En Sıcak Konular

Kurusıkı tabancalara yeni düzenleme

26 Aralık 2007 09:16 tsi
"Kurusıkı" olarak bilinen silahların imali, ithali, bulundurulması ve taşınmasına yeni düzenlemeler getiriliyor.

Hükümet tarafından yenilen ve İçişleri Komisyonu’nda görüşülerek benimsenen, "Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun Tasarısı” yarın Genel Kurul’da görüşülecek.

KURUSIKI ÜRETİMİ

Tasarı, ses ve gaz fişeği atabilen silahların nitelikleri, imali, ithali, ihracı, satışı, edinilmesi, bulundurulması ve taşınması hakkındaki usul ve esaslar yeniden düzenleniyor. Düzenleme bu silahların kullanımıyla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemlerini de kapsıyor.

Kurusıkı tabancaların imali, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın iznine tabi tutulacak. Bu silahların, ruhsata tabi silah vasfına dönüştürülmemesi ve diğer silahlardan ayırt edilmesini sağlayacak şekilde üretilmesi zorunlu olacak. Bu zorunluluk, ithalatta da aranacak.

Ses ve gaz fişeği atan silahların ithal ve ihraç işlemleri, genel hükümlere göre yerine getirilecek. Ancak bunların ithalinde, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının uygun görüşü aranacak.

Kurusıkılar, kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlar ile ateşli silahlarla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlara ve 18 yaşından küçüklere satılmayacak. Bu silahların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışı yapmak için valiliklerce ruhsatlandırılmış yerlerce yapılacak. Kurusıkıları satan bayilerle, üçüncü şahıslara devredenler ve üçüncü şahıslardan devralanlar, bu durumu bir ay içinde mahalli mülki amire bildirecek.

Silahlar, her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılmayacak şekilde, boş olarak kutu içinde nakledilebilecek.

CEZALAR

Silahları yetkili mercilerden izin almadan veya üretim için belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. Bu silahları, yönetmelikle belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edenlere 5 bin YTL'den 20 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Bu fiilin tekrarı halinde idari para cezası 2 katına kadar artırılabilecek. Belirlenen yasaklara aykırı davranışta bulunanlara 500 YTL idari para cezası verilecek. Ayrıca silahın mülkiyeti kamuya geçirilecek.

Ses ve gaz fişeği atan silahların imal, ithal, ihraç, bulundurma, nakil, satış veya edinilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemleri, Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlığın görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Kanunun çıktığı tarihte kurusıkıları elinde bulunduranlar, 1 yıl içinde mülki amirliğe bildirimde bulunmaları halinde, haklarında cezai işlem yapılmayacak. Üretim yapanlar ise gerekli izinleri yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde almaları zorunluluğu getiriliyor. Yetkili makamlardan izin alarak tabanca veya yivsiz tüfek üretimi yapanların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ürettikleri her türlü model ve tip kurusıkı miktarını yetkili makamlara bildirmeleri şartıyla bu silahları üretmek için ayrıca izin almaları gerekmeyecek.

hurriyet



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,332 µs