu Exodus’un anlamı ne?

Evanjelik örgütler!

Gizlice İsrail’e getirilen bu küçük grup 1979'dan beri gelen en büyük grup aslında. Böylece bu yıl İran'dan İsrail'e göçenlerin sayısı 200'e ulaştı. Bu yeni bir rekor demek. Geçen yıl sadece 65 İranlı Yahudi göç etmişti.

İslam Devrimi'nden sonra, anayasal koruma, dini özgürlük ve mecliste bir vekille temsile rağmen İran'da kalan Yahudi sayısı 25 bine düşmüştü.

Bu masraflı operasyonun arkasında ise ilginç bir örgüt var. Yani sponsorluğu üstlenen bir Amerikan kuruluşu aslında. İsmi, “Uluslararası Hıristiyan ve Yahudi Arkadaşlığı”. Kurucusu başkanı ve üyeleri Yahudi.

Tam anlamıyla bir Evanjelik örgüt. Bu çerçevede İran'daki tüm varlıklarını bırakan göçmenlerin her birine 10 biner dolar verdi.

Örgütün kurucusu ise haham Yehiel Eckstein. Yahudilerin İran'daki halini 1930'larda Almanya'ya benzetiyor.
Bu operasyonun gerçekleşmesinin birden çok anlamı olabilir. İsrail topraklarına dünyanın çeşitli ülkelerinden Yahudilerin göç etmesi pek bilinen bir gerçek. Hatta ülkenin kuruluş yıllarında bu göçler adeta Mısır’dan ayrılan Yahudilerin vaadedilmiş topraklara göçü gibi de görüldü.

Ama bu güç operasyonunu bu anlamda yorumlamak zor. Keza Irak-Kuzey Irak’tan da İsrail’e Yahudi göçü olmuştu ve bunun hızlandığı dönem I. Ve II. Körfez Savaşları öncesiydi.

Şimdi aynı durum sanki İran için yaşanıyor. ABD’nin İran’a yönelik bir saldırısından önce, hatta belki bu “savaş kontrolden çıkarsa” İsrail’in de iştirak edebileceği bir çatışma öncesinde İran Yahudilerinin bölgeyi boşaltması olarak okunuyor.

Tabii bu olası savaşı “kutsal” sayan Evanjelik anlayışa göre yaşanan göç de “kutsal” sayılabilir!

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 827 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,417 µs