En Sıcak Konular

Darbeyle gitti, seçimle dönüyor

26 Aralık 2007 10:01 tsi
Darbeyle gitti, seçimle dönüyor
Tayland'da destekçilerinin kurduğu parti seçimleri kazanınca sürgündeki devrik başbakan Şinavatra ülkesine döneceğini açıkladı.

Tayland'da geçen yıl kansız bir darbeyle devrilen eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın destekçilerinin kurduğu parti, pazar günü yapılan seçimin galibi oldu. Darbe sırasında yurtdışında olan ve bir daha Tayland'a dönmeyen Taksin, seçim sonuçlarının ardından ülkesine "sıradan bir vatandaş olarak dönmek istediğini" söyledi.

19 Eylül 2006'da yapılan darbenin ardından, geçen ocak ayında sıkıyönetim kısmen kaldırılmış, ağustosta yapılan referandumla da ordunun hazırladığı yeni anayasa kabul edilerek 23 Aralık'ta yeni seçimlerin yapılmasına karar verilmişti.
Geçen pazar günü yapılan seçimlerin ardından Tayland Seçim Komisyonu'nun dün yayımladığı açıklamaya göre, Taksin taraftarlarının kurduğu Halkın İktidarı Partisi, meclisteki 480 sandalyenin 233'ünü elde etti. Halkın İktidarı Partisi'nin en yakın rakibi olan Demokrat Parti meclise 165, Tai Sözleşmesi Partisi ise 37 temsilciyle girme hakkı kazandı.

Seçimi kazansa da tek başına iktidar için mecliste çoğunluğu elde edemeyen Halkın İktidarı Partisi, koalisyon hükümeti kurmak için üç küçük partiyle anlaşarak 254 milletvekiline ulaştığını açıkladı. Parti Genel Sekreteri Surapong Suebwonglee, iki partiyle daha koalisyon için görüştüklerini ve milletvekili sayısını 280-300'e çıkarmayı beklediklerini söyledi. 19 Eylül 2006'daki darbeyle Taksin'in partisi Thai Rak Thai'nin kapatılmasının ardından, devrik başbakanın destekçilerinin kurduğu Halkın İktidarı Partisi'nin bir yıl sonra seçimi kazanması, halkın Taksin'in dönmesini istediği şeklinde yorumlandı. Taksin'in ülkeye dönmesi halinde ordunun yeniden darbe yapabileceği iddiaları ortaya atılırken, ordu seçim sonuçlarına saygı duyacaklarını açıkladı.

Taksin de dün Hong Kong'da yaptığı açıklamada, önümüzdeki şubat-nisan ayları arasında ülkesine dönmeyi istediğini söyledi. Eski başbakan, "Sıradan bir vatandaş olarak dönmek istiyorum" dedi, ancak Halkın İktidarı Partisi'ne siyasi danışmanlık yapabileceğini belirtti.

milliyet



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs