En Sıcak Konular

Bakandan tavsiye: Boğazınıza sahip çıkın

25 Aralık 2007 20:19 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Sağlıklı ve kaliteli bir hayat yaşamak bize bağlı. Birincisi boğazımıza sahip olacağız, ikincisi hareket edeceğiz, üçüncüsü ise sigara içmeyeceğiz” dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kalp hastalıkları kanser, tansiyon ve şeker hastalığından korunmak için, beslenme, fiziksel hareket ve sigara alışkanlığı konularında dikkatli davranılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından hazırlanan ''Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi'', Sağlık Bakanlığı, Türk Kardiyoloji Derneği ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından imzalandı.
İmza töreninde konuşan Akdağ, dünyada iki kişiden birinin kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti. Akdağ, şöyle konuşu:

“Sağlıklı ve kaliteli bir hayat yaşamak bize bağlı. Birincisi boğazımıza sahip olacağız. Ağır diyetle değil sebze meyve ağırlıklı besleneceğiz. Çocuklarımızı da bu şekilde büyütmeye çalışacağız. İkincisi hareket edeceğiz, merdivenleri sık kullanacağız. Aracımızı gittiğimiz yerin önüne park edemiyorsak kendimizi şanslı sayacağız, böylece 100-200 metre yürümüş olacağız. Üçüncüsü ise sigara içmeyeceğiz. Kişinin kendinin kontrol edebileceği bu üç meseleyi çözersek, kendimizi büyük ölçüde korumuş olcağız.”

Akdağ ayrıca, sağlığın geliştirilmesiyle ilgili programlara Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ikinci döneminde büyük öncelik vereceklerini belirterek, “Kronik Hastalıklar Daire Başkanlığı” ve “Sağlığı Teşvik ve Geliştirme Daire Başkanlığı” adı altında 2 yeni daire kuracaklarını bildirdi.

-KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA KARŞI AVRUPA SEFERBERLİĞİ-

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol da yaptığı konuşmada, 25 ülkenin kabul ettiği “Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi”nin amacının kalp ve damar hastalıklarının yükünü önemli ölçüde azaltmak ve bu hastalık yükündeki ülke içi ve ülkeler arası eşitsizlikleri azaltmak olduğunu kaydetti.

Kalp ve damar hastalıklarının, Avrupa’da kadın ve erkeklerde bir numaralı ölüm nedeni olduğunu belirten Erol, söz konusu hastalıkların ülke ekonomilerine de büyük ölçüde yük olduğunu ifade etti.

Erol, 18 maddeli uluslararası sözleşme uyarınca “Yeni binyılda doğan her çocuğun, önlenebileceği bilinen kalp ve damar hastalıkları geçirmeden en azından 65 yaşına kadar yaşama hakkı vardır” prensibiyle hareket edileceğini belirtti.

Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi’yle, kalp ve damar hastalıklarını azaltmaya önemli ölçüde yardımcı olacak önlemlerin teşvik edilmesi ve desteklenmesinin hedeflendiğini kaydeden Erol, kalp ve damar hastalık yükünü azaltmak için mümkün olan en güçlü siyasi, kitlesel medya ve sosyal pazarlama desteğinin de kullanılacağını belirtti.
 



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,330 µs