En Sıcak Konular

NASA mühendisi Türkiye'ye dönüyor

25 Aralık 2007 19:46 tsi
NASA mühendisi Türkiye'ye dönüyor NASA Uzay Araştırmaları Üssü'nde 15 yıl kıdemli roket mühendisi olarak görev yapan Turgut Çakırağa, Milli Savunma Bakanı Gönül'e verdiği sözü tutacağını açıkladı.

ABD'deki NASA Uzay Araştırmaları Üssü'nde 15 yıl kıdemli roket mühendisi olarak görev yapan Turgut Çakırağa, geçen yıl Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'le tanıştığını, bakanın kendisinden emekli olduktan sonra beş yıl Türkiye'de görev yapmasını istediğini söyledi. Bu teklifi seve seve kabul ettiğini ve bilgilerini Türk halkının yararına kullanacağını aktaran Çakırağa, bilişim çağının jet hızıyla ilerlediğini, ayak uydurmak zorunda olunduğunu belirtti.

Türk Alman Eğitim Vakfı (TAKEV) Fen Lisesi'nin daveti üzerine okulda konferans veren bilim adamı, öğrencilere uzay gemileri ve üsleri hakkında bilgi verdi. Öğrencilerin sorularını da cevaplayan Turgut Çakırağa, NASA'da 20 bin mühendisin görev yaptığını, bunlardan ancak 100'ünün Türk olduğunu kaydetti.

Hiç kimsenin yapmadığı çalışmaları yapmayı ilke edindiğini ve çalışmaya sabah saat 05.00'ten itibaren başlayıp 06.30'da genel toplantılara katılarak güne başladığını aktaran Çakırağa, uzayda kanser ve kemik erimesi gibi birçok hastalığa çare arandığını ifade etti. Türkiye'ye gelme konusuna açıklık getiren Çakırağa, "Savunma Bakanı'yla tanıştım geçen sene. Emekli olduktan sonra Türkiye'ye beş sene hizmet etmemi istedi." dedi.

Bugüne kadar onlarca nükleer santralın dizaynını yaptığını belirten Çakırağa, Türkiye'nin nükleer enerji yerine diğer seçenekleri kullanmasını önerdi. Bu konuda ABD'nin de ne yapacağını bilemediğini aktaran bilim adamı, güneş enerjisinin araştırılarak hayata geçirilmesini tavsiye etti. Hidroenerjinin çok fazla olduğunu belirterek bunun kullanılması yönünde çalışma yapılmasını da tavsiye eden Çakırağa, "ABD bile nükleer atıklar konusunda ne yapacağını bilmiyor. Havuzlarda suyun içinde depoluyor. 200-300 sene nasıl bekletileceği belli değil. Çalışmalar yapılıyor ama sonuçlanmış değil." şeklinde konuştu.

Diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sipariş verdiği 4 AWAX uçağının projesi hakkında da basın mensuplarına bilgi veren roket mühendisi Çakırağa, bu uçakların Amerikan Hava Kuvvetleri'nde bile bulunmadığını söyledi. Menzillerinin daha uzun olduğunu ve sistemin Türkiye'de üretileceğini aktaran Çakırağa, böylelikle Hava Kuvvetleri'nin de ilerleme sağlayacağını sözlerine ekledi.

Turgut Çakırağa, bugüne kadar uzaya 600 yolculuk yapıldığını, bir astronotun uzaya gidebilmesi için sağlık durumunun çok iyi olması ve en az bir jet uçurabilmesi gerektiğini kaydetti. Astronotların beş yıl eğitim aldığını hatırlatan Çakırağa, ortalama bir yolculuğun 15 gün sürdüğünü kaydetti.
 



Bu haber 897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,121 µs