1914'teki plan bugün uygulanıyor | " /> 1914'teki plan bugün uygulanıyor | "/>

En Sıcak Konular

Halaçoğlu: 1914'teki plan bugün uygulanıyor

26 Aralık 2007 10:26 tsi
Halaçoğlu: 1914'teki plan bugün uygulanıyor
''Batı Dünyasının Ermeni sorununa Bakışı ve Gaziantep Ermenileri'' konulu konferansa katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, 1914'te Osmanlı Devleti'nin parçalanması Orta Doğu'nun yeniden yapılanması ile ilgili hazırlanan planın Irak işg

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıl dönümü nedeniyle Gaziantep Kulübü tarafından düzenlenen ''Batı Dünyasının Ermeni sorununa Bakışı ve Gaziantep Ermenileri'' konulu konferansa katılan Halaçoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının belgelerle çürütülebileceğini, Fransa, İngiltere, ABD ve Osmanlı arşivlerinde soykırımdan söz edilmediğini ifade etti.

Ermenilerin tehciri sırasında herhangi bir sıkıntıya uğramaması için talimatnameler yayınlandığını belirten Halaçoğlu, suçlu bulunanların da yargılanarak çeşitli cezalara çarptırıldığını anlattı.

Bazı tarihçilerin Osmanlı arşivleriyle ilgili doğru olmayan açıklamalarda bulunduğunu kaydeden Halaçoğlu, ''Osmanlı arşivine girmemiş, yazışma sistemlerini dahi bilmeyen adamlar, tarihçi diye konuşuyor. Bir de bizlere 'resmi tarihçi bunlar' diyerek uzak duruyorlar. 'Gelin, hodri meydan, televizyonda tartışalım' diyorum ancak tartışmaya girseler madara olacakları için kabul etmiyorlar'' diye konuştu.

Batıda birçok kişinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarından bahsettiğini bildiren Halaçoğlu, ''O tarihte Kahramanmaraş'ta, Adana'da, Van'da, Iğdır'da, Kozan'da Ermeniler katliam yapmıştır insanlarımızı diri diri fırınlarda yakmışlardır. Yapılanlar tüyler ürperticidir. Bize 'Tarih, belgelerle yazılmaz' diyorlar. O halde gelsinler bu bölge insanının neler yaşadığını görsünler, dinlesinler'' dedi.


1914'TE HAZIRLANAN PLAN BUGÜN UYGULANIYOR
Batı dünyasının Osmanlı İmparatorluğu'nu bölmek için bir harita hazırladığını, 1914'te Osmanlı Devleti'nin parçalanması Orta Doğu'nun yeniden yapılanması ile ilgili hazırlanan planın Irak işgali ile yeniden uygulamaya sokulduğunu ifade eden Halaçoğlu, şöyle konuştu:

''Anadolu toprakları İngiltere, Fransa, Yunanistan ve Rusya arasında paylaştırılmış, bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Ermenilere sunulmuştu. 1914 yılında hazırlanmış haritaya dikkat edilirse İskenderun Körfezi dahil Akdeniz'e Irak'tan bir açılım verilmişti.

Günümüzdeki Irak'ın işgali değerlendirilecek olursa bu harita bize bir fikir verebilir. 1914 yılında çizilmiş strateji aynen devam ediyor. ABD ve İngiltere tarafından Irak işgalinden sonra Suriye'nin Irak'a yardım ettiği gerekçesiyle tehdit altına alındığını biliyoruz. Irak'a sahip olabilmek için İran ve Suriye saf dışı bırakılmalı. Osmanlı İmparatorluğu, önce İran'ı ardından 1516 yılında Suriye'yi saf dışı bırakmış, 1517 yılında Irak'a 1 yılda sahip olmuştu. Bugün ABD, Irak'a hakim olmaya çalışıyor, ancak olamıyor, olamayacak. Tarihe baktığınızda ABD'nin Irak'a hakim olması, başarılı olması mümkün değil.''

Konferansı, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de katıldı.

star



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,036 µs